- Unge foreldre trenger å vite at ingen er perfekte. Min erfaring er at foreldre har mye dårlig selvfølelse. Men de må vite at de er den viktigste for sitt barn, ingen kan erstatte mamma og pappa.

Det mener Tone Strømøy, høyskolelektor i pedagogikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og forfatter av boken Oppdragelse mellom frihet og grenser.

Hun skulle også ønske foreldre visste at de har en svær tabbekvote.

- Foreldre kan gjøre masse galt som ikke følger boken, så lenge barnet får kjærligheten det trenger, du snakker med barnet og viser at du er glad i det. Det er lov å være sinna, men gi kjærlighet, råder hun.

- Foreldre må tåle en god del avmakt

Guro Øiestad, førstelektor ved psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, og forfatter av boken Selvfølelsen hos barn og unge, er enig med Strømøy. Hun tror foreldre gjør lurt i å innstille seg på å være med i utviklingen sammen med barnet.

- Slik blir det lov også for de voksne å famle litt, være usikre og tråkke feil. Da blir det også lettere å si unnskyld og reparere når vi skjønner at vi gjorde noe som ble dumt, sier Øiestad.

Lektoren tror at man på den måten kan slappe av litt i foreldrerollen og samtidig være en god modell for barna, gjennom å vise at det verken er ønskelig eller mulig å være perfekt.

- Og så er det viktig å innstille seg på å tåle en god del avmakt som forelder, spesielt etter hvert som barna blir større. Ut i verden skal de jo, og vi kan ikke kontrollere alle bevegelsene de store barna og ungdommene gjør. Vi må tåle usikkerheten i oss selv, når vi gradvis gir friere tøyler, slik at vi ikke holder dem for strengt og for stramt, råder Øiestad videre.

I følge Strømøy er det spesielt én ting vi foreldre må vite at vi nok aldri slipper helt unna:

- Foreldre kan ikke unngå være bekymret resten av livet. Det er prisen vi må betale når vi får barn, sier hun.

 

Alder for alder

De fleste av oss vet at det ikke er mulig å forberede seg hundre prosent på hvordan vi skal takle barnets stadier som det skal igjennom i løpet av livet.

Alle barn er forskjellige, det er også alle foreldre. Og livet er aldri forutsigbart. Likevel er det enkelte, typiske situasjoner og perioder som barn og foreldre kommer til å oppleve som en del av barnas utvikling.

I listen under kan du se hva ekspertene tenker at foreldre garantert må igjennom.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!