Brennkopper

  • Brennkopper er en overfladisk bakterieinfeksjon i huden som forårsakes av gule stafylokokker eller streptokokker.
  • Brennkopper er vanligst hos barn under 12 år, men kan forekomme i alle aldersgrupper. Brennkopper er svært smittsomt.
  • Brennkopper (impetigo) arter seg som karakteristiske sår med honninggul skorpe, og sårene sitter ofte i ansiktet, gjerne rundt nese og munn, eller på hendene. En spesiell form for brennkopper som kalles bulløs impetigo kan gi områder med større væskefylte blemmer.
  • Brennkopper kan i de fleste tilfeller behandles med grundig og regelmessig rengjøring og bruk av desinfiserende krem.

Kilde: Helseleksikonet

Brennkopper (impetigo) er en overfladisk bakterieinfeksjon i huden som forårsakes av gule stafylokokker eller streptokokker. Den gir karakteristiske sår med honninggul skorpe.

- Brennkopper er bakterieinfeksjon i huden og rammer oftest barn. Infeksjonen skal behandles.  Brennkoppene setter gjerne der huden er svekket eller skadet, men kan også dukke opp på tidligere normal hud. Infeksjonen gir væskende sår og honningfargede skorper. Noen ganger også med blemmer, sier Cecilie Revhaug, overlege ved Barneklinikken ved Oslo Universitetssykehus. Hun jobber også som spesialist i barnesykdommer ved KAL Klinikken.

Brennkopper er smittsomme, de må behandles og dekkes til slik at andre barn ikke smittes i barnehage eller skole. Sårene må være under kontroll før man kan gå i barnehage og skole.

- Eksemhud er ekstra utsatt for brennkopper, opplyser Revhaug.

Skyldes stafylokokker

Brennkopper er en overfladisk infeksjon i huden og i Skandinavia skyldes den oftest stafylokokker, gjerne gule stafylokokker eller gruppe A-streptokokker. Smitte forgår ved person til personkontakt og rammer først og fremst barn under 12 år, forklarer Annette Resch, barnelegen bak DoktorBarnegod.

Brennkopper er lite smittsomt blant voksne, moderat smittsomt blant barn og veldig smittsomt blant nyfødte.

Inkubasjonstiden er 4-10 dager fra eksponeringssmitte.

- Smitte og forekomst er nok høyere på høst og vinter fordi barna da er mer inne. Om våren og sommeren får huden det bedre på grunn av tørt vær og mye sol. Dette bedrer hudens immunforsvar, sier Resch.

Brennkopper begynner som små blemmer. Deretter danner det seg typiske tykke, gule skorper, ofte med en rødlig kant. Utslettet kan sitte hvor som helst på eksponert hud, ofte på ekstremitetene og i ansikt. Inngangsporten kan være en ubetydelig hudlesjon, et lite sår eller et insektsstikk.

Når blemmene brister, oppstår fuktige, rødlige sårflater som dekkes av tynne, lysebrune skorper.

- Dyrkning og resistensbestemmelse bør foretas ved utbredte tilstander og tilbakefall og det bør gjøres før man eventuelt starter ikke-lokal antibiotikabehandling. Ved mistenkt utbrudd er det også viktig å ta dyrkningsprøver, forklarer barnelegen.

Skorper kan fjernes

Rådet er å vaske den affiserte huden med vanlig såpe og vann. Skorper som faller lett av, fjernes, men mer hardtsittende skorper ikke skal fjernes. Utslettet dekkes deretter med tørre kompresser. Denne behandlingen utføres 2-3 ganger i døgnet og du bør også bruke lokalantiseptisk salve som kan kjøpes reseptfritt på apoteket.

- Dette er tilstrekkelig behandling når utslettet er lokalisert til kun få og små områder på kroppen. Aktuelle midler er Bacimycin, Brulidine, eller Microcid. På grunn av økende resistensutvikling overfor fusidinsyre hos gule stafylokokker bør fucidinsalve for tiden ikke anvendes, forteller Resch.

Har barnet fått brennkopper, må man regne med svie og kløe.

- Det kan nok gi litt lokale smerter for barnet og dette kan være særlig uttalt under sårstellet. Men utover dette er ikke brennkopper så veldig smertefullt, forteller barnelegen.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!