Voksesmerter hos barn

Dette er voksesmerter hos barn

Gjør dette om barnet ditt får voksesmerter.

VOKSESMERTER HOS BARN: Mellom 3 og 49 prosent av alle barn får voksesmerter, men  barnets aktivitetsnivå er som oftest upåvirket av smertene.
VOKSESMERTER HOS BARN: Mellom 3 og 49 prosent av alle barn får voksesmerter, men barnets aktivitetsnivå er som oftest upåvirket av smertene. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Au, det gjør så vondt i foten min, klager sønnen din - mens han peker på et sted rundt kneet.

5-åringen har løpt og lekt i mange timer, og nå legger han seg på sofaen etter middagen og ber om massasje av knærne.

Neste morgen er smertene borte, og det går ofte uker til neste gang smertene dukker opp. Typiske voksesmerter, sier fastlegen, og vi foreldre puster lettet ut. Sønnen vår er langt fra det eneste barnet som er plaget av dette.

Voksesmerter rammer små barn

I ulike studier rapporteres det at mellom 3 og 49 prosent av alle barn får voksesmerter - et sprik som gjenspeiler de mange ulike definisjonene av tilstanden.

Legene vet ikke nøyaktig hva som er årsaken til smertene, men de er ufarlige og rammer trolig så mange som 1 av 5 barn i Norge. Voksesmerter forekommer hyppigst hos barn i alderen 2-12 år.

Voksesmerter kjennetegnes ved smerter i musklene i begge beina, som regel på fremsiden av lårene eller baksiden av leggene. Smertene kommer gjerne sent på dagen, om kvelden eller natten. De varer i 30-60 minutter før de gir seg av seg selv.

Voksesmerter i beina hos barn

Barnets aktivitetsnivå er som oftest upåvirket av smertene, men smertene kan bli verre etter dager med mye løping. Enkelte barn kan våkne tidlig om natten av at de har vondt i beina.

- Det typiske er at det er smerter i begge beina om kvelden, gjerne etter en dag med høy aktivitet. Vanligvis hjelper det med massasje. Dersom barna har varige smerter på et bestemt sted, og særlig om det er vondt når man trykker på det, skal lege kontaktes. Selvsagt også om dere kjenner en kul som ikke pleier å være der, sier seksjonsoverlege Hans-Jacob Bangstad ved Barnemedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus.

Les også: Slik får du fysisk aktive barn

Fordi knoklene gror?

Overlege og barneortopedkirurg Niels Ellitsgaard ved Hvidovre sykehus i Danmark møter stadig barn med voksesmerter. Selv ikke han kan forklare hva som er hensikten eller årsaken til voksesmerter.

- Vi vet faktisk ikke. Vi leger tror smertene oppstår fordi det myke vevet i beina ikke klarer å holde følge når knoklene gror. Da kan det oppstå små blødninger, og vevet blir påvirket. Dette kan gi smerter, sier Ellitsgaard til vitenskap.dk.

- Overbelastning spiller også en rolle - barn har jo et enormt aktivitetsnivå. Hvis voksne hadde vært like aktive, ville vi nok fått smerter i beina, vi også, påpeker Ellitsgaard.

Hvordan bli kvitt voksesmerter?

Voksesmerter forsvinner normalt når barnet er rundt 12 år. Smerten kan følge med inn i voksenlivet, men det tilhører sjeldenhetene. Diagnosen stilles ved å utelukke andre mulige forklaringer.

Det vanlige er at det ikke foreligger noen tegn til skade eller betennelse. Barnet halter ikke, og bevegeligheten er normal. Smertene er ikke lokalisert til leddene. Det er sjelden behov for ytterligere undersøkelser, men laboratorieprøver og røntgenundersøkelser kan tas hos lege.

Bruk av medisiner frarådes

Tilstanden er ufarlig, den går over av seg selv og trenger ingen behandling. Hvis legen er i tvil om at det er voksesmerter som plager barnet, kan hun eller han sende barnet til en røntgenundersøkelse.

Det frarådes å bruke medisiner for å dempe smertene, fordi smerteanfallene vanligvis går over av seg selv før medisinene får tid til å virke.

Legene mener likevel at det kan hjelpe enkelte å gni eller massere det smertefulle området. Dersom smertene er sterke, kan foreldrene forsøke å gi paracetamol.

- Smertene kommer i perioder når barnet vokser fort, og de vil forsvinne av seg selv når den verste veksten har gitt seg. Det kan dreie seg om ett års tid, i sjeldne tilfeller lenger, sier Hans-Jacob Bangstad.

Denne saken ble første gang publisert 07/11 2011, og sist oppdatert 04/04 2018.

Les også