Paracet og barn

ØKT: Både voksne og barn tar mer smertestillende medisiner som Pinex, Ibux eller Paracet. © Foto: Scanpix

- Feber i seg selv er ikke grunn nok til å gi barn febernedsettende, sier barnelege Per Lagerløv, ved Universitetet i Oslo.

Han mener man skal se på feberen som en venn, og som et tegn på at kroppen har begynt å bekjempe en infeksjon.

- Det viktigste er å se på barnets allmenntilstand. Har barnet det ganske bra og klarer å få i seg væske, er det ikke nødvendig å gi febernedsettende medisin, sier han.

Paracet og barn

Mange foreldre føler de bør gi febernedsettende når feberen begynner å krype oppover mot 40 tallet.

- Det går ingen magisk grense ved 40 grader. Noen barn kan være i brukbar form selv om de har såpass høy feber. Både barn og voksen tåler feber på svært forskjellig, og igjen er det allmenntilstanden som bør avgjøre om foreldre skal gi paracetamol eller ikke. Hvis barnet har det bra, skal man ikke gi paracetamol kun for å få ned feberen.

Lagerløv forteller at det ikke alltid er sammenheng mellom feber og sykdommens alvorlighetsgrad.

- Selv om man gir paracetamol og feberen går ned, betyr ikke dette at sykdommen er ufarlig hvis barnet fortsatt virker medtatt.

Gir mer enn før

Salget av febernedsettende til barn har gått jevnt opp de siste 10-15 årene. Lagerløv mener foreldre kanskje litt for lett gir febernedsettende. Men han har ingen god forklaring på hvorfor.

- Mange har en travel hverdag, og kanskje tenker man at febernedsettende skal forkorte sykdommen, noe febernedsettende ikke gjør. Men hovedgrunnen til at foreldre gir dette, er vel at de så gjerne vil gjøre noe når barnet deres er sykt så det kan føle seg bedre, og det er jo svært forståelig, sier han.

- Men svingende kroppstemparatur utløst av febernedsettende er heller ikke behagelig, fortsetter han.

Lagerløv tror også mange legevakter lett ber foreldre gi paracetamol og vente å se hvordan sykdommen utvikler seg.

Paracet og barn

GJØR EN JOBB: Feberen er der for å hjelpe kroppen til bekjempe infeksjoner. Men det er ekkelt å være foreldre når barn har høy feber. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Feber over 39 grader

- På legevakten i Oslo gir vi foreldre råd om å gi Paracet når barnet har feber over 39 grader og er medtatte. Vi anbefaler også Paracet til barn som har over 39.5 til 40 grader i feber, selv om de er i ok form. Det kan hjelpe dem til å få sove ordentlig og til å få i seg drikke. Barn med øreverk kan også ha god nytte av Paracet som smertelindring selv om de ikke har høy feber, sier Ida Natås, overlege ved Legevaktsentralen i Oslo.

- Vi bruker også Paracet som et parameter som en del av undersøkelsen av barnet. Det er et godt tegn når Paracet har effekt og gjør at barnet føler seg friskere. Det skjer ofte ikke ved mer alvorlige infeksjoner, sier hun.

Men hun understreker at særlig på de minste barna kan dette være vanskelig å bedømme. Små barn kan ha alvorlige infeksjoener uten feber. Dette gjelder særlig dem under 3 måneder.

- Barn som har hatt feber i mer enn fem dager bør også uansett undersøkes av lege. Barn under 3 måneder med feber bør også undersøkes av lege, sier Ida Natås.

Kalde kluter og lite klær

I tillegg til Paracet er det andre tiltak foreldre kan iverksette for å få ned feberen hos barn.

- Vi gir også råd om å legge på kalde kluter på barnets panne, å kle av barnet , og ikke legge det under varme dyner, sier Ida Natås.

Barn med feberkramper

Feberkramper er en svært skremmende opplevelse for foreldre første gang barnet blir rammet av dette.

- Foreldre til barn med feberkramper blir ofte rådet til å gi paracetamol med en gang barnet får feber. Men forskning viser at feberkramper ikke forhindrer feberkrampeanfall, og The American academy of pediatrics fraråder slik forebyggende bruk, sier Per Lagerløv.

Ida Natås ved legevakten i Oslo har hørt om forskningen, men ønsker ikke å uttale seg om denne.

- Her på legevakten anbefaler vi at barn som tidligere har hatt feberkramper kan få Paracet ved feber over 38 grader for å forebygge rask feberstigning og nye krampeanfall, sier hun.

Kan gi astma

- Er det andre risikoer forbundet med å gi paracetamol til barn?

- Studier over forekomst av astma og allergi har gjort det sannsynlig ar jevnt forbruk av paracetamol hos barn kan disponere dem for disse sykdommene. Det betyr at vi må se på febernedsettende som et legemiddel som kan gi bivirkninger, og bare bruke det vi må. Men har barnet feber og ikke vil ta til seg tilstrekkelig drikke skal man førsøke paracetamol med god samvittighet, sier Lagerløv.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!