Vepsestikk på barn

Dette gjør du hvis barnet ditt får vepsestikk eller andre insektstikk

Har barnet blitt stukket, bitt eller brent av veps, huggorm, fjesing eller brennmanet?

VEPSESTIKK PÅ BARN: Veps er en av mange insekter som kan stikke frem smerter. Vet du egentlig hva du bør gjøre dersom barnet ditt blir stukket? Foto: Gettyimages.com.
VEPSESTIKK PÅ BARN: Veps er en av mange insekter som kan stikke frem smerter. Vet du egentlig hva du bør gjøre dersom barnet ditt blir stukket? Foto: Gettyimages.com.
Sist oppdatert

Insektstikk kan være helt harmløse, men også alvorlige. Ekspertene gir deg sine råd hvorvidt gjelder behandling dersom barnet har blitt stukket, bitt eller brent av veps, huggorm, fjesing eller brennmanet.

Les også: Gjør dette om barnet er bitt av flått

Vepsestikk på barn

Et stikk fra veps, bie eller humle er som regel ufarlig for barn som ikke er allergiske. Kontakt imidlertid lege dersom barnet blir stukket i munn, svelg eller mange steder på en gang.

Veps er hissige og veldig ivrige etter søt saft og syltetøy. Spiser barnet utendørs, er det lurt å følge nøye med. Munn og svelg er de siste stedene barnet bør bli stukket. Hevelser der kan i verste fall føre til at luftveiene tettes.

- Blir barnet stukket i munn eller svelg, skal man ta kontakt med lege. Det kan føre til hevelser som kan være alvorlige, sier Lise Ringstad i Giftinformasjonen ved Helsedirektoratet.

- Stikk fra veps, bie og humle er absolutt giftige, men fordi de påfører oss veldig små giftdoser, vil ett eneste stikk sjelden gi mer ubehag enn smerten på selve stikkstedet, legger hun til.

Hvis barnet er allergisk mot stikk fra dette insektet kan enkeltstikk føre til kraftige reaksjoner, og i verste fall være livstruende. Skulle barnet være så uheldig å tråkke i et jordvepsebol og få mange stikk på en gang, er det lurt å kontakte lege.

- Når barnet får mange stikk, får det i seg større mengder gift. Da kan det bli en reell forgiftningssituasjon og barnet kan flere symptomer, sier Ringstad.

Utfør følgende førstehjelp dersom barnet er stukket av veps, bie eller humle:

- Fjern brodden, hvis den fremdeles sitter i. Skrap, ikke klem, fordi litt av giftkjertelen kan sitte fast i brodden

- Lindre smerter ved å legge på en isbit eller smøre på lokalbedøvende salve

- Dersom barnet er stukket i munn eller hals bør du gi det en isbit å suge på eller små slurker vann for å dempe hevelsen. Kontakt lege.

Bitt av huggorm

Kontakt lege dersom følgende symptomer oppstår:

  • Barnet er stukket i munn eller svelg/hals
  • Barnet er stukket i øyet
  • Barnet har fått mange stikk
  • Barnet får redusert allmenntilstand
  • Barnet utvikler en allergisk reaksjon eller tidligere har reagert allergisk på insektstikk
  • Kilder: Giftinfo.no og Helsedirektoratet

Det finnes bare én giftig slange i Norge, og et bitt kan føre til alvorlig forgiftning eller ingen reaksjon. Huggormgift er imidlertid farligere for barn enn for voksne.

- Man skal ha respekt for huggormen. Får man et bitt, er det potensielt farlig, forklarer seniorrådgiver Ringstad.

Huggormsesongen starter tidlig. Allerede før påske kan Giftinformasjonen få de første telefonene fra foreldre som bekymrer seg over at barnet kanskje er blitt bitt av huggorm.

- Barn som blir bitt av huggorm skal til sykehus til observasjon, uansett, sier Ringstad.

For at giften ikke skal spre seg raskere, er det best å bære barnet til bilen. All aktivitet kan føre til at giften pumpes ut i kroppen. Ringstad advarer mot å begynne å suge ut giften eller massere såret på annet vis. Det kan også spre giften.

Det er likevel svært sjelden man ser dødsfall på grunn av huggorm i Norge. Grunnen er at det finnes veldig god behandling mot huggormbitt. I de aller fleste tilfeller går det bra, så lenge man kommer seg til sykehus.

På sykehuset vil barnet bli observert av leger, og i mange tilfeller holder det. Dersom barnet får symptomer som blodtrykksfall, kan det behandles symptomatisk. Hvis legene vurderer at det er fare for alvorlig forgiftning, vil barnet få motgift mot huggormgiften.

Les også: De vanligste utslettene hos barn

Kontakte lege ved insektsbitt

Men det er ikke alltid man vet om barnet faktisk er bitt av huggorm. Ormen kan bite en løpende fot, eller en hånd som graver i en løvhaug. Er du i tvil, bør du ringe Giftinformasjonen og spørre om råd.

- Vi kan hjelpe foreldre med å sortere opplysninger og vurdere situasjonen, men har barnet utviklet symptomer på huggormbitt, skal man ta dem på alvor, sier Ringstad.

Noen får sjokkreaksjon av huggormbitt. Da skal man alltid ringe 113.

Et huggormbitt ser som oftest ut som to punktformige prikker med 3-9 millimeters avstand. Hvor alvorlig forgiftning huggormbittet gir, kommer blant annet an på hvor på kroppen barnet er bitt, og hvor mye gift som er sprøytet inn. Huggormen sprøyter gift i to av tre bitt. Det er derfor mulig å bli bitt av huggorm uten å få noen reaksjoner. Det kalles tørre bitt. 10-15 prosent av bittene som blir registrert er alvorlige.

Ringstad minner om at huggorm ikke er ute etter å angripe oss.

- Den biter bare hvis den blir truet og må forsvare seg, forklarer hun, og legger til at barn gjerne blir bitt mens de leker.

Er barnet bitt av huggorm?

Symptomer på huggormbitt

  • Smerte, lett hevelse og blålig misfarging rundt bittstedet
  • Symptomene kommer vanligvis raskt, ofte innen 1-2 timer

I mer alvorlige tilfeller kan barnet få følgende reaksjoner

  • Hevelser som brer seg. De kan omfatte hele kroppen.
  • Magesmerter og kvalme/oppkast
  • Hjerte- og karsymptomer, som lavt blodtrykk og hjertebank
  • Påvirkning direkte på blodet, som anemi og økt blødningstendens
  • Luftveissymptomer
  • Sjokk
  • Det hender at barnet blir svimmelt, omtåket eller bevisstløst
  • Dersom barnet ikke har symptomer innen to timer, er bittet trolig tørt – dette innebærer at huggormen ikke har sprøytet inn gift.

Førstehjelp dersom barnet er bitt

  • Hold barnet mest mulig i ro
  • La bittstedet være i fred (ikke klem, skjær eller sug i bittet)
  • Hold den bitte kroppsdelen i ro og hvis mulig, i høyt leie.
  • Bær barnet til transport

- Det sies at jenter blir bitt mens de plukker blomster. Og gutter blir bitt mens de plukker huggorm. Å løfte dem opp er ingen god idé. Det er lurt å si til barna at huggorm ikke er pinner. Man skal ikke løfte dem. De er ikke leketøy, sier Ringstad.

Stukket av fjesing

Fjesingen kan gjemme seg i sanden og stikke små, bare føtter. Hvis barnet ditt stikker seg kan det hjelpe å helle på varmt vann, ikke bare for smertelindring, men varmen inaktiverer giften slik at den ikke virker lenger.

- Bruk så varmt vann som barnet tåler, inntil 45 grader. Når det gjelder fjesing, bør man prøve å holde kroppsdelen i vannet en stund, det virker i de fleste tilfellene. Hvis barnet ikke får denne behandlingen, kan smertene sitte i over et døgn, sier Ringstad.

Fortsett behandlingen til smertene er over, fjern eventuelle piggrester og rens såret.

Som oftest virker fjesinggiften rent lokalt, ved at den gir disse smertene. Men noen ganger kan giften også gi reaksjoner ellers i kroppen, som kvalme, hodepine og frysninger.

Det finnes også andre giftige fisker, som uer og pigghå. De gir de samme plagen og bør behandles på samme måte.

Ifølge Giftinformasjonen er symptomer på fjesingstikk intens smerte og rødhet i stikksåret, og barnet kan også føle seg uvel og få frysninger. Dersom smertene vedvarer tross behandling, det utvikler seg en infeksjon i stikksåret og barnet får redusert allmenntilstand, bør dere kontakte lege.

Les også: Disse dyrene reagerer flest barn på

Brent av brennmanet

Blir barnet brent av brennmanet må du helle på med saltvann, men husk å ikke gni.

- Saltvann er så lett tilgjengelig. Man skal bruke det, og ikke ferskvann som tvert imot kan frigi mer gift. Det er viktig at man ikke gnir. Det kan ødelegge mer av cellene i brennmanettrådene og dermed frigi mer gift. Det er greit å unngå det, sier Ringstad.

Stort sett er det selve brennstedet som blir påvirket når barnet brennes av norske brennmaneter. Men en sjelden gang kan barnet få andre reaksjoner som kvalme og allergiske reaksjoner. Blir barnet brent over større deler av kroppen kan det få andre reaksjoner. I så fall bør du kontakte lege for å få råd.

Denne saken ble første gang publisert 24/06 2012, og sist oppdatert 07/06 2019.

Les også