Det begynte med fulle, flytende bleier. Da trodde Lise (33) og Arnt (36) Scheele at datteren hadde fått omgangssyke.

De holdt henne hjemme fra barnehagen, men den løse avføringen vedvarte. Ella Marie ble undersøkt for infeksjon i tarmen.

Resultat: Avføringen viste seg å være normal. Det er fullt mulig å tolke babyen og barnets bæsj.

Melkeallergi hos barn

- Legen anbefalte eliminasjonskosthold, forteller Lise og Arnt Scheele til Foreldre & Barn.

Det første de fjernet var melk. Det hadde ingen effekt.

- Siden har vi tatt blodprøver for å få sjekket jenta for allergi, deriblant cøliaki, men alle prøvene slo negativt ut, forklarer Arnt.

Normal utvikling

Foreldrene har ennå ikke funnet årsaken til datterens løse mage.

- Men heldigvis ser ikke Ella Marie ut til å være plaget, sier Lise.

Foreldre tror barna er allergiske

Seks til åtte prosent av norske barn under 3 år har matallergi, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

KUN 1 AV 1000 HAR MELKEALLERGI

MELKEPROTEIN-ALLERGI:

  • Kroppens immunforsvar reagerer på proteinene i melken.
  • I kumelk finnes mer enn 25 ulike proteiner som kan gi reaksjoner hos melkeallergikere.
  • Får man påvist slik allergi, må melk og meieriprodukter - samt andre produkter som inneholder melk/melkeprotein, utelukkes.
  • Kun 1 av 1000 voksne i Norge har melkeallergi.

LAKTOSEINTOLERANSE:

  • Forveksles ofte med allergi, men innebærer en redusert evne til å spalte melkesukker (laktose) i tarmen.
  • Det finnes nå mange meieriprodukter med så lavt laktoseinnhold at de kan brukes av intolerante.
  • Laktoseintoleranse er langt vanligere blant innvandrere enn etniske nordmenn (kun 2-5 prosent).

Kilde: Kaja Helland-Kigen/Melk.no

Likevel oppgir 35 prosent av norske småbarnsforeldre at barnet deres har reagert allergisk mot mat. Nærmere 12 prosent av disse mente barna reagerte allergisk på melk.

I den omfattende, norske studien (Eggesbø, 1999) ble det også rettet utbredt mistanke mot sitrusfrukter, jordbær, tomater og egg.

Spriket mellom foreldres oppfatning og det som er fakta, gjelder også laktoseintoleranse - som opptrer svært sjelden hos sped- og småbarn, men heller oppstår når barnet er mellom 5 og 15 år.

- Det er få norske barn som ikke tåler melk. Likevel tas melken ofte ut av kostholdet uten en ordentlig utredning, sier Rut Anne Thomassen, klinisk ernæringsfysiolog ved Barneklinikken ved Oslo universitetssykehus.

Melkefrykt fører til kalsium-mangel

- Kostholdsundersøkelser viser at mange av disse barna får for lite av viktige næringsstoffer. Derfor er det viktig å kartlegge en eventuell allergi eller intoleranse før mistenkte matvarer utelates fra kostholdet, sier Thomassen.

Meieriprodukter bidrar med over 70 prosent av det kalsiumet en gjennomsnittlig nordmann får i seg.

Overlege Ragnhild Halvorsen ved Voksentoppen senter for astma og allergi påpeker at barn ofte kan spise flere typer matvarer enn man får beskjed om hos fastlegen.

1 av 5 barn på diett

Da forsker Merete Eggesbø ved Folkehelseinstituttet (FHI) gjennomførte sin doktorgradsstudie tidlig på 2000-tallet, fant hun at ett av fem barn i Oslo gikk på allergidiett uten å ha noen matallergi.

Melkeallergi hos barn

MELKEALLERGI HOS BARN: Familien Scheele har ennå ikke funnet årsaken til datterens løse mage, men Ella Marie (2) seg normalt. Heldigvis ser ikke Ella Marie ut til å være plaget, sier mamma Lise til Foreldre og Barn. © FOTO: Jannecke Sanne

Bare halvparten av de barna som foreldrene mente var allergiske mot melk, var det i virkeligheten.

Det kom også fram i studien at mange foreldre ble overlatt til seg selv i jakten på en løsning - på grunn av lite kunnskap om allergi hos mange allmennleger.

Mer informasjon om allergi

Ti år senere tror Eggesbø at legenes kunnskap om allergier har økt. Men vi har ikke forskning som kan bekrefte dette.

- Statens Ernæringsråd, NAAF og FHI har utarbeidet kostråd ved allergi mot melk, egg, fisk og nøtter samt ved laktoseintoleranse.

Søk hjelp før du setter barn på diett. Kostholdet kan lett bli mangelfullt.

Helsepersonell har fått brosjyrer om diagnostikk og kostveiledning, og foldere er laget for pasientene, opplyser Eggesbø.

Komplisert å utrede

- Mange opplever å få diagnosen matallergi kun gjennom en positiv prikktest, eller en enkeltstående blodprøve. Slike tester sier ingenting om klinisk sykdom, sier overlege Ragnhild Halvorsen ved Voksentoppen senter for astma og allergi.

Halvorsen understreker at en god diagnostisering krever prikktest med påfølgende forsøk der man fjerner og senere reintroduserer matvarer.

Useriøse diagnoser

- Markedet florerer av metoder som skal kunne påvise allergier. Mange av aktørene er useriøse. Flere baserer seg på å sende inn blodprøver til firmaer som aldri selv treffer pasientene, sier Halvorsen.

- Og folk som blir utsatt for dårlig diagnostisering, må - helt overflødig - leve på en diett som krever store ressurser, både tidsmessig og økonomisk, påpeker hun.

- Samtidig øker risikoen for feil- og underernæring. Dette er særlig alvorlig for barn i vekst og utvikling.

Viktig å søke hjelp

Det stiller store krav til sammensetningen av kosten som helhet når et barn ikke lenger får i seg melk og meieriprodukter. Både kalsium- og jodinntaket kan bli en utfordring, understreker Kirsti Nevland, ernæringsterapeut og naturopat ved den tverrfaglige Balderklinikken.

- Det kreves litt mer enn å bare erstatte melk- og meieriprodukter med soya- og rismelkprodukter. Søk derfor hjelp før du setter barnet ditt på diett, råder hun.

For lett på diett

- Jeg gir diettveiledning hele dagen, og ser at kostholdet blir mangelfullt. Man skal ha vektige grunner for å sette barn på diett, påpeker Nevland.

- Først må barnet utredes fullstendig. Og dersom man deretter velger å fjerne en matvare som melk, må kostholdsekspert og foreldre i samarbeid følge opp med eliminasjons- og provokasjonsmetoden.

Vil ikke drikke melk igjen

Arnt og Lise Scheele sliter demed å få 2 år gamle Ella Marie til å drikke melk igjen, etter det unødvendige avbrekket. De har følgende budskap til andre småbarnsforeldre:

- Vent med å fjerne noe fra barnas kosthold til prøver er tatt, og det eventuelt er avdekket en reell, allergisk reaksjon.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!