Har du mistanke om at barnet ditt er nedkjølt, må du få opp kroppstemperaturen. Er kroppstemperaturen under 35 grader, trenger barnet rask hjelp, og oppvarmingen må skje gradvis. Kontakt 113. Hvis huden varmes opp for fort, strømmer blodet til huden, kroppstemperaturen vil bli enda lavere, og barnet risikerer å gå i sjokk. Få barnet i hus, ta av våte klær, og pakk det inn i tepper eller dyner sammer med et annet menneske. Det vil da varmes opp av kroppstemperaturen fra den andre. Leger og helsepersonell sier generelt at barn under ett år ikke bør være lenge ute i kaldt vær. Helikpoterlege Jan Erik Nilsen sier for eksempel at han ikke ville vært lenger ute enn maksimum en time om barnet er under halvannet år, men her må man bruke fornuft og skjønn. Går man med pulk, må man passe på at ikke barnet synker ned i pulken.

Tiltak for å øke kroppstemperaturen:

 1. Dersom det er tegn til nedkjøling (og den nedkjølte puster selv) må du prioritere å hindre ytterligere fall i kroppstemperaturen. Ta av våte klær og dekk huden med tørre klær eller tepper.
 2. Bring i ly for vind og nedbør, helst innendørs. Legg tepper eller noe isolerende både under og over den nedkjølte.
 3. Dersom den nedkjølte er våken, gi ham varm saft eller annen varm drikke
 4. Dersom det ikke er noen frostskader, og den nedkjølte er i stand til det, kan du forsøke å øke kroppstemperaturen med fysisk aktivitet (muskelbevegelser) innendørs.
 5. Dersom han/hun er for sliten til å bevege seg bør du prøve å overføre kroppsvarme. En varm og tørr person legger seg inntil den nedkjølte, helst i en sovepose eller med tepper og klær over og under seg. Dersom dere er innendørs bør du forsøke å dusje eller bade den nedkjølte i vann som ikke er for varmt. Dersom du er langt fra folk og har mulighet til å varme vann, fyll flasker eller tette poser med vann som er forsiktig oppvarmet (kan holdes uten at det er ubehagelig varmt) og legg disse under knehaser, armhuler og inntil kroppen der de er best i kontakt med huden. Fortsett med oppvarming til skjelvingen forsvinner og man føler seg i god form. (Forsøk å hindre ytterligere varmetap, men ikke begynne aktiv oppvarming av bevisstløse, nedkjølte personer. Disse pasientene skal varmes opp forsiktig på sykehus. Transporten av bevisstløse, nedkjølte pasienter må være så skånsom som mulig, og den nedkjølte skal ligge i sideleie hele tiden. Brå bevegelser kan utløse hjerterytmeforstyrrelser.) Kilde: Norsk Luftambulanses temahefte om kulde

Grader av nedkjøling

Mild nedkjøling - kroppstemperatur mellom 34 ºC og 36 ºC: Vedkommende er våken, fryser kraftig, skjelver og føler seg dårlig. Nedkjølingen kan utvikle seg videre. Forsøk å hindre ytterligere varmetap og start tiltak som øker kroppstemperaturen

Moderat nedkjøling - kroppstemperatur mellom 30 ºC og 34 ºC: Vedkommende er våken men blir tiltagende sløvet, treg og ute av stand til å ta vare på seg selv. En farlig tilstand. Ring 113 og sett i gang tiltak for å hindre ytterligere varmetap.

Alvorlig nedkjøling - kroppstemperatur under 30 ºC: Person som har vært utsatt for nedkjøling og blitt gradvis mer bevisstløs. Du ser at personen puster, men får ikke vekket vedkommende. Livstruende tilstand. Ring 113 og sett i gang tiltak som hindrer ytterligere varmetap. Legg i sideleie.

Behandling av frostskader

Frostskader deles inn i tre alvorlighetsgrader, på samme måte som brannskader:

1. gradsforfrysning: Blek, kald og følelsesløs hud, som blir blårød, eventuelt også oppsvulmet i varmen.

2. gradsforfrysning: Blemmer (kan komme først etter noen dager)

3. gradsforfrysning: Stanser blodomløpet i det angrepne vevet slik at det oppstår koldbrann.

Dersom det ikke er tegn til at den frostskadde er i ferd med å bli nedkjølt bør du starte med følgende tiltak:

 1. Ring legevakt eller medisinsk nødtelefon 113.
 2. Unngå at den frostskadede personen blir nedkjølt. Forsøk å hindre videre varmetap.
 3. Er det førstegrads, kan det skadde området varmes mot varm, tørr hud. Er for eksempel en hånd forfrosset, kan du varme den mot din egen mage. ALDRI GNI på forfrysninger.
 4. Beskytt den frostskadede delen mot slag, trykk og annen mekanisk påvirkning
 5. Pakk forsiktig inn i mykt stoff, ullsokk eller lignende.
 6. Hold den skadede delen i ro.
 7. Start ikke med oppvarming av skaden før dere er fremme på legevakt/sykehus.
 8. Dersom du ikke kan komme deg til lege eller sykehus må du vente med oppvarmingen av skaden til du er et sted der den endelige oppvarmingen kan foregå uten at det er fare for at du igjen blir utsatt for kulde.

På sykehus vil man behandle dype frostskader med oppvarming i vannbad 40-42 ºC, smertelindring og grundig undersøkelse av skaden.

Kilder: Caplex, Lommelegen, Pasienthåndboka, Helsenytt.no

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!