Har barnet ditt ørebetennelse eller andre infeksjoner, er neppe en antibiotikakur løsningen.

Snarere kan det bidra til å forsterke et nasjonalt og globalt problem.

- Det er overforbruk av antibiotika på barn, og det er et problem, sier seksjonsoverlege og professor ved Barneklinikken på Ullevål universitetssykehus, Petter Brandtzæg, til Klikk.no.

- Det jobbes for å redusere bruken, fordi feil bruk av antibiotika kan gi resistens og negative bivirkninger. Og vi ser at dersom dette får utvikle seg, kan vi ende opp med at antibiotika ikke lenger fungerer, sier Brandtzæg.

De vanligste bivirkningene ved antibiotikabruk kan være mageproblemer og allergi.

Antibiotika og penicillin til barn

- Det foreldre skal vite er at ved de fleste infeksjoner på mindre barn er det snakk om virus, og disse lar seg ikke bekjempe med antibiotika, utdyper Brantzæg.

- Er det for eksempel en ørebetennelse, råder vi heller til at barnet får smertestillende og gis mye vann, og så kan man se det an et par dager.

Mange av de plagene som rammer barn, blant annet forkjølelse, går stort sett over av seg selv i løpet av noen få dager.

I Folkehelsas brosjyre "Alle barn får ørebetennelse" rådes det til at man også kan prøve å gi nesedråper ved ørebetennelse, i tillegg til smertestillende, eller la barnet ligge med hodet høyt.

Usikker diagnose

Antibiotika har kun effekt på bakterier. Når det også brukes på virusinfeksjoner, skyldes dette først og fremst at det kan være vanskelig å skjelne mellom bakterier og virus.

- Det er vanskelig, ut fra de prøvene en allmennpraktiserende lege kan ta, å fastslå om det dreier seg om virus eller bakterier, sier Petter Brandtzæg.

- Og for å være på den sikre siden skriver legen ut en resept på antibiotika.

Konsekvensen av å overse en bakterie kan være at den kan utvikle seg til noe mer alvorlig. Brandtzæg mener likevel at man bør være ytterst tilbakeholden med å bruke antibiotika.

- Det bør kun brukes når man har helt klare indikasjoner på at det er en bakteriell sykdom.

Foreldre gjerne må gå i dialog med legene og be dem begrunne hvorfor de ønsker å sette barnet på antibiotika, mener Brandtzæg.

Resistens mot antibiotika

Ifølge Verdens helseorganisasjon har antibiotikaresistens blitt et globalt folkehelseproblem.

"Utvikling og spredning av antibiotikaresistens er en alvorlig trussel mot all behandling av infeksjonssykdommer", heter det på nettsidene til Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober.

Generelt snakkes det om naturlig og ervervet resistens. Den naturlige har naturen selv skapt, mens den ervervede oppstår som følge av antibiotikabruk, og det er denne som har blitt et problem på verdensbasis.

Rådgivning i stedet for antibiotika

I media har det blitt hevdet at overforbruket av antibiotika blant barn til dels er foreldreskapt.

Ifølge Den Norske legeforeningens tidsskrift er dette ikke riktig.

"At det eksisterer et stort påtrykk om å få forskrevet antibiotika til febersyke barn, er en myte. Snarere er det slik at mange foreldre har en restriktiv holdning til antibiotikabruk", hevdes det på foreningens nettsider.

Det hevdes videre på foreningens nettsider at småbarnsforeldre heller ønsker rådgivning enn resept på antibiotika.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!