Familien Eidissen lider alle av astma, eksem og alvorlig allergi - mot blant annet egg, fisk, nøtter, jordbær, lateks og insektsstikk.

Fem av seks familiemedlemmer går med adrenalinsprøytene Epipen og Jext - i tilfelle de går inn i allergisk sjokk.

Alle barna har allergi, astma og eksem, fra lett til svært alvorlig grad. Også pelsdyr og parfyme skaper problemer for firebarnsfamilien.

- Det er et par hunderaser vi ikke tåler og vi må gå av bussen om det kommer en slik hund inn. Det samme gjelder fisk. En gang var det en unge som hadde med en varm fiskekake inn på bussen. Da måtte vi av med en gang. Pusteproblemene vi får kan i verste fall bli livstruende, forteller mamma Marit Eidissen.

Bussturer er sjeldne og de må forberedes. Familien er derfor 100 prosent avhengig av bil i hverdagen.

Under Halloween og russefeiring er familien livredde. Da kan det jo kastes egg, noe som kan sette barna i livsfare.

Barn med hyperallergi

ASTMA: Vebjørn (11) på sykehus med allergisk utløst astmaanfall. © Foto: privat

Dette er familien allergiske mot

June (18) er blant annet allergisk mot egg, melk, lateks, nøtter og peanøtter. Noen av dem er livstruende.

Vebjørn (11) er allergisk mot egg, melk, fisk, nøtter, jordbær, tomat og peanøtter. Noen av dem er livstruende.

Gry (9) har lettere allergier mot egg, fisk, melk og mandler.

Sølve (9) er blant annet allergisk mot egg, fisk, melk, vannmelon, nøtter og peanøtter, spekemat fra en spesiell produsent. Egg - og fiskeallergien er svært alvorlig.

Mor Marit Eidissen har flere livstruende allergier: egg, fisk, skalldyr, tomat, salat, kinakål og hvete. Hun er allergisk mot blant annet melkeprotein, paprika, sopp, frukt, belgfrukt, dyrehår, pollen og diverse vaskemidler og kosmetikk.

Far Reidar Bringsli er svært allergisk mot rotgrønnsaker. Han kan ikke være i samme rom som de skrelles. Også nøtter, peanøtter og insektsstikk.

Kroppen hovnet opp

Lillebror Sølve (9) har hatt omtrent seks uhell med egg og fisk i løpet av livet. En gang fikk han en klem av en jente med kakesmuler på kinnet - og da hovnet hodet og store deler av kroppen opp - blant annet tunga og leppene. Da måtte moren sette adrenalinsprøyte på sønnen.

Marit har selv alvorlige allergier og vet hvordan hun skal håndtere et allergisk sjokk.

Eldstedatteren June (18) har hatt eksem og allergi siden hun var baby. I fireårsalderen ble det alvorlig.

- Vi var på et kjøpesenter og en klovn delte ut ballonger til barna. June klødde og fikk røde hovne streker i ansiktet. I etterkant fikk vi vite at jenta har livstruende lateksallergi.

Alt fra maling, møbler, sykkelhåndtak og skosåler må sjekkes.

- June klødde i flere måneder uten av vi skjønte hvorfor. Det viste seg at det var lateks i strikken på undertøyet.

18-åringen har hatt over ti uhell med mat og ballonger. En gang fikk hun fire sprøyter på tolv dager. Derfor unngår hun rom som er pyntet med ballonger.

- Da jeg var yngre ble jeg konstant minnet på allergiene mine. Hver eneste gang jeg så noen spise noe fristende som jeg ikke tålte ble jeg sjalu. Samtidig var jeg veldig redd for reaksjonen, sier June til Foreldre.no

Hun sier at familien har håndtert situasjonen veldig bra. De har sørget for at hun har gode matalternativer både i bursdager og på skolen.

Barn med hyperallergi

VINTERIDYLL: Mamma Marit, pappa Reidar og tvillingene Gry og Sølve (9) koser seg på skitur. På fritiden driver familien gjerne med sykling, svømmehall eller ski. Men vinteren er dessverre preget av mye innetid, da flere i famiilen får astma i kulden. © Foto: privat

Lateksallergi

 • Hoven, sår og kløende rød hud er vanlig
 • En kan også av og til se væskefylte blemmer og sprukken hud.
 • Luftveisproblemer som nese- og øyeplager og astma er også relativt vanlig
 • Lateks kan hos følsomme individer utløse livstruende reaksjoner (allergisk sjokk) dersom lateksproteiner kommer i kontakt med slimhinnene. Personer med påvist lateksallergi bør derfor alltid gi beskjed om dette før de undersøkes av tannlege, gynekolog eller utsettes for operative inngrep der latekshansker ofte benyttes
 • Kryssreagerer med banan, avokado og kiwi
 • Også papaya, fiken, potet, melon, tomat og kastanje kan gi kryssreaksjoner

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund

Nært forhold

For Vebjørn (11) er veldig forsiktig og har ikke hatt så mange uhell. Men han har reagert kraftig på egg, jordbær og makrell i tomat. Hele magen hovnet opp. Han reagerer også på muggsopp.

- Som sjuåring fikk han et astmaanfall som gikk over til krupplignende hoste. Han klarte ikke å puste og fikk panikk, forteller moren.

Derfor stopper han fort opp når han blir andpusten på fotballtrening. Han passer også nøye på når det kommer til maten og sier "Er dere sikre på at jeg kan ha det? Les en gang til."

Nylig fikk familien beskjeden om at han Vebjørn også har fått kraftig allergi mot tomat. Det betyr at det er slutt på favorittene taco, ketchup, pizza og lasagne.

- Å få en "ny" allergi føles verre enn medfødte allergier. Med medfødte allergier vet du ikke om noe annet.

Marit og Reidar har et nært forhold til barna. Sånn blir det når man må snakke om alt, også det som er flaut.

- Puberteten er vanskelig nok fra før. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle si slike ting som "Du må aldri bruke vanlig kondom, det er laget av lateks" og "Husk å passe på hva som er spist om du skal kysse". Vi minner også på at June alltid må ha med et par venninner som er informert om hva som skal gjøres om uhellet er ute.

- Det må alltid være med noen andre som passer på. Det er vel ikke rart jeg blir litt kontrollfreak. I ungdomstiden blir man gjerne fristet til å prøve man ikke tåler. Det er skummelt.

Eldstedatteren har fått opplæring i bruk av adrenalinsprøyte.

I hverdagen tenker familien nesten ikke på allergiene. Det er bare en del av livet. Når de går ut døra om morgenen sjekker de om de har med seg medisin, akkurat som de sjekker at de har med nøkler, og lommebøker.

Barn med hyperallergi

SPORTY: Vebjørn og Sølve på Birken. Familien er aktiv og holder på med fotball, ballett, hiphop, korps og drill. © Foto: privat

Barn med hyperallergi

UTSLETT: Hissig eksem som utløses av matallergi © Foto: privat

Miljøhemming

 • Miljøhemming er tilstander med overfølsomhet for noe i miljøet som fører til så uttalt sykdom og plager at miljøet blir utilgjengelig.
 • Det er en spesiell funksjonshemming på like linje med bl.a. forflytnings-/bevegelseshemming.
 • De fleste med allergi og allergiske sykdommer klarer seg bra i alle miljøer takket være riktig bruk av moderne medisiner og behandlingstilbud.
 • Akuelle allergier er vepse- og bistikk, mat, drikke, godterier og medisiner.
 • Mange med hyperallergi risikerer alvorlige reaksjoner når luften som pustes inn, er forurenset fra tilberedning av den aktuelle matvaren.
 • Mest fryktet er allergisk sjokk (anafylaksi). Det kan utvikle seg i løpet av sekunder med flere symptomer samtidig, føre til blodtrykksfall og bevisstløshet og noen ganger ende fatalt i løpet av noen få minutter.

Kilde: Allergiviten.no og Miljøhemming av Kjell Aas

Frykten er der

Allikevel ligger det en frykt i bakhodet.

- Panikken min er at flere skal gå inn i allergisk sjokk samtidig. Da vil det gjelde å holde hodet kaldt for vite hvem som skal få sprøyte først, sier Marit.

Hun forteller at de fire barna har vært utrolig flinke. De vet hva de ikke tåler og håndterer det svært bra. Alt i alt har de hatt minimalt med uhell.

- Men har vært endel utfordringer i forhold til det å føle seg annerledes og i forhold til angsten allergisjokkene utløser. Men familien bor 150 meter unna sykehuset og det gir trygghet i hverdagen.

- Noen ganger føler jeg at jeg sender barna mine i et minefelt. Men vi har gode rutiner så det har gått greit i forhold til med barnehage, skole og bursdager.

I barnehagen var det forbud mot nøtter, egg, spekemat og fisk og før bursdager gir foreldrene både skriftlig og muntlig informasjon til vertskapet. De legger også ved et skriv med fullt navn på barnet og fødselsdato - og beskjeden: Er du i tvil om det er alvorlig? Ring 113. Er det akutt er det ikke tid til ringe oss foreldre for å be om en vurdering.

Foreldrene tilbyr også å ta med mat og kake, være med i bursdagen eller sitte i bilen utenfor.

- Det har resultert i at barna blir invitert i alle bursdager. Jeg har hørt fra andre familier om invitasjoner som blir delt ut i smug, forteller Marit.

Familien har et sterkt pågangsmot.

- Vi har fire trygge, snille, herlige og friske barn. Hindringene klatrer vi over og utfordringene tar vi på strak arm, sier Marit.

Er du villig til å bake glutenfri bursdagskake og kutte ut egg, nøtter eller fisk i barnas matboks? Det kan være en utfordring å ha allergiske barn - og da er de hyggelig om omgivelsene tar hensyn til barnets allergier.

Barn med hyperallergi

SØSKENFLOKK: Hele familien Eidissen har astma og allergi. © Foto: privat

Allergisk sjokk

 • Allergisk sjokk eller anafylaksi er en akutt og livstruende allergisk reaksjon. Den kan gi alvorlige pustevansker og brått sviktende sirkulasjon.
 • Konsekvensene er at det lekker væske fra blodårene ut i vevet utenfor blodårene og kraftige betennelsesreaksjoner oppstår. Vedkommende går i sjokk.
 • Både sviktende blodomløp og trange luftveier kan føre til pustevansker og kvelningsfornemmelse.
 • De hyppigste årsakene til en slik reaksjon penicillin, matvarer eller insektstikk.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Utredning er viktig

Helene Lindvik er lege på barneavdelingen ved Oslo Universitetssykehus. Hun følger opp barn med allergi, astma og eksem og for tiden holder hun på med en doktorgrad om diagnostisering av peanøttallergi.

Barna hun møter har både mild og alvorlig allergi.

- Det er viktig å utrede barna for å finne ut hva de er allergiske mot, og om mulig også vurdere hvorvidt de har alvorlig allergi, slik at barn og foreldre kan få den nødvendige opplæringen.

Lateksallergi er svært sjeldent.

Helene Lindvik forteller at hvilke allergier barnet har og alvorlighetsgraden av allergiene har stor betydning for hvordan allergiene påvirker barnet og barnets familie.

- Er det flere matvarer man må unngå, er det vanskeligere enn å unngå en enkelt matvare. Og, må man unngå en matvare som brukes mye som ingrediens i matvareprodukter, for eksempel melk, så er det vanskeligere å unngå enn å unngå for eksempel fisk.

Alvorlige allergier gir selvfølgelig mer bekymring enn om barnet har fått milde symptomer når de har vært eksponert for matvaren.

Noen av barna legen møter forteller at de unngår barnebursdager fordi de synes det er dumt å være annerledes og fordi de slipper risikoen med å få i seg noe de ikke tåler.

- Allergiene kan ofte påvirke hverdagen deres en stor del, bemerker Helene Lindvik.

Barn med hyperallergi

SOMMERGLEDE: Søstrene Gry (9) og June (18) koser seg i bassenget. © Foto: privat

Barn med hyperallergi

BARNEPSYKOLOG: Kjell Magnus Antonsen © Foto: privat

Akuttbehandlingen

 • Tilkall hjelp
 • Legg pasienten flatt med hevede bein
 • Adrenalinsprøyte settes.
 • Sikre luftveier
 • Adrenalinet forhindrer at sirkulasjonen kollapser ved å sørge for å opprettholde blodtrykket, styrke hjertet og motvirke at luftveiene blir trange. Virkningen av adrenalinet inntrer i løpet av 3-5 minutter.
 • Væskebehandling helt nødvendig for å motvirke at blodtrykket faller og pasienten går i sjokk.
 • Allergimedisin og kortison brukes også. Antihistaminer demper først og fremst reaksjonene fra huden, som elveblest og kløe.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

- Vanskelig for ungdom

Kjell Magnus Antonsen er psykologspesialist ved seksjon for psykosomatikk og CL-barnepsykiatri ved Oslo Universitetssykehus. Han jobber til daglig med barn som har astma, allergi og eksem på avdelingen som tidligere het Voksentoppen, men som nå er en del av Barnemedisinsk avdeling Oslo Universitetssykehus.

Hans erfaring er at mange barn får større utfordringer med allergien når de kommer til ungdomsårene.

- Jeg møter mange ungdommer og de fleste er opptatt av å være så normale som overhodet mulig. Det ønsker ikke at det skal være fokus på allergien i det sosiale livet, sier Kjell Magnus Antonsen.

Mens ansvaret i småbarnsårene hviler på foreldre, begynner de fleste å ta mer ansvar selv fra skolealder. Og i ungdomsårene overtar de gjerne det meste av ansvaret selv.

- I denne alderen kommer man gjerne i opposisjon til foreldrene og trenger å håndtere allergiene på sin egen måte - til foreldrenes store bekymring, bemerker psykologen.

Å leve med allergi for ballonger, peanøtter eller hunder er kjempevanskelig. Det blir som å leve med en konstant trusselsituasjon, så her kan man ta i bruk elementer fra krisepsykologien.

- Et viktig tema er hvordan familien kan oppleve tilstrekkelig grad av kontroll og forutsigbarhet. Men du vil støte på situasjoner der du ikke har kontroll og det er en allmennmenneskelig egenskap å søke denne kontrollen over livet.

Kriseplan

Vi ønsker å beskytte oss selv og barna mot alvorlige ting, men samtidig vet vi at «hva som helst kan skje når som helst». Slik er det for alle mennesker, men det er klart at med alvorlig allergi er risikoen for at noe faktisk kan gå galt så nærværende.

For mange familier er det betryggende å ha en kriseplan. Det å kjenne til de første symptomene på en allergisk reaksjon. «Hvis dette skjer, hva gjør jeg da?»

Men deretter kan du ikke leve i konstant angst og kriseberedskap. Det vil være en altfor stor belastning. Om kriseplanen er gjennomtenkt, går det an å slappe av frem til det eventuelt skulle skje noe.

- Opplever du noe som kunne gått galt, er det også viktig å finne igjen roen og tryggheten. En kropp som er i kriseberedskap over lang tid, vil etter hvert utløse andre symptomer, forteller psykologen.

Han råder også foreldre til å snakke sammen om hvordan de vil håndtere ulike situasjoner. Hva gjør vi når barnet skal på besøk til andre for første gang? Hvilke forholdsregler må tas før bursdager, kino og ferier?

Får barnet både god informasjon og trygghet er barnet godt rustet. Psykologen har tro på de gode samtalene.

- Men for det meste av tiden bør ikke allergien være et tema, råder Kjell Magnus Antonsen.

Traume

En person som har opplevd allergisk sjokk har gjort seg en erfaring som kan sette seg i kroppen som en stressreaksjon. Det kan være en idé å oppsøke psykolog for å få det bearbeidet.

- Det finnes mange måter å kunne leve med traumet på en ok måte. Det kan det være lurt å gå inn i den og finne ut: Hva opplevde jeg? Hva tenkte jeg? Hvordan mestret de rundt meg situasjonen?

Du kan også ta med deg noen erfaringer fra en slik opplevelse. Du vet at noe av det verst tenkelige kan skje og det har skjedd, men det er håndterbart. Du er i trygghet. For noen kan en slik erfaring gjøre at frykten for å få en sterk allergisk reaksjon ikke lenger er like skremmende.

- Som forelder går det an å si at du både ble redd og lei deg, men samtidig få fram at "jeg håndterer det" . Da tar du ansvar for egne følelser og reaksjoner, råder psykologen.

Det er ikke alltid nødvendig at samtalepartneren har psykologbakgrunn, men om barnet opplever sterke sansemessige inntrykk som flashback, kan det tyde på posttraumatisk stress - og da behøver man mer hjelp.

Innenfor traumeforskning beskrives både symptomer og vekst i forbindelse med posttraumatisk stress. Med vekst menes livserfaringer som gjør at du vokser som menneske eller endres som person.

- Ting er ikke som det var og gjennom en tung prosess kan det komme noe bra. Mennesker må oppleve motgang for å vokse. Men dette krever at prosessen er i bevegelse. Har du fått dødsangst og alt stopper opp etterpå, behøver du hjelp, sier psykologen.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!