Ørebetennelse hos barn

Dette må du vite om ørebetennelse

Har barnet ditt ørebetennelse? Her er symptomene og foreldretipsene du trenger.

ØREVERK HOS BARN: Nest etter forkjølelse, er ørebetennelse den vanligste infeksjonssykdommen hos babyer og barn. Dette er de vanligste symptomene på ørebetennelse hos barn.
ØREVERK HOS BARN: Nest etter forkjølelse, er ørebetennelse den vanligste infeksjonssykdommen hos babyer og barn. Dette er de vanligste symptomene på ørebetennelse hos barn. Foto: FOTO: Getty Images.
Sist oppdatert

Har barnet ditt vondt i øret, kan det skyldes akutt mellomørebetennelse.

Nest etter forkjølelse, er nemlig akutt mellomørebetennelse den vanligste infeksjonssykdommen hos barn. Særlig hos små barn under skolealder.

Hos små barn er øretrompeten kortere, trangere og blir lettere tettet.

– Minst 40 prosent av alle barn har hatt mellomørebetennelse ved fylte to år, og hele 80 prosent vil ha hatt ørebetennelse før skolestart, forteller Edin Dizdarevic, overlege ved barneavdelingen på Sørlandet sykehus Kristiansand.

– Mest utsatt er barn opptil 2 år. Det avtar med økende alder, legger han til.

Symptomer på ørebetennelse hos barn og baby

De vanligste symptomene er:

  • Vondt i øret (skyldes væske i mellomøret som gir økt trykk og dermed press på trommehinnen)
  • Feber, mellom 38-39 grader. Men det er også mulig å ha ørebetennelse uten feber.
  • Uro
  • Forbigående nedsatt hørsel
  • Lett redusert allmenntilstand
  • Væske som renner fra barnets øre hvis det har gått hull på trommehinnen
  • Noen kaster opp.

– Hos babyer kan allmenntilstanden være påvirket slik at lokale symptomer kan mangle. Tegn på øreverk kan være nedsatt hørsel, at babyen er irritabel og har problemer med å sove, sier Dizdarevic.

Babyer som har ørebetennelse kan gråte mer enn vanlig og holde i eller ta seg til øret. Om trommehinnen sprekker, kan du også se væske som renner ut av øregangen.

Det er ekstra stor sannsynlighet for at barnet får perioder med ørebetennelse om vinteren, ofte samtidig med eller etter en forkjølelse eller halsbetennelse.

– Vinterstid er det både mer bakterier og virus i omløp. Kulden nedkjøler dessuten luftveiene og man blir lettere forkjølet. De fleste ørebetennelser starter med en forkjølelse, med en tett nese, eller en betennelse bak i halsen, slik at det blir tett mellom svelg og øre, forklarer legen.

Dizdarevic informerer videre om at vaksiner kan bidra til å forebygge forekomst av ørebetennelse.

– Vaksinasjon med vaksiner som er i barnevaksinasjonsprogrammet (pneumokokker og H. influenzae), men også influensavaksine kan gi redusert forekomst.

  • Ørebetennelse skyldes ofte virus, men kan også komme av bakterier.
  • En akutt mellomørebetennelse, med raskt stigende feber, slapphet og smerter i øret, skyldes bakterier. I oppbyggingsfasen før trommehinnen sprekker, vil barnet ha økende vondt i øret og feber mellom 38-39 grader. Barnet vil ta seg til øret og vise ubehag.
  • Feber skal gå ned med minst én grad ved inntak av Paracet i løpet av en time, og allmenntilstanden skal bedres. Dersom barnet er veldig slapt og uinteressert, skal man ta det med til legen.
  • Når trommhinnen sprekker, vil det komme ut gulgrønnaktig puss av øret.
  • I tillegg skal alle barn under ett år behandles, samt såkalte "ørebarn", som har hyppige ørebetennelser.
  • De fleste leger er restriktive med å gi antibotika for ørebetennelser, fordi de vanligvis går over av seg selv, og fordi man risikerer antibiotikaresistente bakterier.
  • Skyldes ørebetennelsen virus, vil heller ikke antibiotika ha noen effekt.
  • Virus gir en mindre smertefull ørebetennelse, uten at det vil renne puss fra øret. Barnet får ikke så høy feber, og infeksjonen er helt ufarlig.
  • Etter en ørebetennelse der det har gått hull på trommehinnen, er det viktig med en kontroll hos lege etter cirka 6-8 uker for å sjekke om hørselen er normal og om det fortsatt er væske i mellomøret.
  • Har man fått antibiotika hos legen, og det fortsetter å renne puss ut av øret etter to dager, er det aktuelt å få henvisning til øre-nese-hals-lege.

Kilder: Folkehelseinstituttet, NHI.no og Mama.dk.

Se mer

Les også (+): De ansatte i barnehagen kaller den lille gutten «Slemme-Erik»

Behandling av ørebetennelse hos barn

Ørebetennelse går vanligvis over av seg selv i løpet av noen dager i de fleste tilfeller.

Behandle ørebetennelse hos barn

  • Gjerne gi barnet smertestillende (for eksempel paracetamol 2-3 ganger daglig), hvis det er tydelig plaget. Dersom barnet ditt har feber vil dette også virke febernedsettende.
  • Det kan hjelpe å la barnet ligge med hodet høyt eller sitte oppreist. Da minsker trykket i øret, og det gjør mindre vondt. Det kan være lurt å bygge opp hodeenden i sengen med noe hardt (for eksempel bøker) i tillegg til puter.
  • Gi nesedråper. Dette letter passasjen fra nesen til svelget slik at trykket i øret minsker.
  • Pass på at det ikke kommer vann inn i barnets øre ved dusjing eller bading, så lenge barnet har vondt i øret.

Kilde: Folkehelseinstituttet.

– Dersom man er plaget av øreverk kan man ha hevet hodeende, gi smertestillende, nesespray eller eventuelt antibiotika dersom det ikke går over, sier overlegen.

Han råder å ta kontakt med legen dersom man mistenker ørebetennelse hos barn under ett år.

– Hvis barnet er over ett år kan man se an tilstanden, men kontakt legen dersom smertene ikke avtar etter et par dager, sier Dizdarevic.

– Man bør også unngå rutinemessing antibiotikabehandling hos barn over ett år. Dette er fordi man risikerer antibiotikaresistente bakterier, legger han til.

Han informerer videre om at det sjeldent kreves antibiotikabehandling for ørebetennelse. Mer enn 80 prosent helbredes uten hjelp av antibiotika.

Les også: Dette bør du vite om parainfluensa

Myter om ørebetennelse/øreverk hos barn

Det finne flere påstander og myter om ørebetennelse/øreverk hos barn. Vi har spurt legene, og de har bekreftet eller avkreftet fire ulike myter.

1. Barnet blir «ørebarn» etter en mellomørebetennelse.

Nei. For at barnet ditt skal komme inn under definisjonen ørebarn, må det ha minst tre eller flere akutte ørebetennelser over en seks måneders periode, eller minst fire akutte i løpet av året, forteller lege Dizdarevic.

I dag blir barn med væske i mellomøret diagnostisert tidligere enn før, fordi legene har bedre utstyr. Det betyr at barna raskere blir henvist til øre-nese-hals-spesialist og får riktig behandling. Av den grunn kan man i dag ikke snakke om «ørebarn» på samme måte som før.

Det bekrefter barnelege Gunnar Oftedal. Han er spesialist i barnesykdommer.

– De aller fleste barn har en eller to øreinfeksjoner, bare en brøkdel blir ørebarn, understeker han.

2. Det er grunn til engstelse hvis barnet må ha dren i øret.

Nei. Dren i øret er ufarlig, mener barnelege Oftedal.

Barn som får svært hyppige ørebetennelser kan ha behov for øredren.

Det skader ikke trommehinnen på noen måte, og derfor har det ingen betydning for hørselen. Tvert i mot, innleggelse av dren fører til mindre infeksjoner i ørene og reduserer muligheten for nedsatt hørsel.

Barnet kan få innlagt dren i øret hvis akutte mellomørebetennelser kommer igjen og igjen. Det vil gi barnet mindre ubehag.

Et dren skaper en forventning om at det skal komme puss ut. Det man egentlig gjør, er å ventilere for å redusere forekomsten av nye ørebetennelser.

– Man kan også få en ørebetennelse selv om man har et dren. Vanligvis forblir en øredren i trommehinnen i noen måneder før den faller ut av seg selv. Noen ganger hender det at den ikke faller ut, og må da fjernes kirurgisk, informerer Dizdarevic om.

3. Man kan ikke gå i svømmehallen etter en mellomørebetennelse.

Tja, det kommer an på.

Ifølge barnelege Oftedal kan barnet gjerne drive med bading en uke etter at en akutt mellomørebetennelse er overstått, og det er vanligvis ikke nødvendig å beskytte ørene med badevatt.

– Har det blitt stukket hull på trommehinnen til barnet, eller gått hull spontant slik at puss fra mellomøret renner ut; bør det brukes badevatt i noen uker etterpå, tipser han.

Når det er lagt inn dren bør øret beskyttes med badevatt den første måneden, men når drenet er grodd fast er det ikke lenger nødvendig.

Legene mener barnet bør unngå bassengbading 6-8 uker etter øreverk, hvis trommehinnen har sprukket.

– Når trommehinne har sprukket, gror den av seg selv i løpet av få dager til uker. Før skaden blir reparert, bør man unngå å bade fordi det kan utløse svimmelhet og det er i tillegg økt infeksjonsfare når det er åpning inn til mellomøret, sier Dizdarevic.

– Hvis barnet skal til utlandet, bør øret beskyttes ved bading på grunn av en annen bakterieflora enn i Norge, legger han til.

Les også: Hjemme med sykt barn? Dette er dine rettigheter

4. Barn som aldri går med lue, får ørebetennelse.

Ja! Etter barnelege Oftedals mening er det en sammenheng mellom ørebetennelse og lokal nedkjøling av ørene.

– Bruk lue! Naturligvis er ikke luebruk hele løsningen på problemet, men spesielt hos barn som har gjentatte ørebetennelser er lua viktig, fastslår han.

– Selve temperatur rundt ørene er ikke så viktig, men vi mennesker, og særlig barn, mister ekstrem mye varme fra hodet generell. Så en lue er meget viktig for å unngå risiko for å bli kalt eller nedkjølt, sier Peter Jacob.

Han er faglig rådgiver og overlege ved Øre-nese-hals på Sørlandet sykehus.

Noen barn er mer disponert for ørebetennelse enn andre, for eksempel barn av foreldre som selv hadde hyppig ørebetennelse som barn.

Får barnet sin først ørebetennelse tidlig, øker dessuten sannsynligheten for flere.

– Barn som har hatt en ørebetennelse i løpet av de første seks måneder i livet, har større risiko enn andre for å få en ny infeksjon, sier Dizdarevic.

– Enkelte barn kan ha trange anatomiske forhold i øret. Når det er snakk om trange forhold så er det øretrompeten, tuba auditiva, som er ansvarlig for dette. Den kanalen forsyner øret med luft og er avgjørende. De med anatomiske forhold i øret kan være ekstra disponert for infeksjoner, informerer Jacob.

– Det er heller ikke slik at alle barn har like stor motstandskraft mot sykdom. Immunforsvaret må først modnes. Barn i barnehage er mer utsatt for ørebetennelse og virus enn barn som er hjemme, siden de har mer kontakt med andre barn som fører til økt eksposisjon for virus og bakterier. Immunforsvaret vil modnes underveis, legger han til.

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2011, og sist oppdatert 30/11 2022.

Les også