SKABBUTSLETT: SYMPTOMER, ÅRSAK OG BEHANDLING

Disse krypene lager tunneler under huden din

Alle i husstanden må behandles samtidig mot skabb, selv om bare én er smittet

SKABB GRAVER GANGER: Hunnmidden graver seg ned og legger egg i huden.
SKABB GRAVER GANGER: Hunnmidden graver seg ned og legger egg i huden. Foto: Illustrasjon fra Getty Images
Sist oppdatert

Skabb er en vanlig og smittsom hudsykdom som kan ramme personer i alle aldre. Skabb oppstår oftest hos voksne, men rammer også barn.

– Skabb er en hudsykdom som forårsakes av skabbmidden (Sarcoptes scabiei). Skabbmidden er veldig liten, rundt 0,3–0,5 millimeter lang og er knapt synlig med det blotte øyet.

Dette informerer seniorforsker Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttets skadedyrkontroll.

– Den graver ganger i huden hvor hunnmidden legger 2-3 egg daglig, og etter 3-4 dager klekkes eggene til larver. Skabben i huden forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles, legger han til.

De siste årene har det vært en økning av skabbtilfeller, spesielt blant unge.

– Fra 2013 ser vi en kraftig økning i skabbtilfeller- spesielt i aldersgruppene 15-19 år og 20-årene. Økningen fortsatte gjennom 2019 og 2020, og har holdt seg jevnt høyt i 2021 og frem til nå, sier Soleng.

Symptomer på skabb hos barn

Spesialist i pediatri hos doktorbarnegod.no, Annette Resch, forteller at Skabb kjennetegnes av et sterkt kløende hudutslett som skyldes infestasjon med skabbmidd.

Over tid vil det være en økende kraftig kløe som forverres ved svetting, og om natten på grunn av sengevarmen.

Hun poengterer at det kan ta 1-2 måneder før kløen oppstår etter at barnet er smittet for første gang, men dersom barnet har hatt skabb tidligere kan kløen oppstå allerede etter 1-3 dager.

– Dette skyldes at immunapparatet og huden reagerer raskere etter å ha blitt eksponert tidligere, sier hun.

– Barnet får gjerne nupper og blemmer i huden. Større barn får oftest først utslett på hender, mellom fingre, på håndledd, albuer, midje og ytre genitalia. Hos små barn under 3 år er ofte hodebunn, hals og fotsåler rammet, legger hun til.

Les også: Dette bør du vite om parainfluensa

Fem kjappe om skabb:

  • Et kløende utslett som vises gjennom små nupper og blemmer i huden.
  • Smitter gjennom langvarig hudkontakt og har ingen forbindelse med dårlig hygiene.
  • Kan behandles med reseptfrie legemidler.
  • Alle i husstanden må behandles, inkludert klær og tekstiler som har vært i kontakt med hud.
  • Skabb er smittsomt, og man kan bli smittet flere ganger.

Kilde: Annette Resch, spesialist i pediatri.

Skabbutslett

Resch forteller at skabb foretrekker tynn hud uten hår og mye talgkjertler. Dette betyr at voksne og større barn sjeldent får skabb i ansiktet eller på hodet, men at små barn kan få det over hele kroppen.

– Kløen forekommer gjerne over hele kroppen og ikke bare der skabben har slått seg ned. Det kan komme små prikker og streker. Det dannes også små blemmer i områder der midden herjer, forklarer hun.

Skabbganger, 2-15 mm grålige-, rødlige- eller brunlige striper er ikke alltid synlige, men dersom de påvises kan man anta at plagene skyldes skabb.

For å synliggjøre skabbgangene kan man påføre blekk på huden og tørke det av med en alkoholholdig våtserviett. Skabbgangene fyller seg med blekk og blir deretter synlige.

Hudoverflaten og de aktuelle lokalisasjonene må inspiseres nøye med bruk av lupe/dermatoskop og godt lys for å finne skabbganger.

– På enden av skabbgangene er det ofte mulig å se en liten mørk prikk i form av en trekant som er selve kroppen til skabbmidden, sier Resch.

SKABBEN LIKER TYNN HUD: Vær oppmerksom hvis barnet får nupper og blemmer i huden.
SKABBEN LIKER TYNN HUD: Vær oppmerksom hvis barnet får nupper og blemmer i huden. Foto: Illustrasjon fra Getty Images

Les også (+): Når kan barn få lommepenger og hvor mye?

Slik blir du smittet av skabb

Soleng informerer om at skabbsmitte gjerne skjer gjennom direkte hudkontakt, og sjeldent gjennom indirekte kontaktsmitte.

  • Innad i barnefamilier
  • Mellom barn og ansatte i barnehager
  • Mellom barn i fysisk lek
  • Som resultat av soving i samme seng
  • Gjennom seksuell kontakt
  • Treningspartner dersom aktiviteten involverer tett hudkontakt
  • Kilde: Helsenorge.no
Se mer

– Ved vanlig skabb er det antatt at hudkontakten vanligvis må vare i minst 15 minutter for å smitte. Smitte gjennom seksuell kontakt er vanlig, men man blir vanligvis ikke smittet av å håndhilse eller gi en klem.

– Indirekte kontaktsmitte kan i sjeldne tilfeller skje gjennom sengeklær, håndklær og tøy dersom en person med skabbmidd nylig har benyttet disse, informerer Soleng om.

SKABB HOS BARN: Seniorforsker Arnulf Soleng forteller at barn med skabb før holdes hjemme 24 timer etter påsmurt behandling.
SKABB HOS BARN: Seniorforsker Arnulf Soleng forteller at barn med skabb før holdes hjemme 24 timer etter påsmurt behandling. Foto: Privat

Han forteller videre at personer med redusert immunsystem kan få det som kalles skorpeskabb.

– Dette er samme midd som gir vanlig skabb, men hos disse personene kan midden opptre i et antall på mange hundre tusen. Smitterisikoen fra slike pasienter vil være stor, også fra klær og møbler.

Slik forhindrer du smitte av skabb

De siste årene har vi sett en mangedobling av skabbtilfeller og flere sliter med å bli kvitt plagene. Forebygging for å unngå smitte av skabb og selve behandlingsprosessen, er omfattende.

Når det er oppdaget skabb i hjemmet er det viktig å gjøre noen tiltak for å bli kvitt skabbmidden i huset.

Skabbmidden trives bare på mennesker og i huden på mennesker. Den kan overleve kort tid på gjenstander, klær og møbler.

– Skabbmidd som ramler av huden er veldig følsom for uttørking, og de dør etter 2-3 dager i normal innetemperatur og luftfuktighet.

– Midden lever lenger ved lavere temperatur og ved høyere luftfuktighet. Hvis man pakker bort klær, eller lar møbler stå ubrukt i 7 dager, er de regnet som smittefrie. Alt av klær og tøy som har vært i kontakt med huden skal vaskes på 60 grader. Klær som ikke tåler vask kan enten legges i en fryseboks over natten eller henges bort i en uke, sier Resch.

– Store ting som jakker, dyner, puter og madrasser luftes kjølig og settes bort. Dette er en viktig del av behandlingen for å unngå å bli smittet igjen, forklarer hun videre.

Les også: Dette er de tidlige tegnene på autisme hos barn

SKABB UTSLETT: Dette er et eksempel på hvordan skabb utslett kan se ut. Små barn kan få det over hele kroppen fordi skabben trives der det ikke er hår. Hos små barn er ofte hodebunnen, halsen og fotsålen rammet.
SKABB UTSLETT: Dette er et eksempel på hvordan skabb utslett kan se ut. Små barn kan få det over hele kroppen fordi skabben trives der det ikke er hår. Hos små barn er ofte hodebunnen, halsen og fotsålen rammet. Foto: Getty Images

Behandling av skabb hos barn

– Anbefalingen fra Folkehelseinstituttet er at hele husstanden skal behandles selv om man ikke har symptomer på kløe, også hvis man har vært i mye nærkontakt med lekekamerat for eksempel, sier Soleng.

– Ingen av midlene man har til å behandle skabb er 100 prosent effektive. Vi har sett i nyere tid at flere er resistente mot noen typer skabbbehandlinger.

I behandlingen av skabb brukes i første omgang permetrin eller benylbenzoat som smøres på hele kroppen.

Permetrinkrem og benzylbenzoatliniment er reseptfrie legemidler, mens benzylbenzoatkrem må forskrives av lege.

– På apoteket har vi to forskjellige produsenter med dette virkestoffet. Enten Permetrin aurora medical 5% eller Nix 5%. Begge kan brukes fra 2 mnd og oppover, men anbefalingen er at barn under 2 år, gravide og eldre kun bør behandles etter anvisning fra lege, sier Line Mari Fredriksen, bestyrer ved Vitusapotek Briskeby.

– I utgangspunktet kan både permetrin og benzylbenzoat brukes til å behandle barn ned til 2 måneders alder, men til barn under 7 år anbefales fortrinnsvis permetrinkrem siden denne gir mindre hudirritasjon og svie, legger hun til.

Permetrin anses også som trygt ved topikal behandling av spedbarn. Barn under 2 måneder skal kun behandles av spesialist og etter nøye vurdering av smitte og smitterisiko.

Hos noen smittede hvor kremen ikke bekjemper skabben alene, kan legen vurdere ny behandlingsrunde med ivermektin tabletter - enten alene eller i kombinasjon med premetrinkrem, benzylbenzoatkrem eller benzylbenzoatliniment.

Det er imidlertid ikke godkjent å gi ivermektin til barn under 15 kg. Dette er på grunn av manglende dokumentasjon av sikkerhet, skriver Felleskatalogen.no.

Dersom anbefalt behandling følges nøye er den effektiv i de aller fleste tilfeller. Hvordan behandlingskurene skal brukes står i bruksanvisningen i pakningen eller på Folkehelseinstituttet sin nettside.

Les også: Slik lindrer du barnets eksem

Barnehagebarn og skolebarn med skabb

Barn med skabb bør holdes borte fra barnehage eller skole de første 24 timene etter at behandlingen har startet.

Foreldrene, søsken, lekekamerater og barnehageansatte som har hatt tett kontakt bør behandles som nærkontakter. Sanerende tiltak som er nevnt ovenfor må også inkludere tøy som brukes i barnehage, det vil si vask eller frysing av parkdress, hansker, luer, skriver Folkehelseinstituttet på deres nettside.

– Etter behandling er det ikke uvanlig at kløen kan vedvarer i 4 uker selv om man er kvitt skabben, forteller Soleng.

Kløe etter endt behandling skyldes døde midd, middegg og middekskrementer i huden. Enkelte reagerer også på kremen som benyttes til behandling med kløe og utslett.

Denne saken ble første gang publisert 21/02 2017, og sist oppdatert 04/12 2022.

Les også