Det er ingen grunn til panikk selv om barnet ditt onanerer eller leker «gynekolog-lek» med bestevennen. Slike leker legger tvert imot grunnlaget for et trygt og godt forhold til kropp og seksualitet videre i livet.

Vanskelig tema

Du kommer uanmeldt inn på barnerommet og finner din lille datter naken sammen med nabogutten. De fniser og ler, og er tydelig veldig opptatt av hverandres tisser.

Hva skal du gjøre? Du skal ta det helt med ro, forsikre deg om at begge synes det er en morsom lek, og la dem leke videre.

Barn og seksualitet er et tema veldig mange synes det er vanskelig å snakke om - og forholde seg til.

Foreldrene liker ikke å tenke på sine søte små barn som seksuelle vesener, men faktum er at barn har seksuelle følelser allerede fra de ligger i mors liv.

Det betyr imidlertid ikke at barns seksualitet er det samme som voksnes seksualitet.

Naturlig at barn onanerer

- Det å bli kjent med sin egen kropp og seksualitet er helt naturlig i et barns utvikling. Man har for eksempel sett på ultralydbilder at gutter kan få reisning i fosterstadiet. Små gutter kan få stiv penis, små jenter kan bli våte i skjeden, sier Margrete Wiede Aasland, førskolelærer, terapeut og spesialist i sexologisk rådgivning ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Når små barn tar på sitt eget kjønnsorgan, gjør de det fordi de synes det er godt. Det gir velvære. Noen barn onanerer mye og ofte, andre onanerer kanskje ikke i det hele tatt. Det er like vanlig at jenter onanerer som at gutter gjør det.

BARN OG SEKSUALITET

BLOMSTEN OG BIEN: - Når barn er 5-6 år gamle, bør du fortelle dem hvordan barn blir til. Du trenger ikke å vente på at de spør, dette er noe du selv kan ta initiativ til å fortelle om. Hvis du synes det er vanskelig å finne de rette ordene, finnes det mange fine bøker som kan hjelpe til i forklaringen, sier Margrete Wiede Aasland. © Foto: Colourbox

Litt flaut å snakke om sex? Her er noen bøker som gjør samtalen lettere:

* Da Emma ble Emma av Peter Gotthardt (Schibsted forlag 2009)

* Kroppen av Trond Viggo Torgersen (Aschehoug, 2003)

* Det er ikke storken av Robie H. Harris (Omnipax, 2008)

* Barns seksualitet av Thore Langfeldt (Pedagogisk forum, 2000)

For foreldrene er det viktig at man ikke påfører barna skyld og skam fordi de onanerer, det kan i verste fall føre til problemer med seksualiteten når de blir eldre.

Men det er også viktig at man hjelper barna til å regulere adferden, slik at de slipper å ufrivillig gjøre seg til latter.

- Du skal akseptere at de onanerer, det er viktig for at de skal utvikle en trygg og god seksualitet når de blir voksne. Om de onanerer offentlig, kan du si: Når du skal kose med tissen din, kan du gå inn på rommet ditt og kose, så kan du heller komme tilbake etterpå.

Et barn får ikke et dårlig forhold til sin egen seksualitet selv om du ber dem vente med å ta på seg selv til de er alene på rommet sitt. Det er en del av sosialiseringen, sier Aasland.

Ved å la barnet få utforske kroppen sin og snakke om kropp og seksualitet, gjør du barnet mer kompetent til å bestemme over sin egen kropp. Slik avgjør de også lettere hvem de vil dele kroppen sin med.

Ukjent for førskolelæreren

«Bente» har en datter som er 2 ½ år gammel. Datteren var bare 3 måneder gammel første gang Bente la merke til at hun tilfredsstilte seg selv, ved å ligge og gni underlivet sitt mot gulvet. Av oppførselen forsto Bente at hun hadde det godt, og gjorde ingenting for å stoppe det.

Etter hvert ble hun vant med at datteren stadig vekk onanerte slik. Da datteren var litt over 2 år gammel, begynte hun i en ny barnehage.

En dag fikk Bente en telefon.

- Datteren din er syk, hun ligger på gulvet og vi får ikke kontakt med henne, det virker ikke som hun har det bra, var beskjeden fra personalet. I hui og hast dro Bente for å se hva som var galt. Da hun fikk se datteren ligge på gulvet, forsto hun med en gang hvordan det var fatt.

Hun hadde det absolutt ikke vondt, snarere tvert imot.

Da Bente fortalte til den unge pedagogiske lederen at datteren pleide å tilfredsstille seg selv, var reaksjonen at «dette har jeg aldri vært borti før, jeg må snakke med noen andre om det».

«Når de er hjemme, er barna vanligvis omgitt av voksne hele tiden» Pia Friis, daglig leder i Bjerkealléen Kanvas-barnehage

Tillater seksuelle leker

Daglig leder Pia Friis i Bjerkealléen Kanvas-barnehage i Oslo høstet mediestorm da hun for et par år siden uttalte i et intervju at barna i hennes barnehage fikk lov til å leke seksuelle leker, onanere og kle seg nakne hvis de ønsket det.

Barnehagen har ikke endret praksis siden den gang,

Friis oppfordrer tvert imot andre til å følge deres eksempel. Hun mener også at førskolelærerutdanningen altfor dårlig forbereder studentene på den seksuelle leken som foregår i alle barnehager.

- Bjerkealléen er ingen sex-barnehage, om noen skulle tro det. Det er en helt vanlig barnehage, der det lekes forskjellige leker - også doktor-lek og andre seksuelle leker. Forskjellen på oss og de fleste andre barnehager er at de ansatte har fått opplæring i hvordan de skal forholde seg til barns seksualitet, forteller barnehagelederen.

Hvis en barnehageansatt i Bjerkealléen oppdager at et eller flere barn leker doktor, lyder deres arbeidsinstruks at de skal la barna fortsette med det de gjør, uten innblanding.

Den eneste regelen er at det skal være frivillig for alle barna som er med på leken, ingen skal tvinges til å kle av seg eller gjøre ting de ikke har lyst til.

De ansatte verken deltar i eller oppfordrer til seksuell lek, de bare aksepterer at det skjer.

- Seksuell lek er noe som dukker opp i barnehagen fra tid til annen. Noen av barna begynner, og så leker de i noen dager eller uker, før andre typer leker overtar, sier Pia Friis.

Barn trenger privatliv

- Hvorfor må den seksuelle leken skje i barnehagen? Kan de ikke heller leke hjemme?

- Når de er hjemme, er barna vanligvis omgitt av voksne hele tiden. Når barna skal leke seksuelle leker, vil de helst være i fred, de legger seg ikke til midt på gulvet.

I Bjerkealléen er de opptatt av at barn skal få ha et privatliv, de skal ikke bli sett av voksne absolutt hele tiden.

- Det er et dilemma. På den ene siden har vi ansvar for barna og deres sikkerhet, på den annen side er det viktig for barn å få lov til å gjemme seg bort og være for seg selv når de ønsker det.

«Når barn er 5–6 år gamle, bør du fortelle dem hvordan barn blir til» Margrete Wiede Aasland, Institutt for klinisk sexologi og terapi

Går nakne inne og ute

I mange barnehager får ikke barna lov til å kle seg nakne, verken inne eller ute, uansett temperatur. I Bjerkealléen kan de barna som ønsker det, være nakne i situasjoner da det er naturlig, som for eksempel når de skal bade i bassenget.

- Synes alle foreldrene det er greit?

- De fleste gjør det. Vi informerer om praksisen på foreldremøte for nye foreldre hver høst. Noen reagerer og sier at de ikke vil at deres sønn eller datter skal være naken i barnehagen. Dette respekterer vi selvsagt, og forteller barnet at «mamma og pappa vil ikke at du skal være naken, så du må ha på truse». Ofte er det slik at hvis noen foreldre er veldig strenge, legger barnehagepersonalet seg på den linjen, for å unngå konflikter, mener barnehagestyreren.

I noen barnehager begrunnes påbud om klær med at man vil beskytte barna mot blikk fra voksne «kikkere». Friis har ingen sans for slike argumenter, og har heller aldri opplevd at noen har stått på utsiden av gjerdet og glant på barna.

Forebygger overgrep

Foreldres største frykt er at barn skal bli utsatt for seksuelle overgrep. Da føles det noen ganger tryggest å nærmest benekte sexlivets eksistens.

- Kunnskap om seksualitet gir barn et redskap til å kunne si fra om overgrep. Har de fått høre at seksualitet stygt og skamfullt, vil de høyst sannsynlig ikke tørre å si fra, sier Margrete Wiede Aasland.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!