Brannskader barn

POTENSIELL FARE: Varm kaffe og te er de vanligste årsakene til forbrenning hos barn. © FOTO: Istockphoto

Når barn får brannskader skyldes det som oftest ulykker i hjemmet.

- Den aller hyppigste brannskaden hos barn er skåldingsskader fra varm kaffe te eller vannkokere. For barn opptil fem år er dette det vi behandler oftest, sier Eli Haugsmyr, spesialsykepleier ved kirurgisk klinikk ved Haukeland universitetssykehus til Klikk.no.

Hun har lang erfaring med å behandle brannskader hos barn.

Brannskader barn

- Vi kaller dette te kopp syndromet fordi det er så mange barn som får denne typen skader. Barn har veldig tynn hud, og vannet trenger derfor ikke være så ekstremt varmt for at barn skal få skåldingsskader. Noen får 2. grads forbrenning, og trenger ikke behandles på sykehus, mens andre trenger hudtransplantasjon. Dette avhenger av hvor varmt vannet har vært og hvor fort barnet ble avkjølt etterpå.

Tre minutter i kaldt vann

Er først ulykken ute er, bør du følge rådene under for å minske risikoen for varig brannskade, forteller Eli Haugsmyr.

- Ta først av klærne på barnet, slik at vannet ikke fortsetter å brenne på huden.

- Skyll de brannskadede områdene i kaldt vann i to til tre minutter. Har du ikke rennende vann tilgjengelig, bruk det vannet du har. Det har ingen hensikt å holde barnet lenger under kaldt vann. Da kan barnet bli for kaldt, og det er ikke bra.

- Skyll barnet i lunkent vann etterpå. Dette virker også smertelindrende.

Brannskader barn

TRYGGERE: Med eget teskelsap enn de voksnes. © FOTO: Istockphoto

Flinke til å sikre

- Ofte tror jeg foreldre er flinke til å passe på å sikre stikkontakter og ovner, men at det er lettere å glemme at det er kaffe eller tekoppen som utgjør den største brannfaren for barn. Jeg tror ikke man kan si nok ganger at selv en liten baby på fanget veiver mer med armer og bein enn man skulle tro, og voksne som drikker varmt ikke bør ha barn på fanget, sier Jorunn Oppsahl, enhetsleder for helsestasjon og skolehelsetjenesten i Stovner bydel i Oslo.

- Det samme gjelder når man setter fra seg kopper med varm drikke. Plutselig en dag kan barnet reise seg opp og få tak i det.

Ting vi ikke tenker over

Det samme gjelder strykejern og vannkokere.

- Vi tenker kanskje ikke over at barn lett kan få tak i ledninger og dra dette ned. Det kan bli dramatiske brannskader av, sier Oppsahl.

Dette bør du huske på:

  • Sjekk alltid temperaturen på badevannet før du bader babyen.
  • Invester i blandebatteri der man kan justere vanntemperaturen.
  • Bruk kokeplatene lengst bak på komfyren eller ha barnesikring på komfyren slik at barnet ikke kan få tak i gryter med kokende vann. Har du vannkoker eller kaffetrakter. Ha korte ledninger, og pass på at barn ikke kan få tak i ledningen.
  • Sjekk temperatur på mat og drikke du serverer barna.
  • Brukt beskyttelse i stikkontakter.
  • Ikke la fyrstykker og lightere ligge slik at barn kan få tak i dem. Pass på barna når du har levende lys eller brenner i peisen.

(Kilde : Alltombarn.se og Jorunn Oppsahl)

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!