få barnet til å legge bort mobilen

Ikke la barnet tilbringe hele barndommen på nett

Slik får du barna til å logge av.

FÅ BARNA TIL Å LOGGE AV INTERNETT: Det å logge av kan være vanskelig, men når det gjelder barn er det vi voksne som må ta ansvaret.
FÅ BARNA TIL Å LOGGE AV INTERNETT: Det å logge av kan være vanskelig, men når det gjelder barn er det vi voksne som må ta ansvaret.
Publisert

Barna sitter gjerne med nettbrettet i den ene hånden og mobilen i den andre, og det drøyer sjelden lenge mellom hver gang det klikker eller piper for å varsle om ankomne meldinger, oppdateringer på spill og nyheter på sosiale medier.

Det å logge av kan være vanskelig, men når det gjelder barn er det vi voksne som må ta ansvaret.

Begrenset tilgang

– Hvis du vil ha barna til å logge av, er første bud å kvitte seg med det som forstyrrer. For oss var det iPaden, sier tobarnsmor og pedagog Guro Skjelderup.

I vinter tok hun et viktig valg.

Etter å ha sett at iPaden styrte livet til familien i stadig større grad, bestemte hun seg for å selge nettbrettene til sønnene på åtte og ti år.

– Til tross for begrenset tilgang var det vondt for meg å se at så mye av barndommen til guttene mine forsvant inn i skjermen og å se hvor avhengighetsskapende den var. Barndommen er tross alt en så svimlende kort del av livet, og den kommer ikke med noen second chance, sier hun.

Les også: Slik setter du grenser for barnet

Stue full av leker

Forskjellen på livet med og uten iPad er ifølge Skjelderup stor, og hun ser tydelig at det å logge av skjermen har betydd at guttene nå logger på livet her og nå og på menneskene de har rundt seg.

– Gutta krangler mindre, de er mer tilstede, kan sitte mye lengre ved middagsbordet, kler på seg og går ut for å leke frivillig. Stuegulvet vårt er dekket med Lego og Kaplaklosser, og de sovner fortere om kvelden, sier hun.

Familien har også gått flere skiturer, uten et jag om å komme hjem, og de har ifølge Skjelderup hatt noen skikkelig fine bilturer med gode samtaler.

– Den frie leken er barnas viktigste læringsarena, og denne leken oppstår når barn ikke distraheres – for eksempel av skjermen. Jeg tror for øvrig ikke at mine barns fremtidige IKT-kompetanse hemmes av at de ikke får spille på iPad mens de er barn. Når barna om 10-15 år skal ut i arbeidslivet, er det uansett andre ferdigheter enn dagens som vil være gjeldende, sier hun.

Les også: Hvor mye skjermtid har barna dine? Forumbrukerne våre har delt sine erfaringer.

Gamle tegneserier

Med mindre nettilgang vil du antageligvis merke at dagens barn ikke er så veldig annerledes enn barn var da du selv var liten.

– Min tiåring elsker mine gamle Tommy og tigern-blader og det har blitt mange runder med Yatzy i løpet av en uke. Stigespill, Sjakk og Jakten på den forsvunne diamant er også populært, så både spill og gode, gamle tegneserier fenger dagens barn, sier hun.

Det å sette seg ned med en god bok er det heller ikke noe i veien for, og på kjøpet lærer barnet å lese bedre, får bedre ordforråd, godt utviklet fantasi og en leseglede som han eller hun kan ha glede av gjennom hele livet.

Les også: 6 tips for å skape ekte leseglede hos barn

Les høyt

– For mange barn er det lett å gripe etter mobilen eller nettbrettet når de skal finne på noe, og selv om de også spiller med hverandre, er det ikke særlig sosialt, sier forfatter Karin Kinge Lindboe.

Hun er også pensjonert barneskolelærer med over 30 års erfaring.

Kinge Lindboe mener både foreldre og lærere bør forsøke å styre barna over i bøkenes og tegneserienes spennende verden, og hun legger til at det ikke er noe i veien for å bruke høytlesning og lydbøker som en inngangsport.

– Foreslå for eksempel at barna skal setter på en lydbok mens de rydder rommet eller tømmer oppvaskmaskinen. Slike arbeidsoppgaver er det ikke så lett å gjøre med mobilen i hånden, og kanskje er det dette som skal til for å gjøre barna interessert i den magiske verdenen bøkene åpner for oss, sier hun.

Gir leseglede

Kinge Lindboe tror det å finne riktig bok til hvert barn er nøkkelen til å få den oppvoksende generasjon til å logge av til fordel for godt lesestoff.

For noen kan det være en spennende fantasyroman, mens det for andre kan være en god tegneserie.

– Hva barnet leser er ikke så viktig så lenge han eller hun koser seg med bokstaver. I dag finnes det utrolig mange flotte tegneserier som kan være med på å skape leseglede hos dem som syns mange ord kan være litt plagsomt. Det er for øvrig flere forfattere som er illustratører også, og som leverer bøker av høy kvalitet med mange bilder og lite tekst, sier hun.

Og i likhet med andre bøker åpner disse en verden som barnet får muligheten til å gjøre til sin egen.

En verden som utfordrer og gir barnet tanker det ikke har tenkt før.

– På den måten kan en tegneseriebok inspirere og stimulere til videre lesing, og det gir dessuten barnet en god følelse å kunne si at han eller hun har lest en hel bok, sier hun.

Les også: Aktiviteter du kan gjøre med barna i helgen

En god barndom

Det å redusere skjermtiden kan være krevende, og det kan nok hende du må være forberedt på noen kamper.

– Start for eksempel med å koble ut wifi slik at den ikke er tilgjengelig når barna er hjemme alene etter skoletid. Du må også tåle å se barnet ditt kjede seg, men husk at når barnet kommer over kneika er ofte kjedsomhet roten til kreativitet, sier Skjelderup.

Videre oppfordrer tobarnsmoren til å være et godt forbilde.

Legg vekk din egen skjerm, og du vil antagelig oppleve at barnet oftere henvender seg til deg når det ser at du ikke er oppslukt av skjermen.

Både det å by på en kopp kakao og å gå en kveldstur sammen kan legge til rette for gode samtaler, og kanskje vil barnet overraske deg med å vise takknemmelighet for at du har gitt livet litt nytt innhold.

– Inkluder dessuten barna i hverdagens gjøremål. Da lærer de samtidig ting de om noen år skal mestre på egenhånd. I dag spiste vår familie fiskeburgere med burgerbrød, som vi hadde bakt sammen, til middag. Mens vi spiste, spurte jeg åtteåringen hva han syns var en god barndom. ”Disse burgerbrødene og at vi ikke har iPad mer”, var svaret jeg fikk, forteller hun.

Gode aktiviteter som kan få fokus bort fra telefon og nettbrett:

  • Lese bøker
  • Spille brettspill
  • Se en film sammen
  • Tegne
  • Bygge lego
  • Lese tegneserier
  • Frilek utendørs
  • Være sammen med venner
  • Besøke biblioteket
  • Løse kryssord
  • Gå på kino
  • Kjede seg!
  • Dyrke en hobby

Kilde: Guro Skjelderup

Denne saken ble første gang publisert 22/03 2018.

Les også