Barn med matallergi

Mistenker du at barnet ditt har matallergi?

De vanligste typene matallergi og symptomene du skal være obs på.

BARN MED MATALLERGI: Noen mattyper er vanligere å reagere på hos andre, men matallergi hos barn kan være vanskelig å oppdage. FOTO: Getty Images.
BARN MED MATALLERGI: Noen mattyper er vanligere å reagere på hos andre, men matallergi hos barn kan være vanskelig å oppdage. FOTO: Getty Images.
Sist oppdatert

Matallergi hos barn kan være vanskelig å oppdage. Dette er fordi barn kan reagere med flere ulike symptomer.

Det er imidlertid noen mattyper som er vanligere å reagere på enn andre.

– For barn under tre år er det vanligst med allergi mot egg og melk. For barn under 10 år er det vanligst med allergi mot fisk, nøtter, peanøtter, egg og melk, forteller Anna Bistrup, rådgiver helsefag ved Astma- og allergiforbundet.

Helle Grøttum, sykepleier og generalsekretær ved LHL astma og allergi, kan samtidig fortelle at det hos større barn og voksne er peanøtter og trenøtter som topper statistikken.

- Merk at dette er to forskjellige allergener. Peanøtt er ikke en nøtt, men en belgfrukt. Det er derfor mulig å tåle peanøtter selv om man reagerer på for eksempel hasselnøtt, presiserer Grøttum.

Grøttum tipser

- Er det utslett og kløe vil behandlingen være smøring med eksemsalve og eventuelt kløedempende medisiner.

- Ved alvorlig allergisk reaksjon, anafylaksi, det vil si pustebesvær, blodtrykksfall og bevissthetstap, skal lege eller ambulanse tilkalles.

- De som har hatt anafylaktisk reaksjon tidligere har fått adrenalinpenn til hjemmebruk på resept fra lege. Adrenalin reverserer den allergiske reaksjonen.

Ikke født med allergi

Ifølge ekspertene blir man ikke født med matallergi, da barn ikke kan bli allergisk mot noe de aldri har fått, enten direkte eller via morsmelk.

– For å utvikle matvareallergi må man ha blitt eksponert for en matvare først, sier Bistrup.

– De øvrige allergiene kommer etter hvert som barnet får de nye matvarene, opplyser Grøttum videre.

Ifølge Bistrup er ikke allergi direkte arvelig, men man kan være arvelig disponert for å utvikle allergi, spesielt hvis man har far eller mor med allergi.

Man arver evnen til å utvikle allergi, forklarer Grøttum.

– Melkeallergi debuterer gjerne tidlig. Enten når barnet begynner med melkeerstatning eller via morsmelk hvis mor drikker melk, sier hun.

Les også: 8 grunner til at barn får vondt i magen

Typiske symptomer på matallergi

Om du mistenker at barnet ditt reagerer på en spesiell type mat, er det noen symptomer som er mer vanlige enn andre.

– Allergiske reaksjoner på matvarer kan være kvalme/oppkast, utslett, kløe i munnen og ubehag i svelg, forteller Bistrup.

Ifølge Grøttum kan allergi gi symptomer fra alle organer.

– Mer alvorlige reaksjoner kan være svimmelhet, besvimelse, pusteproblemer og blodtrykksfall, forklarer Bistrup videre.

Les også: Har du et barn som ikke vil spise?

Dersom barnet reagerer

Heldigvis får de færreste alvorlige allergiske reaksjoner, men en allergisk reaksjon kan være skremmende, mener Bistrup. Reaksjonen varierer ut ifra alvorlighetsgrad og hvor mye barnet har fått i seg av det allergiske stoffet.

- Hvis barnet får i seg noe det ikke tåler pleier man å gi for eksempel antihistaminer for å minske reaksjonen. Det er viktig å beholde roen og ikke skremme barnet, understreker Bistrup.

De som har kjent alvorlig allergi er ofte utstyrt med en adrenalinpenn hvor de setter injeksjon i benet.

– Du skal også kontakte lege. Hvis du er usikker, så kan helsevesenet kontaktes for råd og hjelp, sier Bistrup videre.

Behandling av matallergi

Både Bistrup og Grøttum opplyser at den eneste behandlingen for matallergi er å holde seg unna det man reagerer på.

– Man må unngå det man ikke tåler. Men da er det viktig å erstatte næringsstoffene i det man fjerner fra kosten, understreker Grøttum.

Ved melkeallergi er det svært viktig at barn, spesielt de under tre år, får fullverdig melkeerstatning fra apotek, forklarer hun.

– Melk er en viktig kilde til kalsium, jod, en rekke vitaminer og proteiner som er nødvendig for at barnet skal vokse og utvikle seg normalt, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 03/01 2014, og sist oppdatert 04/04 2018.

Les også