Foreldrerollen

Slik blir foreldrelivet ditt de neste 18 årene

Fra ettåring til tenåring - livet som forelder byr på en lang rekke utfordringer. Og gleder.

MANGE GLEDER: Og mange bekymringer. Det finnes ingen fasitsvar, og resten av foreldres liv vil bestå av å prøve og feile.

MANGE GLEDER: Og mange bekymringer. Det finnes ingen fasitsvar, og resten av foreldres liv vil bestå av å prøve og feile. Foto: Getty Images

Publisert Oppdatert

- Unge foreldre trenger å vite at ingen er perfekte. Min erfaring er at foreldre har mye dårlig selvfølelse. Men de må vite at de er den viktigste for sitt barn, ingen kan erstatte mamma og pappa.

Det mener Tone Strømøy, høyskolelektor i pedagogikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og forfatter av boken Oppdragelse mellom frihet og grenser.

Hun skulle også ønske foreldre visste at de har en svær tabbekvote.

- Foreldre kan gjøre masse galt som ikke følger boken, så lenge barnet får kjærligheten det trenger, du snakker med barnet og viser at du er glad i det. Det er lov å være sinna, men gi kjærlighet, råder hun.

- Foreldre må tåle en god del avmakt

Guro Øiestad, førstelektor ved psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, og forfatter av boken Selvfølelsen hos barn og unge, er enig med Strømøy. Hun tror foreldre gjør lurt i å innstille seg på å være med i utviklingen sammen med barnet.

- Slik blir det lov også for de voksne å famle litt, være usikre og tråkke feil. Da blir det også lettere å si unnskyld og reparere når vi skjønner at vi gjorde noe som ble dumt, sier Øiestad.

Lektoren tror at man på den måten kan slappe av litt i foreldrerollen og samtidig være en god modell for barna, gjennom å vise at det verken er ønskelig eller mulig å være perfekt.

- Og så er det viktig å innstille seg på å tåle en god del avmakt som forelder, spesielt etter hvert som barna blir større. Ut i verden skal de jo, og vi kan ikke kontrollere alle bevegelsene de store barna og ungdommene gjør. Vi må tåle usikkerheten i oss selv, når vi gradvis gir friere tøyler, slik at vi ikke holder dem for strengt og for stramt, råder Øiestad videre.

I følge Strømøy er det spesielt én ting vi foreldre må vite at vi nok aldri slipper helt unna:

- Foreldre kan ikke unngå være bekymret resten av livet. Det er prisen vi må betale når vi får barn, sier hun.

 

Alder for alder

De fleste av oss vet at det ikke er mulig å forberede seg hundre prosent på hvordan vi skal takle barnets stadier som det skal igjennom i løpet av livet.

Alle barn er forskjellige, det er også alle foreldre. Og livet er aldri forutsigbart. Likevel er det enkelte, typiske situasjoner og perioder som barn og foreldre kommer til å oppleve som en del av barnas utvikling.

I listen under kan du se hva ekspertene tenker at foreldre garantert må igjennom.

1 - 3 år

Hvor streng skal du være?

Strømøy mener at foreldre med barn i denne aldersperioden ofte bekymrer seg for om ungen går når den er ett år, hvordan språkutviklingen er, når barnet klarer å slutte med bleie, og om det vil sove på eget rom.

- Da vil jeg si alt er normalt, det kan ta alt fra 12 måneder til 18 måneder før barnet går. Det er ikke nødvendig å kjøpe treningsstol til et barn på 12 måneder som ikke går, det er bedre å se det an til barnet er halvannet år, ikke stress med det, råder hun.

- Barn tar igjen utviklingen

Strømøy understreker at barn utvikler seg i rykk og napp, og når det gjelder språkutvikling, er barn veldig forskjellig.

- Noen snakker når de er halvannet år, noen kanskje ikke før de er 3 år. Men da blir barn i barnehagen fanget opp, uten at det trenger å være noe galt. Det finnes flere barn som har lært å snakke veldig sent, men når de først har begynt i 4-årsalder renner språket de ut av dem, kan hun berolige.

Strømøy ønsker også at foreldre skal vite at det kommer av seg selv at barnet vil begynne å gå på potte eller do.

- Selv stresset jeg ikke med dette med mine egne barn. De begynte med å slutte med bleie på dagtid, de likte ikke bæsj i buksen, og sa derfor i fra. Barn i fire-femårs alderen ser at de er litt store, og vil etter hvert slutte selv. Blir det for mye fokus på dette, kan barna bli sengevætere langt oppi skolealder, noe som kan bli et sosialt problem når de  ligger borte i 12-årsalder.

Strømøy har rådet flere foreldre til å la barna bruke en god nattbleie en stund slik at foreldre også får slappe av.

- Det går over når det må

Foreldre kan bli bekymret eller forvirret av alle rådene fra ulike søvneksperter når det gjelder at barn skal sove på eget rom eller i egen seng.

-  Men det er ikke noe fasitsvar på dette. Selv har jeg latt mine egne barn sove i sengen med meg når de har ønsket det. Ett av mine barn sa : ”mamma, nå har jeg redd-følelsen igjen”. Noen tar da barnet sitt inn til seg, og så ut igjen på sitt eget rom. Jeg gjorde ikke det, for de blir tidsnok klare til det. Jeg råder av og til foreldre til å ha en ekstra madrass under dobbeltsengen som de kan dra frem om natten, og så er det plass til hele familien på rommet. Det går over når det må, mener Strømøy.

Hun tror at om man er strengere enn man føler at man burde være, er det OK å be om unnskyldning etterpå.

- Skjer det derimot hver dag, er det ikke bra. Vær fysisk og kose og klemme med den minste om han eller hun ikke forstår helt hva unnskyld betyr. Hvis barnet blir redd, kan man gjenoppbygge kjærligheten for barnet.

- Man kan dempe seg selv , ikke sette seg så strenge grenser. Det er aldri for sent å opparbeide tillit igjen, toget er ikke gått, man kan alltid hente tilbake relasjonen til barnet.

4 - 6 år

Hvordan skal det gå med skolestart?

2 ÅR: Foreldre og barn er ferske, nå starter prøvinga.

2 ÅR: Foreldre og barn er ferske, nå starter prøvinga. Foto: Getty Images

Strømøy mener at de ansatte i barnehagen ofte har fokus på overgangen fra barnehage til skole når barna når denne aldersgruppen.

- Men her bør man ikke være for streng om for eksempel barnet roper ut selv om det ikke har ordet. Ikke kjeft når de er så spontan!

- Fokuser på det sosiale

Når det begynner å bli skolestart, stresser dette foreldre litt, tror Strømøy.

- Selv om noen barn er kommet lenger i utviklingen, vil jeg ikke anbefale at barnet får starte tidligere enn andre jevnaldrende. Jeg syns at man skal fokusere på det sosiale, og heller på hvordan barnet skal forholde seg til andre barn, råder hun.

Pedagogen syns at foreldre skal være forsiktig med å hele tiden spørre barna hva de har lært på skolen.

- Barn er forskjellig i utviklingen, og de som henger litt etter, tar dette igjen i løpet av skoletiden, mener hun.

7 - 10 år

Har barnet nok venner?

På denne tiden blir venner og fritidsaktiviteter viktigere enn tidligere, mener Strømøy.

SKOLEN RUNDT HJØRNET: Det er ikke lenge til skolestart, og det kan kanskje være mer spennende for foreldre enn for barna!

SKOLEN RUNDT HJØRNET: Det er ikke lenge til skolestart, og det kan kanskje være mer spennende for foreldre enn for barna! Foto: Getty Images

- Men foreldre må ikke stresse så mye med hvor mange venner barna har eller hvor populære de er. Det holder om barnet har én god venn. Det er ikke nødvendig med for mange, sier hun.

- Ta kontakt med skolen

Hvis foreldre er bekymret for at barnet ikke har noen å være sammen med, råder Strømøy å ta kontakt med kontaktlæreren på skolen, og høre om hvordan barnet er sosialt på skolen.

- Kontaktlæreren har et ansvar for dette. For eksempel kan man danne vennegrupper på skolen. På denne måten finner man ut hvem som har mulighet til å være venner med hverandre, sier hun.

Voksne kan legge til rette for dette, og hjelpe barna til å få venner.

- Ta initiativ til å invitere venner hjem og lage pannekaker, se på film og ha det hyggelig sammen. Slik skaper man et felles prosjekt og isen blir brutt, tipser Strømøy.

Hun tror at det er lurt å ha en dialog med barnet og høre om hvordan de har det sosialt på skolen, og prøve å fange det opp.

- En annen ting er at foreldre må la barna få prøve litt forskjellig, noen vil spille fotball, andre vil gjøre andre ting.

11 - 14

Hvor mye ansvar skal barnet få?

Strømøy mener at barn på dette alderstrinnet bør få mer forpliktende oppgaver hjemme.

- De voksne kan sørge for at barnet har ansvar hjemme. Det kan være å lage middag en gang i uken, ta ansvar for familiens dyr, og det bør være en selvfølge at barnet rydder rommet sitt, sier hun.

LYKKELIG?: Er sønnen min lykkelig? Er datteren min glad? Har de venner?

LYKKELIG?: Er sønnen min lykkelig? Er datteren min glad? Har de venner? Foto: Getty Images

- Lytt til tenåringen

Overgangen fra småbarn til tenåring, er utfordrende for mange .

Øiestad tror at det er viktig at tenåringsforeldre kvalifiserer seg for barnets tillit.

- Det vil si strekke seg litt for å opprettholde kontakten. Ikke glem at du er viktig selv om 14-åringen er mest med venner eller på rommet, sier hun.

Lektoren tror at det er lurt å vise interesse for ungdommens verden, også når man ikke deler den unges interesser.

- Og ikke minst være mer opptatt av å lytte enn av å oppdra. Forskning viser at tenåringsforeldre som oppleves som gode å fortelle ting til av ungdommen, faktisk har større medvirkning og kontroll over sine barn, sier hun.

 Dette er fordi fordi barna føler seg tatt i mot og dermed tør å fortelle, også når noe blir vanskelig, i følge Øiestad.

- Så ”vær god å fortelle til” er et bra råd. Da blir det tryggere både for voksne og barn, man gir litt slipp i trygghet ved at det også går an å hente inn igjen, sier hun.

15 - 17 år

Vil barnet drikke alkohol og feste?

Alle aldre har sine utfordringer og bekymringer for foreldre. Men når sønn eller datter nærmer seg 18-årsalder, tar livet som oftest en litt ubehagelig vending for foreldrene: her blir bekymringene reelle.

- Her skal foreldre forberede barnet til å få et selvstendig liv, selv om man jo gjør det hele tiden, gjelder det spesielt nå, sier Strømøy.

- Forlang at barnet holder avtaler

HVA  ER HUN INTERESSERT I?Lektoren tror at det er lurt å vise interesse for ungdommens verden, også når man ikke deler den unges interesser.

HVA ER HUN INTERESSERT I?Lektoren tror at det er lurt å vise interesse for ungdommens verden, også når man ikke deler den unges interesser. Foto: Getty Images

Det blir kanskje ekstra hardt, men foreldre skal ikke bare forvente at barnet holder avtaler; de skal forlange det, mener Strømøy.

- Foreldre skal bestemme at barnet sender melding eller ringer og gir beskjed om hvor de er og når de kommer hjem. Dette skal ikke foreldre bejuble og gi skryt til barnet for, det skal være en regel man har, understreker hun.

Strømøy ønsker også at foreldre til barn under 18 år slår hardt ned på alkoholforbruk.

- I Norge får man ikke lov til å drikke alkohol før man er 18 år. Men det er klart at mange drikker før det likevel. Men foreldre bør si at det ikke er lov likevel, mener hun.

Pedagogen vet at det er et veldig drikkepress blant unge i dag, og man er nødt til å sette dem fri.

- Men jeg ville fulgt med på sidelinjen; hvem er de sammen med? Hvordan er de når de kommer hjem? Narkotika er utbredt i flere miljøer, og hadde jeg merket at mitt barn var påvirket av det, ville jeg laget et skikkelig rabalder og slått hardt ned på det. Der kommer grensene helt klart inn. En 15-åring er ikke voksen!

Trygghet uansett

Når barnet er ute med venner, og muligens fester, tror Strømøy at en god regel kan være at barna kan komme hjem uansett hva slags forfatning de er i:

- Men si for eksempel ”dere skal aldri sitte på med noen hjem som dere ikke kjenner, og ikke haike. Rekker dere ikke siste buss, ta drosje hjem. Det ligger penger i gangen. Hvis dere kommer hjem i taxi skal dere aldri være redd for om det koster 500 eller 1000 kr, bare kom hjem trygt.".

Når barna når denne alderen, har man som oftest ikke noe valg som foreldre: man må slippe dem fri.

- Det handler om å opparbeide seg tillitsforhold, man må stole på barnet, sier pedagogen.

Samtidig tror Strømøy at følgene av å være foreldre, er bare noe man må godta.

- Foreldre må lære seg å leve med å være utrygge. Jeg er fremdeles stresset etter å ha vært mor i 41 år!

HUN ER IKKE VOKSEN: Det er fra 15-årsalder at foreldre virkelig får kjenne på hvordan rollen deres blir utfordret.

HUN ER IKKE VOKSEN: Det er fra 15-årsalder at foreldre virkelig får kjenne på hvordan rollen deres blir utfordret. Foto: Getty Images

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag