Pass til barna

Barnet ditt trenger sannsynligvis nytt pass før ferien

Nå er det høysesong for passbestilling.

SJEKK BARNETS PASS: Barnas pass har kort gyldighet, så det kan være lurt å ta en ekstra kikk på passene før ferien.

SJEKK BARNETS PASS: Barnas pass har kort gyldighet, så det kan være lurt å ta en ekstra kikk på passene før ferien. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com

Publisert Oppdatert

Hvem har ikke stått i timeslang kø for å ordne pass til de små håpefulle, og vært fortvilet over at barna må vente like lenge som voksne?

Avhengig av hvor du bor i landet, kan det være en tålmodighetsprøve å få bestilt pass, men nå kan enkelte nordmenn juble: Mange har nå muligheten til å bestille time på passkontoret.

Politidistriktene i Oslo, Vestfold, Follo i Akershus, Tromsø og Asker og Bærum har innført et bookingsystem for pass.

- Det har vært veldig vellykket, og vi har bare fått gode tilbakemeldinger, sier rådgiver ved Felles forvaltningsenhet i Vestfold politidistrikt, Inger Lise Pedersen.

De var først ute med ordningen og har siden blitt etterfulgt av de andre politidistriktene.

Her er gode tips til hvordan du får en vellykket sydentur med en liten baby.

Husk å ta med referansenummer

For å bestille time, kan man helt enkelt gå inn på politi.no, finne sitt politidistrikt, se på menyen på høyresiden hvor det står «Timebestilling pass» og klikke seg videre.

- Den som bestiller, må oppgi hvor mange personer som kommer, og skrive ned referansenummeret som oppgis. Det skal man trykke inn i kølappmaskinen når man ankommer passkontoret, sier Pedersen.

Vestfold politidistrikt har i likhet med Oslo politidistrikt et tak på fem personer som kan komme om gangen.

Husk at alle som skal ha pass må møte opp personlig. Også de aller minste.

Huskeliste for pass til barn

  • Det tar ti virkedager fra du har bestilt passet til det kommer i posten.
  • Passøkeren må være til stede, og det gjelder også barn og spedbarn.
  • Ta med ett passbilde når barnet er under tre år. Det stilles spesielle krav til passbildet, sjekk hvilke på politi.no. Det vil bli utvist skjønn ved innlevering av bilder av svært små barn.
  • Ta med søkerens fødselsnummer, eventuelt fødselsattest.
  • Gyldig legitimasjon for den som møter sammen med barnet, og fullmakt fra den andre forelderen. Fullmaktsskjema finner du på politi.no.
  • Tidligere pass kan brukes som legitimasjon så lenge det ikke er lenger enn tre måneder siden det var gyldig.
  • Gyldig legitimasjon eller offentlig bekreftet kopi av denne fra den andre forelderen, som ikke er med.
  • Ta med penger eller betalingskort for betaling av passgebyr. Det koster 270 kroner for barn under 16 år og 450 kroner for alle over 16 år.

Kilde: politi.no

Er dere flere enn fem personer, så kan dere bestille to timer etter hverandre.

Pass på tiden

Pedersen oppfordrer folk til å passe på tiden, siden man kan miste timebestillingen om man kommer for sent.

- Av og til ringer folk og sier at de er forhindret på grunn av ulykker eller lignende, og vi prøver selvsagt å være fleksible. Men tommelfingerregelen er å være ute i god tid, sier hun.

I disse dager har så mange benyttet seg av tilbudet i Vestfold at man må helt frem til 23. juni for å få time. Kan man ikke vente så lenge, så må man ta en «drop in» og stå i kø i stedet.

Blir du nervøs ved tanken på å ta med småen til værs? Vi har tipsene som redder flyreisen.

I nødens stund

Er uhellet ute og man har glemt å sjekke om passene er gyldig før reisen - det kan nemlig fort hende at barnas pass er ugyldige, siden de kun varer i to år av gangen - så fortvil ikke. Nødpass finnes.

- Man skal egentlig ikke trenge nødpass, det tar kun ti virkedager å få et pass tilsendt, så folk må ta ansvar og undersøke i god tid før reisen. Vi har fått strenge regler å forholde oss til siden man ønsker å kutte i bruk av nødpass, sier Pedersen.

- Men står du der og er i knipa, så kom til passkontoret, helst dagen før reisen. Ta med dokumentasjon for reisen, og følg ellers reglene for pass til barn, og eventuelt voksne. Husk at du må betale for passet der og da.

- Du må ha med fødsels- og personnummer til barnet, gyldig legitimasjon for deg selv og foto av barnet. Du må også ha fullmakt fra forelderen, som ikke er tilstede, samt gyldig legitimasjon eller en offentlig bekreftet kopi, fortsetter hun.

Spesielle regler for foto

- Nødpass har samme pris som vanlige pass, så det lønner seg å sjekke passene til alle i familien i god tid i forveien. De varer nemlig kun for akkurat den ene reisen, og må leveres tilbake så fort man kommer hjem fra reisen, sier Pedersen.

Og vær obs: Ikke alle land, som for eksempel USA, godtar nødpass. Det er ditt eget ansvar å undersøke om landet du skal besøke aksepterer dette.

Husk at det er strenge regler for foto av barn, og spesielt spedbarn.

Rådgiveren vil anbefale å ta bilde hos fotograf når det er snakk om helt små barn. Det må være hvit bakgrunn, begge ørene skal synes, øynene skal være åpne, munnen lukket og det skal ikke være skyggeside på bildet.

Det får du vanskelig til i en fotoboks, selv om man kan ha flaks. Det kan bli litt mindre trøblete om du følger disse smarte tipsene
 

Les også:

Besteforeldre og barnebarn: Mormor slipper lettere til enn farmor

Her får du rabatt når du reiser med barn

Så lenge kan du fly med baby i magen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning