I Stokke i Vestfold, som er ett av fylkene hvor det er mest flått, bor familien Ludvigsen. Malin (6), som er storesøsteren til Tobias (3), er ei aktiv og blid jente som går siste året i barnehagen.

Der er det stadig turer i skog og mark, og hvem vet - kanskje det var på nettopp en av disse turene hun ble bitt av flått?

- Det begynte med at hun klødde så voldsomt på ryggen. Vi tenkte ikke så mye over det, men så kom det et rødt utslett, som spredde seg, og det kom en ring rundt utslettet. Og da begynte vi å ane ugler i mosen, sier mamma Vibeke Ludvigsen.

Barn og flåttbitt

Hun sjekket først google, og så fort at det kunne være et flåttbitt. Da ringte hun legevakta og fortalte om utslettet, og den som satt i andre enden sa at de skulle se etter flåtten. Da det ikke var noen flått å se spurte vedkommende om hvordan allmenntilstanden til Malin var.

- Jeg fortalte at hun hadde hatt hodepine og hadde sovnet i barnehagen to dager på rad. Men i og med at vi ikke så noe flått, så skulle vi bare avvente situasjonen. Men det var ikke snakk om, og vi dro til legevakta likevel, sier Vibeke.

Og ganske riktig - det var snakk om et flåttbitt, og utslettet var et tegn på at Malin hadde blitt smittet av borreliose-bakterien. Hun ble sporenstreks satt på en skikkelig hestekur med antibiotika.

Nervøs av borrelia

- Jeg ble kjempestresset da de snakket om borrelia. De reagerte på apoteket fordi tablettene skal tas fire ganger om dagen i to uker, men da de fikk høre at det gjaldt et flåttbitt, så nikket de og skjønte hvorfor det skulle være sånn. Heldigvis tok det ikke lang tid før hun ble mye bedre, sier den bekymrede moren.

I dag er Malin nesten helt kvitt utslettet, men hun er stadig litt trøttere enn vanlig. Foreldrene vet ikke om det skyldes antibiotikaen, borrelius-bakterien eller varmen.

- Jeg er utrolig glad for at vi ikke hørte på anbefalingen vi fikk fra legevakta om å vente og se det an. Utslettet dekket nesten hele ryggen hennes, og vi ble skikkelig redde for at det kunne være noe alvorlig. I hvert fall siden Malin var så trøtt og sliten, det ligner ikke henne, fortsetter hun.

Hun beskriver det hele som en skummel opplevelse, og hun skulle gjerne ha vært den foruten. Det var mildt sagt et skår i gleden når sommervarmen endelig slo innover landet.

- Neste skritt på veien nå er å ta blodprøve hos fastlegen når hun er ferdig med hele antibiotikakuren. Jeg regner med at vi må vente en stund på svaret, men vi håper jo at kuren har tatt knekken på bakterien, som gjorde henne syk.

Barn og flåttbitt

DEKKET HELE RYGGEN: Utslettet som spredte seg i ring rundt flåttbittet, dekket nesten hele Malins rygg. © Foto: Privat

Slik forebygger du flåttbitt

Leder for Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer og nevrologspesialist, Randi Eikeland, nevner flere ting vi foreldre kan gjøre for å forebygge flåttbitt.

- Det aller viktigste er å foreta en flåttsjekk hver kveld. Flåtten i seg selv er ikke farlig, men den kan bære på smitte som borreliose og TBE (encefalitt), som kan gi hjernehinnebetennelse. Derfor er det viktig å ta flåtten så fort som mulig. Det tar omlag 24 timer før borreliose smitter over til mennesker, sier Eikeland.

Man kan i dag vaksinere barn og voksne mot TBE i områdene hvor det er mest flått, men man må likevel ta flåttsjekk siden den ikke beskytter mot borreliose.

Hun sier at det også kan være lurt å kle på barna langbukser og langermet trøye når de skal ut i skogen og springe i kratt og busker. Tett tøy er det beste for å forhindre flåttbitt.

Hva har du i hagen?

- I hagen kan man sørge for å holde gresset kort og sørge for å fjerne løvhauger - her overvintrer ofte flåtten. Flått er også glad i fuktige buskas i enden av plenen, så unngå det om mulig, fortsetter hun.

Sjekk barnet nøye, spesielt i områder hvor huden er tynn - armhuler, lysken og knehaser. Hos barn må du også se bak ørene og i hodebunnen og hårfestet. Løft på håret, se om barnet klør. Om barnet har blitt bitt, og du ser flåtten, så dra den ut ved å gripe rundt kroppen på den, gjerne med en flåttpinsett, som ser ut som et brekkjern. Man får det på apoteket. Om det blir igjen noen rester etter beina, så er ikke det farlig. Det er selve bittet som gir smitte, ikke beina.

- Følg med på hudområdet der barnet har blitt bitt. Om det kommer et rødt utslett med ring rundt, så ta kontakt med lege. Vær i det hele tatt obs på utslett som vokser fort, da er det et tegn på borreliose-bakterien, og man skal oppsøke lege, sier hun.

Barn og flåttbitt

ALOE VERA: Malins rygg ble smurt inn med aloe vera for å lindre utslettet. © Foto: Privat

Ingen grunn til bekymring

Hun understreker at det ikke er grunn til å bli redd selv om barnet har blitt bitt av flått, sannsynligheten for at barnet blir sykt er 1 - 200. Men vær observant og følg med på barnet.

- En fådel av de som blir bitt blir smittet og syke, og de blir behandlet med antibiotika så fort de kommer til lege. Men i noen tilfeller kan man bli bitt og ikke vite om det, og hos barn er symptomene på borreliose mer diffuse en hos voksne.

- De ligner på symptomene man får ved hjernehinnebetennelse, som feber, slitenhet, hodepine, stiv nakke. Men et tydelig symptom er lammelser i ansiktet. Da er det viktig å huske på om barna har oppholdt seg mye i ett område med mye flått, sier nevrologspesialisten.

Hun beroliger med at forskning viser at det stort sett går bra med barn som har vært smittet av borreliose, og at mange voksne, som har vokst opp langs Sørlandskysten har hatt borrelia uten å vite om det. Kroppen har tatt hånd om bakteriene selv. Men noen blir veldig syke, og derfor skal man ta det på alvor og følge opp barna.

Barn og flåttbitt

FRISK OG FIN: Etter en ukes tid var Malin i bedre form, men hun er fortsatt litt slapp og sliten etter antibiotikakuren. © Foto: Privat

Naturlig del av kveldsstellet

Gerd Berge, som har vært med på å bygge opp Norsk Lyme Borreliose-Forening, sier at det er viktig for foreldre å være klar over hva man kan gjøre for å forebygge flåttsykdom hos barna.

- For familier som bor eller feriere i områder med mye flått, så er det viktig å ta en flåttsjekk hver kveld uansett. Først tannpuss, så flåttsjekk. På den måten har man kontroll og kan ta flåtten med en gang om den skulle ha fått bite seg fast, sier hun.

- Barn er høyt og lavt, og mye rundt forbi i busker og kratt. Det bør være like naturlig å ta en sjekk som å pusse tennene.

Det er ikke uvanlig at barn blir bitt av flått mens de er på tur med enten skole eller barnehage. Berge sier at et viktig middel for å forebygge flåttbitt er at dialogen mellom foreldre og barnehage samt skole bedres.

- Om foreldre får vite at barna har vært på skogstur med barnehagen eller skolen, så er det lettere for dem å vite at det er viktig å ta en flåttsjekk om kvelden. De må også få vite om noen voksne har fjernet eller vet om flått på barna, fortsetter hun.

Følg med på barnets form

Om barnet har blitt bitt, og selv om man har fjernet flåtten, så må man følge med på hudområdet rundt bittet i tiden etterpå. Man må også være obs på barnets helsetilstand.

- Om det oppstår et rødt utslett med en ring rundt, så må man ringe til lege med en gang. Det er ett tegn på at man er smittet av borreliose. Men ikke alle opplever å få et utslett, så vær oppmerksom på barnets allmenntilstand. En stor andel av de som har fått borrelia har ikke sett noe utslett i forbindelse med bittet, eller sett noe bitt, sier hun.

Hun oppfordrer derfor foreldre å være på vakt og ha oppsikt med barnet - har det helseplager, som det ikke har hatt før, som for eksempel hodepine, så gå til legen.

- Når man får behandling med en gang, så går det som oftest bra. Men husk at dette med flått og sykdom fortsatt er et område hvor man har mangelfull kunnskap. Selv om barnet har fått behandling, så bør foreldre være på vakt. De kjenner sine barn best, og endrer barna seg og har plager de ikke har hatt før, så ta det med legen. Og ikke gi dere før dere blir tatt på alvor, råder hun.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!