Blod i urin hos barn

Blod i urinen hos barn bør sjekkes hos lege

Det er som oftest ufarlig, men bør sjekkes likevel.

BLOD I URINEN HOS BARN: Tilstanden er som regel helt ufarlig, og oppstår oftest hos småbarn. Foto: Colourbox.
BLOD I URINEN HOS BARN: Tilstanden er som regel helt ufarlig, og oppstår oftest hos småbarn. Foto: Colourbox.
Sist oppdatert

- Synlig blod i urinen skal alltid undersøkes. Kontakt legen, og ta med en ferdig urinprøve for å gjøre legebesøket enklere.

Det forteller barnelege og avdelingssjef for barne- og ungdomsavdelingen ved Ålesund Sjukehus, Elisabeth Siebke.

- Legen vil blant annet spørre etter tegn til infeksjon i urinveiene eller på den ytre delen av kjønnsorganet, som er vanlige årsaker til blod i urin hos både gutter og jenter.

Vanlige årsaker til blod i urinen hos barn

Barnelege og spesialist i barnemedisin hos Helsedirektoratet, Jens Grøgaard, forklarer at blod i urin kan komme fra skader på nedre del av urinrøret, inkludert urinrørsåpning, eller området rundt.

- Gutter har oftere blod i urinen på grunn av dette enn jenter, og det skjer som oftest i småbarnsalder hos barn som har en urinveisinfeksjon.

Ved skader nedenfor blæren, vil den første porsjonen med urin være blodig, før urinen klarner opp mot slutten.

- Andre årsaker kan være nyrestein eller falsk rød urin, årsaket av ernæring eller medisiner, forklarer han.

Blod i urinen kan også forekomme hos nyfødte, ved at de har en rødlig farge i bleien som gir mistanke om blod, noe som vanligvis er helt ufarlig.

- Årsaken er som oftest utskillelse av salter i urinen, som resulterer i urinens rødfarge.

Grøgaard tipser om at barselavdelingen på sykehuset eller helsestasjonen kan kontaktes i slike tilfeller dersom du skulle være usikker og har spørsmål.

Synlig og usynlig blod

På lik linje med avføring, må du se på hvordan blodet ser ut.

- Er det rød urin, kommer det gjerne fra den nederste delen, men er den brunaktig, har den vært lagret litt lenger og kan komme fra urinledere og nyrene, forklarer Siebke.

- Vanligvis går du ikke til lege med mindre du tror det er noe alvorlig. Av og til kan det ha blitt utløst av andre årsaker som halsbetennelse, eller en infeksjon barnet tidligere har fått påvist.

Usynlig blod i urin oppdages sjeldnere av foreldrene. Det kan oppstå i forbindelse med infeksjon, men sees også ved en rekke andre tilstander.

- Da oppdages det gjerne hos legen, ved at foreldrene har lagt merke til andre symptomer hos barnet. Eksempel er en annen sykdom i nyrene som gir tap av eggehvite. Da får barnet lekkasje av væske ut i kroppen som gir hevelse. Ofte reagerer foreldre på hovne øyner, forteller Siebke.

- Barn kan ha små mengder mikroskopisk blod i urinen selv om urinen ikke er rødfarget. Dette kan være helt normalt, eller i tilknytning til en akutt infeksjonssykdom dersom barnet tilsynelatende er helt frisk nå, poengterer Grøgaard.

All rødfarge er nødvendigvis ikke blod

Før du blir bekymret av å ha oppdaget blod i urinen til barnet ditt, kan du se an situasjonen. Noen ganger er det nemlig ikke blod, det ser bare slik ut.

- Har barnet ditt spist blåbær, rødbeter eller annen mat med sterk farge på? Det kan nemlig synes i urinen når det kommer ut, sier Siebke.

- Derfor er det viktig at du er sikker på det er blod du ser, og ikke andre ting som er årsaken, som farge på maten.

Det får du imidlertid raskt svar på dersom det blir tatt en strimmelundersøkelse av urinen hos lege.

Barnelegen forteller også at barnet kan ha en skade etter å ha falt og slått seg.

- Det kan ha fått et slag mot magen, eller kanskje falt på sykkel og fått et slag mot underlivet. Sistnevnte gjelder gutter, og da kan du se etter ytre skader på penis, sier hun.

Spør gjerne barnet om det har smerter i magen eller ved vannlating etter en slik hendelse.

Familiære tilstander

Siebke forklarer at en annen vanlig årsak til blod i urinen, er familiære tilstander.

- Nesten alle får litt blod i urinen ved feber eller mye fysisk aktivitet. Det er derfor vi ber om at urinprøven helst skal tas om morgenen før du har vært fysisk aktiv.

Ved familiære årsaker kan barnet får mer blod i urinen med fysisk aktivitet eller feber. Det er både vanlig og ufarlig.

Siden det er vanlig med blod i urinen når barnet har feber, kan du i første omgang vente med videre undersøkelser hos lege hvis du vet årsaken til feber, og barnet er i ellers god form.

- Vi ber ofte om at andre familiemedlemmer skal levere inn urinprøve til legen for å sjekke om de også kan ha samme tilstander, dersom det ikke er kjent for dere allerede, sier barnelegen.

Urin i blodet kan være rift i underlivet

- Den beste og enkleste årsaken, er om det har kommet en rift i underlivet til barnet fordi det har klødd seg litt for hardt. Både jenter og gutter klør seg iblant så mye at det kan bli sårt og irritert, opplyser Siebke om.

En annen årsak er urinveisinfeksjon, som vanligvis er enkelt å behandle om du vet årsaken.

- Bruk en god, fet krem og unngå å gå med vått undertøy. Sistnevnte kan gi opphav til sår hud, som er en inngangsport for infeksjoner, understreker hun.

Ulike nyresykdommer

- De aller fleste barn med friskt blod i urinen blir helt friske, men hos enkelte kan du finne tegn til bakomliggende nyrebetennelse eller annen nyresykdom som krever behandling og oppfølging, opplyser Grøgaard om.

Han anbefaler derfor at alle barn med blod i urinen bør gjennomgå en legeundersøkelse, dersom blodet er blandet i hele urinporsjonen og barnet ikke har en klar årsak til ytre skade.

Har barnet symptomer som nedsatt allmenntilstand eller smerter i tillegg til blod i urinen, bør barnet undersøkes av en lege.

Siebke forklarer at kreft i nyrene kan være årsak til blod i urinen, men at det er svært sjeldent.

- Vi behandler kanskje fem-seks barn i Norge for det i året. Debuten for nyrekreft er vanligvis ikke blod i urin, og er så sjeldent at du heller ikke skal gå rundt og bekymre deg for det.

Hun informerer om at det også kan være betennelse i nyren, en tilstand som er relativt sjelden, men det skal undersøkes. En slik tilstand kan utløses av en infeksjon i kroppen, for eksempel streptokokker i halsen.

- Nyrestein kan også være årsak til blod i urin, og det er ikke en helt uvanlig tilstand. Du får mistanke dersom barnet samtidig har sterke smerter.

Når skal lege oppsøkes?

Siebke anbefaler at du tar med barnet til lege, for selv om blod i urinen de fleste ganger er ufarlig, kan det være noe mer alvorlig som er årsaken.

- Hvis det er sykdom i, eller skade på urinveiene som har forårsalet blødningen, er det lurt å vite om barnet trenger behandling.

En lege vil ikke synes at du kommer for mange ganger, mener barnelegen, og sier at det er naturlig å få en vurdering av synlig blod i urinen.

Grøgaard legger til at dersom barnet har nedsatt allmenntilstand eller smerter i tillegg til blod i urinen, bør det undersøkes av lege.

- Dersom barnet ikke er allmennpåvirket samtidig som blod i urinen oppdages, kan du trygt avvente situasjonen et par dager før du eventuelt oppsøker lege, avslutter han.

Denne saken ble første gang publisert 03/10 2016, og sist oppdatert 04/04 2018.

Les også