Munnsår hos barn

Slik behandler du barnets munnsår

Vises i form av after eller forkjølelsessår.

MUNNSÅR HOS BARN: Denne typen munnsår kalles after, munnskåld eller aftøse sår, og er langt mindre alvorlig enn den andre typen munnsår som ofte rammer barn; forkjølelsessår. Foto: Gettyimages.com.
MUNNSÅR HOS BARN: Denne typen munnsår kalles after, munnskåld eller aftøse sår, og er langt mindre alvorlig enn den andre typen munnsår som ofte rammer barn; forkjølelsessår. Foto: Gettyimages.com.
Sist oppdatert

Har barnet ditt sår og blemmer i eller rundt munnen?

Dette kan i så fall skyldes munnsår – et svært smittsomt virus som kan gi store smerter. Munnsåret både kan og bør behandles.

After og forkjølelsessår

Ifølge barnelege ved Doktorbarnegod, Annette Resch, finnes det to typer munnsår barn kan få. Den ene typen kalles after, munnskåld eller aftøse sår, og den andre kalles vanlige forkjølelsessår.

- After vises i form av blemmer og sår inne i munnen, mens forkjølelsessår er smertefulle blemmer og sår på den tørre delen av leppene og rundt munnen. Sistnevnte er vanligvis forårsaket av et herpesvirus (herpes labialis) og forsvinner som regel etter en uke uten å etterlate seg arr. Dersom barnet først har blitt smittet av munnsår én gang, kan det lett få utbrudd av forkjølelsessår flere ganger, forteller Resch.

After, som er lokaliserte betennelsesforandringer på innsiden av kinnene, leppene eller på tungen, oppstår ofte i forbindelse med virusinfeksjoner. Barnelegen legger til at noen barn også kan reagere på enkelte matsorter, som tomater og appelsiner, og at noen ikke tåler tannkrem tilsatt skummemidler og kan få after av det.

- After kan komme av flere potensielle årsaker – enkelte barn kan ha tilbakevendende sår i munnen uten kjent årsak, ofte i forbindelse med virusinfeksjoner. Av og til kan sårdannelsen skyldes gnag fra en skarp kant på en tann. After er imidlertid ikke smittsomt selv om også denne typen munnsår kan medføre smerter, sier Resch.

Les også: Dette må du vite om feber hos barn

Behandling av munnsår

- For sår på innsiden av munnen finnes det reseptfrie midler, som lindrende gelé eller spray, som kan påføres. For klassiske forkjølelsessår finnes det flere produkter som vil lindre plagene og redusere varigheten av munnsåret, sier Resch.

Blant behandlingsmetoder mot forkjølelsessår (det klassiske herpes labialis) nevner barnelegen kremer, munnsårplaster og salver.

- Kremer som inneholder antiviralt virkestoff, som Antix, Zovirax og Vectavir. Det virushemmende virkestoffet hindrer spredning av smittestoff og gir raskere tilheling. For å få en god effekt bør behandlingen starte ved første tegn til munnsår.

- Munnsårplaster kan virke lindrende, bidrar til raskere tilheling og reduserer smittefaren.

- Det finnes også salver og leppepomader som brukes mot tørre og sprukne lepper. Disse kan også virke lindrende ved forkjølelsessår.

- Behandlingen vil ikke fjerne viruset fra kroppen, men den kan redusere plagene, smerten og forkorte smitteperioden. Det er imidlertid viktig å starte tidlig dersom behandlingen skal være effektiv. Førstegangs infeksjon med herpesvirus hos barn, altså forkjølelsessår, kan være veldig alvorlig, særlig hos mindre barn, forteller Resch.

Hun legger til at på tross av smertefulle sår og blemmer, vil forkjølelsesviruset gå over av seg selv i løpet av 7-10 dager, selv uten behandling.

Forkjølelsessår er smittsomt

Barnelegen poengterer at alle typer herpesvirus er svært smittsomt, og at den vanligste smittemåten er via andre menneskers spytt. Hun forteller at de fleste smittes som barn og at barna kan bli veldig syke under det første utbruddet.

- I tillegg til sår i munnen og smerter når de spiser, kan symptomene være feber, hovne lymfekjertler, svært nedsatt appetitt og redusert allmenntilstand. Dersom barnet er veldig slapt, slutter å drikke og spise og er allment påvirket, bør man raskt ta kontakt med lege, sier Resch.

Hun forklarer at herpesvirus, vannkoppevirus og coxsackievirus er blant de vanligste virusene som forårsaker munnsår, og at alle disse er smittsomme. Herpesvirus og vannkoppevirus gir vanligvis livslang immunitet, som betyr at dersom man er smittet én gang, får man aldri hovedsykdommen igjen. Virusene ligger imidlertid latent i kroppen, som kan føre til utbrudd av forkjølelsessår eller helvetesild.

- Helvetesild er veldig uvanlig hos barn. Fordi herpesviruset ligger latent i kroppen, kan dette medføre utbrudd av nettopp forkjølelsessår gjennom hele livet. Dersom man kjenner til at enkelte faktorer har utløst munnsår hos barnet tidligere, kan man forsøke å forebygge og unngå disse faktorene dersom man klarer det. For eksempel ved å bruke høy solfaktor på leppene dersom barnet tidligere har fått forkjølelsessår av sol, forklarer Resch.

Denne saken ble første gang publisert 09/03 2017, og sist oppdatert 04/04 2018.

Les også