Hodelus

Slik blir du kvitt lus i håret

Her er rådene for hvordan du kan oppdage og behandle hodelus.

LUS I HÅRET: Har barnet ditt først fått hodelus kan den være vanskelig å bli kvitt, her er rådene for hvordan du fjerner det. Foto: Getty Images

LUS I HÅRET: Har barnet ditt først fått hodelus kan den være vanskelig å bli kvitt, her er rådene for hvordan du fjerner det. Foto: Getty Images

Publisert Oppdatert

Hodelus er lus som forekommer som oftest i Norge. Ifølge luseradar.no er hodelus vanligst blant barn mellom 3-12 år, men både eldre og yngre kan få det.

Lus i håret har har ingen sammenheng med dårlig hygiene, den trives faktisk best i rent og nyvasket hår. Den smitter fra hode til hode, og gjerne via hodeplagg eller kosedyr.

- Det er veldig viktig å sjekke seg for hodelus, og vi anbefaler at man gjør det en gang i måneden, for å raskt oppdage om man har det. Det er faktisk ikke alltid det klør, og hvis man ikke sjekker grundig med kam kan man rekke å smitte mange før man oppdager det, forteller Bjørn Arne Rukke, forsker ved Folkehelseinstituttet.

Mange er også usikre på om man har lus eller flass, men det er ikke vanskelig å finne ut av dersom du sjekker nøye.

Les også: Guide til barneavføring

Hva er hodelus og hvordan ser de ut?

Hodelus (Pediculus capitis) er grå eller brune, og 2-4 mm lange insekter uten vinger og kan heller ikke hoppe. De har tre bein med klør som er spesialdesignet for å krype og holde seg fast på hårstrå og derfor beveger de seg raskt i tørt hår.

LUS I HÅRET: Slik ser hodelus ut. Foto: Getty Images.

LUS I HÅRET: Slik ser hodelus ut. Foto: Getty Images.

Lus trives best i en T-sone fra nakken, oppover mot issen og frem mot tinningen. Den eneste næringen deres er menneskeblod og dette trenger de to ganger i døgnet for å reprodusere seg. Hodelus egg fester seg til håret ca 1 cm fra hodebunnen med et lim-lignende sekret. Eggene klekkes 7-10 dager senere, og det tar ca 12 dager før lus er utvokst og kan legge nye egg, ifølge luseradar.no.

- Det kan gå mange uker før det begynner å klø, og mange merker ikke engang at det klør. Lus krabber fort fra hode til hode om man kommer tett sammen, sier Rukke hos Folkehelseinstituttet.

Mange voksne kan også ha hodelus, så det er ikke bare barna som bør sjekkes med lusekam.

På en vanlig dag i løpet av høsten har to til fire prosent hodelus. Mellom sju og åtte prosent av alle norske barn får lus i løpet av et år.

Lus kan ikke hoppe. De kryper, og overføres ved bytte av klær eller kroppskontakt. Normalt kan de leve i ca 24 timer utenfor hodebunnen.

Les også: Slik finner du ut om barnet har mark

Symptomer på lus i håret

Det kan virke som at det er ekstra mye hodelus om høsten. De siste 10 år er salget av brukerdoser over doblet.

- Vi har kampanjer to ganger i året der vi fokuserer ekstra på det, men vi vet ikke om det betyr at det er ekstra mye lus da, sier Rokke.

Det vanligste symptomet på at barnet er smittet av lus er kløe i hodebunnen, men det kan være at du ikke opplever symptomer i det hele tatt.

Du kan også oppleve symptomer som:

- At noe beveger seg i håret
- Røde bitemerker i hodebunnen
- Hvite luseegg i hodebunnen eller i håret
- Lus som kryper

Les også: Blør barnet ditt ofte neseblod?

Slik oppdager du hodelus

Gunhild Kile Sandvik, fagredaktør i Apotek 1, har følgende råd for å finne lus: Bruk en fintagget kam til å kjemme håret. Vær ekstra nøye bak ørene, i nakken og oppover mot issen hvor det er mest vanlig å finne egg og lus. En grundig sjekk tar normalt 15 minutter.

Hvordan sjekke om man har lus?

 • Det er lettest å oppdage lus når man kjemmer med en lusekam.
 • Len hodet fremover og kjem over et hvitt underlag.
 • Gre i tørt hår. Stå med hodet over en vask, et badekar, en duk eller lignende.
 • Hodelusa, som trives best i underhåret, og vil nå lettere dette ned når du kjemmer ut av håret.
 • Dersom noe av "rusket" beveger seg, er det sannsynligvis hodelus.

Kilde: Organisasjonen Lusfri Norge

Sandvik sier at du bør gjøre følgende for å oppdage lus:

- Legg et hvitt håndkle over skuldrene. Lus som faller ned på håndkleet blir da lettere å oppdage. Luseegg kan sitte fast nederst på hårstrå som faller av.
- Fukt håret godt, og bruk gjerne litt hårbalsam for å lette kjemmingen
- Gre håret systematisk til hele hodet er gjennomgått, med rolige tak fra innerst ved hårfestet og helt ut i hårets lengde. Lusene vil falle ned på håndkleet eller klebes til kammen.
- Undersøk både håndkleet og kammen underveis for lus og egg.
- Håndkleet og kammen må vaskes ved 60 ºC eller fryses ned ved minimum -20 C i minst fire timer for å drepe lus og egg. Det er viktig at dette gjøres mellom hver kjemming.

Les også: Slik vet du at barnet har vannkopper

Riktig behandling av lus

Det finnes mange produkter på markedet for å bil kvitt lus.

Malation er mest brukt, og dette får du kjøpt reseptfritt på apotek. Dette lar du sitte i håret i 12 timer for at det skal fungere ordentlig, og preparatet har en sterk og ubehagelig lukt.

Hvor lenge lever en lus?

 • En voksen hunnlus kan legge opptil åtte egg i døgnet.
 • Etter en parring kan hun legge cirka 56 egg.
 • Eggene er 0.3 x 0.8 mm (ligner bitte små sandkorn).
 • Eggene blir festet til hårstrå med sekret og sitter "limt" fast der.
 • Eggene legges opptil et par centimeter fra hodebunnen og klekkes etter seks til åtte dager.
 • De aller fleste luseegg legges fra 0.5-1.5 centimeter fra hodebunnen,
 • men man kan ha levende egg mange centimeter ut fra hårfestet.
 • I studier vi har foretatt har lus lagt egg så langt som 7 centimeter fra hodebunnen
 • Det tar cirka tre uker fra egget legges, til lusa blir kjønnsmoden og kan legge egg selv.
 • Et normalt hodelusliv varer i cirka seks uker.
 • Lus som detter ut av håret av seg selv, er som oftest i ferd med å dø.

Kilde: Organisasjonen Lusfri Norge

- Luseprodukt sprayes ofte inn i håret og masseres godt, gjerne ved hjelp av lusekammen. På den måten sørger man for at produktet kommer i kontakt med alle lus, nymfer og egg og at det virker optimalt. Kontroller spesielt at håret nær hodebunnen og bak ørene er godt dekket av luseprodukt, det er nemlig her man finner de fleste lusene og luseeggene, forteller storkundeansvarlig ved Navamedic, Per Kristian Greve.

Det kan imidlertid være lurt å behandle seg flere ganger for å være på den sikre siden. Årsaken til at enkelte familier ikke blir kvitt lus kan være at de ikke følger bruksanvisningen til punkt og prikke.

Flere av behandlingene skal sitte i nærmere 12 timer, og gjentas etter omkring 8 dager. Da må det kammes nøye med lusekam daglig i en lang periode, under behandlingen av lus. Håret på hodet kan også barberes vekk, eller klippes helt kort.

For å fjerne gamle hodelus, hudrester og avføring fra lusene, må sengetøy vaskes.

Les også: Vasker du sengetøyet ofte nok?

Lus er resistent

Rapporter fra USA, Storbritannia, Frankrike og Sverige viser at lus er blitt stadig mer ufølsomme (resistente) for den kjemiske nervegiften som har vært brukt i de tradisjonelle lusemidlene. Folkeinstituttet (FHI) i Norge opplyser at dette ikke har vært tilfelle i Norge - så langt.

Lusa er ikke farlig, den sprer ingen smitt eller sykdommer, men den kan gi irritasjon i hodebunnen, forteller Rukke.

Klør barnet mye, kan det føre til infeksjon i hodebunnen. Det største problemet med den er at folk synes det er ekkelt å ha lus. Barn som har fått lus trenger ikke å gå hjem fra skolen eller barnehagen. Dagen etter at kuren er startet kan barnet igjen være sammen med andre.

FHI informerer i sitt faktaark om hodelus at i de fleste tilfeller er lusebestanden 1-10 lus per hode, mellom 11 og 100 lus er vanlig, mens over 100 er sjelden. En voksen hunnlus lever i cirka 25 døgn, og i løpet av denne tiden legger hun bortimot 90 egg. Eggene klekker etter cirka åtte døgn.

Les også: Slik oppdager og behandler du soppinfeksjon hos barn

FHI anbefaler ingen spesielle midler mot hodelus

Det selges mange midler til behandling av hodelus via apotek, helsekostbutikker og internett. I utlandet har undersøkelser vist at lusene er blitt resistente mot flere midler, og det myldrer av gode behandlingsråd på internett. Det er ingen offentlige etater i Norge som har til oppgave å anbefale bestemte lusemidler. Her gir imidlertid Folkehelseinstituttet en oversikt over hva som finnes. I Norge er legemidler med følgende virkestoffer godkjent: Malation (Prioderm og Malation) og Permetrin (Nix sjampo).

Malation og permetrin virker som nervegifter på lusene, men de senere årene har det fra mange land blitt rapportert om resistens mot disse stoffene. Selv om det er mye resistens mot et middel i ett land kan midlet virke helt fint i et annet land.

I Norge har vi sett tegn på resistens mot permetrin, men foreløpig ser det ut til at produkter med malation har god effekt i behandlingen av lus.

Av lusemidler klassifisert som medisinsk utstyr har vi produkter med følgende grupper av virkestoffer: Dimetikon og planteoljer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning