Hvordan unngå smitte?

Bruk badesko i offentlige bad, gymsaler og garderober.

Vær ekstra forsiktig hvis en vorte er skadet eller blør. Da er smittefaren ekstra stor.

Vortevirus kan overføres både direkte og indirekte. Det betyr at man både kan få overført smitte direkte fra en person, eller indirekte via miljøet.

Spesielt i offentlige bad vil smitte kunne overføres, særlig hvis huden har en skade, for eksempel et lite sår.

Personer med nedsatt immunforsvar vil lettere bli smittet.

Nå er det høysesong for fotvorter. Svømmehaller og gymsaler er yndede smittesteder for disse hardføre utvekstene.

Har du, eller barnet ditt, først fått besøk av en slik "parasitt" på foten, må du regne med at den sitter der en god stund - kanskje i flere år.

10-15 prosent av barn i skolealder får en eller flere fotvorter.

De smitter lettest hvis huden er skadet. Et lite sår er nok.

Er du usikker på om det er fotvorte eller utslett du eller barnet ditt har fått, bør du kontakte lege.

Tålmodighet er en dyd

Undertegnedes 8 år gamle datter viste fram en liten prikk under foten i sommer. En uke tidligere hadde hun vært i svømmehallen hver dag. Prikken vokste i både høyden og bredden, og da den ikke forsvant etter noen uker, tok vi turen til legen.

Den svenske vikarlegen sa klart fra at det var en fotvorte som hadde slått seg til under foten, og kunne betrygge oss med at de fleste fotvorter forsvinner av seg selv - i hvert fall på lang sikt.

Så lenge den ikke er vond, er det greit å vente med behandling.

Salve eller nedfrysing

Da sommerferien nærmet seg slutten, ble vorta vond å tråkke på, og vi måtte oppsøke fastlegen til datteren vår hjemme i Oslo.

fotvorter hos barn

FOTVORTE: Lett å få for barn, ikke like lett å bli kvitt. © FOTO: Privat

Han sa at det er to mulige utveier: Enten vortesalven Verucid, som man får kjøpt reseptfritt på apoteket. Eller frysebehandling, som legen kan utføre eller som man kan gjøre selv med en "hjemmebehandling" fra apoteket. Han anbefalte å begynne med salven.

Fotvorten skal falle av

Etter fire ukers behandling var vorta like stor. Og minst like plagsom - selv om vi hadde fulgt bruksanvisningen nøye. Salva var smurt på daglig, og "død" hud ble forsøkt skrapt vekk 1-2 ganger i uka.

Gode råd ble dyrere. Vi gikk til innkjøp av "hjemmefrysing", Scholl freeze vortefjerner, til nærmere 400 kroner på apoteket. I bruksanvisningen sto det ganske presist beskrevet at fotvorter er seige og ikke lett å bli kvitt.

Man må regne med å bruke frysebehandlingen i 3-4 ganger før fotvorten, etter planen, skal falle av av seg selv.

Langvarig behandling

Nå har vi forsøkt denne behandlingen to ganger, og aner en ørliten forandring i vortens størrelse. Den vokser i alle fall ikke mer.

Du bør kontakte lege dersom ...

... du har diabetes og får problemer med fotvorter. Disse bør man ikke behandle selv fordi det kan oppstå sår som er vanskelig å få til å gro.

... du har behandlet en vorte og den ikke forsvinner i løpet av den behandlingstiden som er angitt på preparatet.

... du er usikker på om det er en vorte eller et annet hudproblem du har.

(Kilde: Apotek1)

Problemet er bare at det skal gå 10-14 dager mellom hver frysebehandling, så det blir et langt behandlingsopplegg for en utålmodig 8-åring.

Kjerringråd likevel?

Nå er planen at vi forsøker to nye behandlinger i løpet av den neste måneden. Virker ikke dette, går turen til fastlegen igjen for profesjonell nedfrysing eller skjæring av vorten.

På nettet står det side opp og side ned med råd fra vortebefengte voksne og barn. Kanskje ender vi med å surre føttene til datteren vår inn i bananskall eller gni dem med hvitløk når vi går tomme for skolemedisinske råd.

Pensle vorten daglig

Fotvorter sitter som regel under fotbladet på trykkstedene - under forfoten, hælen og stortåen. Huden er forhornet hard, i midten med bløtere vev. I sentrum ses små, mørke prikker som representerer blødninger i huden og ikke "roten", som mange tror.

- Fotvorter har en tendens til å forsvinne av seg selv. Plutselig er dens dager talte. Det er derfor lurt å vente med alle former for drastisk behandling, sier allmennlege og skribent Aage Bjertnæs i Trondheim.

Han anbefaler vortemiddelet Verucid.

Dette kjennetegner vorter:

Vortene vises som faste knuter i huden med en ru overflate. I vorten kan man ofte se små, svarte punkter som er rester etter blødninger i vortevevet.

Flere vorter kan ligge sammen. Under foten vil vortene, på grunn av trykket, presses innover i huden, slik at overflaten er jevn. Slike vorter kan bli smertefulle.

De fleste vorter forsvinner av seg selv i løpet av et par år, og det er derfor ikke nødvendig å behandle alle vorter. Mange velger likevel å behandle av kosmetiske årsaker.

Fotvorter smitter lett, og det kan derfor være lurt å behandle dem av den grunn.

Slike vorter forekommer hos 10-15 prosent av barn i skolealder, og er vanligst fra 12-15 års-alderen.

Fra 35-års alder er vorter sjeldne.

Hermetisk lukket

- Ta et brunt, ufôret plaster. Klipp et hull som er like stort som vorten i plasteret. Sett det over vorten slik at denne stikker frem i sin helhet. Det omliggende vev er dekket av plasteret. Pensle vorten med Verucid, sier Bjertnæs.

- Legg på flere lag, og la middelet tørke mellom påstrykningene. Sett et nytt plaster av samme slag på kryss av det forrige. Vorten er nå nærmest hermetisk tildekket.

Fjern plasteret hver tredje dag. Skrap av de øverste lagene av dødt materiale i vorten med et barberblad. Gjenta samme fremgangsmåte med Verucid og plaster hver tredje dag. I løpet av 3-4 uker er vorten trolig borte. Du kan også prøve salisylsyresalve som du får på apoteket. Bruk samme plaster/teknikk som med Verucid.

Frys den vekk

- Andre vortefjerningsteknikker som legen bruker, er frysebehandling og elektrokauter (brenning i lokalbedøvelse). Av disse ville jeg vel ha valgt frysebehandling, fordi både skjæring og brenning fører til arrdannelse, sier Bjertnæs.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!