Bronkitt hos barn

Barn har bronkitt seks til åtte ganger i året

Dette er hva du bør gjøre og medisinene du kan gi.

BARN MED BRONKITT: Bronkitt er en tilstand mellom forkjølelse og lungebetennelse og må som regel bare gå over av seg selv.
BARN MED BRONKITT: Bronkitt er en tilstand mellom forkjølelse og lungebetennelse og må som regel bare gå over av seg selv.
Sist oppdatert

Dette er bronkitt

Akutt bronkitt forårsakes oftest av infeksjoner med virus. Bakterielle infeksjoner er sjeldnere.

Bronkitten opptrer gjerne i forløpet av en forkjølelse, og hoste, av og til med slim, er det mest fremtredende symptomet.

Tilstanden går vanligvis over uten behandling, kun unntaksvis er det indikasjon for å behandle med antibiotika.

(Store medisinske leksikon)

- Bronkitt er en av de vanligste luftveisinfeksjonene, spesielt hos barn, som i gjennomsnitt har seks til åtte slike i året.

Lege Odd-Magne Fjeldstad jobber med rehabilitering av lungesyke på LHL-klinikkenes avdeling på Glittre, og har også flere års erfaring som svarlege hos Lommelegen på internett. Han bekrefter vår antagelse av at barn er mer disponerte for luftveisinfeksjoner enn voksne.

- Det gjelder også bronkitt, som gjerne oppstår i kjølvannet av en forkjølelse.

Hva er bronkitt?

Men hva er egentlig bronkitt? Hva skiller sykdommen fra andre luftveissykdommer?

Hos onlinelege.no finner du en skjematisk oversikt over det som kjennetegner forkjølelse, influensa, bronkitt og lungebetennelse.

Felles for disse sykdommene er at alle gir det vi kan kalle forkjølelsessymptomer. Det som skiller er graden av feber, type hoste og hva behandlingen består i.

Bronkitt er et slags "mellomledd" mellom den mildere forkjølelsen og den skumlere lungebetennelsen, men det er ingen absolutt enighet innen medisinen om når en luftveisinfeksjon skal diagnostiseres som bronkitt.

Den som rammes må uansett belage seg på en eller flere uker med slitsom hoste. Hostedempende og slimløsende medisiner kan hjelpe. Men sjelden antibiotika, for bronkitt skyldes nesten alltid et virus, og på virus fungerer ikke antibiotika.

Hvis ikke allmenntilstanden er for ille, er det bare å drikke mye, slappe av så godt en kan og vente på at det hele går over.

Når barn får bronkitt

- Luftveisinfeksjoner hos barn er spesielt hyppige det første året barnet får kontakt med andre barn. Symptomene er ganske like som hos voksne, men ofte hoster barna lenger. De voksne hoster gjerne et par uker, mens barn kan hoste i opp til seks uker, sier Fjeldstad.

Man skal også være litt mer varsom med behandlingen av barn med bronkitt.

- Barna bør som regel ikke få kraftige hostedempende medikamenter, fordi hosten skal fjerne slim fra luftveiene. Dersom slimet er seigt kan det være nødvendig med slimløsende midler. Kun ved tørrhoste kan hostedempende midler være et alternativ, forklarer Fjeldstad.

- Har barnet feber kan febernedsettende være nyttig. Det vil også være hensiktsmessig at barnet drikker rikelig. Barn hoster sjelden opp slimet, men svelger det ned både med og uten drikke.

Foreldre opplever ofte at barna hoster mye om natten. Hva bør en gjøre da?

- Da bør barnet tas opp av sengen slik at slimet ikke blir liggende i luftveiene. Dersom barnet har tungt for å puste og virker besværet vil det dessuten være riktig å diskutere med lege muligheten for å bruke medikamenter som kan åpne luftveiene.

Finnes det spesielle hostedempende og slimløsende medisiner tilpasset barn? Vi spør fagredaktør Eirik Rustan hos Apotek 1.

- Noskapin er reseptfritt, og finnes både som mikstur og tabletter. Ved tørrhoste kan disse prøves på barn fra to år og oppover, sier han.

- Og ved slimhoste?

- Da kan Solvipect mikstur brukes for alle aldre. Bisolvon finnes som mikstur og tabletter, og kan brukes på barn fra to år og oppover, eller etter avtale med lege.

Rustan anbefaler ellers at man prøver å drikke vann jevnlig ved slimhoste. Halspastiller kan lindre sår hals.

Når bør lege oppsøkes?

- En lege bør vurdere barnet dersom det synes å ha vondt for å puste, puster raskt, synes svært medtatt, spiser og drikker dårlig over en til to dager, eller har høy feber, anbefaler Fjeldstad.

Hver luftveisinfeksjon gir immunitet mot det aktuelle viruset, men da må du først ha vært syk.

- Det er ikke så lett å forebygge luftveisinfeksjoner hos barn, siden de utsettes for smitte i det daglige. Smittepresset er størst om vinteren, så særlig da kan generelle smittetiltak ha verdi, som flittig håndvask og skifting av håndklær, er rådet fra Fjeldstad.

Denne saken ble første gang publisert 14/02 2017, og sist oppdatert 04/04 2018.

Les også