Kresne barn

15 tips som får kresne barn til å spise godt

Dette bør du gjøre hvis barnet ditt kun spiser et lite utvalg matvarer.

KRESNE BARN: Det er ikke enkelt å få barn til å smake på mat de tror eller vet at de ikke liker.
KRESNE BARN: Det er ikke enkelt å få barn til å smake på mat de tror eller vet at de ikke liker. Foto: FOTO: Istockohoto.com
Sist oppdatert

Mange foreldre er fortvilet over at barna spiser for lite sunn mat. En mor i forumet vårt lurer på om datteren er sær i matveien og lister opp det eneste hun spiser:

Kjøttkaker uten saus. Ovnsbakt kyllingfilet. Risengrynsgrøt. Havregrøt. Pølse med brød. Lang spagetti og makaroni med Toro spagettisaus. Men ikke med pølse eller kjøtt til. Rå gulrøtter. Pommes frites. Fiskekaker. Sjokoladepålegg. Brunost. Trønderfår og leverpostei.

Normalt å være litt sær

At barn er småspiste eller kresne i perioder er helt normalt. Men er det noen alder der man kan "forvente" at barn begynner å bli mer liberale i forhold til smaker og til å smake på ny mat?

- Mellom 2 og 6-8- års alder er barn mest skeptiske til mat.I denne perioden er det viktig at du gir barnet en trygghet av at mat ikke er farlig. Barnet må få vite at det kanskje ikke liker noe første gang det smaker det, men at små smakebiter etter hvert gjøre at barnet liker maten. Sier barnet at det er vanskelig å svelge maten, kan du si at det er lov å spytte det pent ut i en serviett. Etter 8 års alder blir det ofte lettere å gi barn ny mat, så lenge de blir utfordret til å smake, sier Rut Anne Thomassen, klinisk ernæringsfysiolog ved Barneklinikken på Oslo Universitetssykehus Ullevål.

Ekspertenes råd

  1. Husk at barn må prøve noe mellom 10 og 15 ganger før det liker smaken.
  2. Ha en regel om å smake på maten, men tving ikke barnet til å spise opp.
  3. Ha gjerne en regel om at maten skal ligge på tallerkenen selv om barnet ikke spiser den.
  4. Å la barnet smake på en ting, tygge og spytte det ut er bedre enn ikke å smake.
  5. Introduser smak tidlig - gjerne fra 4 til 6 måneders alder.
  6. Foreldrene bestemmer hva barna skal spise, og barna hvor mye. Forsyn ikke barnet med for mye mat.
  7. Unngå å gi barnet premie for å spise, som is, eller straff for ikke å spise, som å nekte dessert.
  8. Lag ikke egen mat til barna. Spis sammen med dem.
  9. La alle i familien velge middag hver sin gang. Barna kan spise risen, hvis de ikke liker alt av pappas favoritt.
  10. Barn skal spise veldig lite for å få mangelsykdommer. Så lenge det er friskt og har bra energi, får det nok mat.
  11. Har barn fått nok energi, stopper de å spise og tar igjen på neste måltid.
  12. Barn spiser mer i perioder de vokser, og mindre i andre perioder.
  13. Ha hygge og ro rundt måltidet.
  14. Sett ikke begrensninger for barna. La dem smake blåmuggost, cottage cheese og rugbrød, hvis de vil.
  15. Mange spiser mer hvis du ikke blander maten.

Kilder: Klinisk ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen ved barneklinikken på Oslo Universitetssykehus og klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius i Bramat.no

Kresne barn

Hun tror mange foreldre vil kjenne seg igjen i jentas favorittkosthold.

- Er det smaker eller konsistenser ved denne typen maten som gjør at den er spesielt barnevennlig?

- Barn kan like ulike konsistenser. Men små barn kan ha problemer med to konsistenser samtidig, f.eks. klumper og saus i samme munnfull, men en 5 åring bruker å kunne takle det fint. En god regel er å gi barnet alt som er til middagen på tallerkenen, det skal ligge der og smakes på, men man trenger ikke å spise opp. På den måten kan de spise opp spagettien med saus først og deretter kjøtt eller lignende. Det viktige er ikke å bli for styrt av denne skepsisen, og ikke alltid tenke at man må lage mat som barnet vil ha, men lage middag til familien og så får barnet spise det det vil av denne, sier hun.

- Husk at barn må prøve noe 10 til 15 ganger før det liker maten, sier klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius i bramat.no

Skeptiske til grønnsaker

At barn helt ned i 1-årsalderen sitter og pirker ut grønnsaker fra tallerkenen er ikke uvanlig.

- Hva er det med grønnsaker som gjør at mange barn har et problematisk forhold til dem?

- De fleste barn er skeptiske til grønnsaker, og må tilvennes disse fordi de er bitre på smak. Ny mat er også "skummelt" for mange barn. Mat som er blandet sammen byr også på problemer for mange. Server derfor poteter, grønnsaker, kjøtt, fisk og saus for seg i så stor grad som mulig. Da kan barnet spise opp det de liker, og smake på resten.

Kan føle seg lurt

- Kan det være en smart å blande inn f.eks. grønnsaker eller fisk i barnas mat uten at de vet det ?

- I enkelte tilfeller er det eneste måte å få barn til å spise noe grønnsaker eller fisk. Du må føle deg frem. Men jeg er ikke så veldig glad i denne metoden. Barnet kan føle seg lurt hvis det oppdager at det er noe i maten som det ikke vil ha, og da kan det bli vanskeligere å stole på det som ligger på tallerkenen.

Ikke belønning for mat

Thomassen tror ikke premiering er den riktige veien å gå for å få barn ti å smake på ny mat.

- Mitt beste råd er å gjøre det til en vane. En ørliten smak på det barnet ikke vil ha. Mange foreldre opplever at barn ikke vil ha mat de tidligere har spist.

- Igjen gjelder det samme prinsippet, smak en liten bit. Alle undersøkelser viser at det ikke hjelper med premiering. Skryt kan hjelpe. Å være med på å lage mat kan også føre til økt inntak av ulike matvarer. Dessuten må du være ærlig å si at det kanskje ikke smaker så godt første gang du spiser det, men at det etter hvert vil bli bedre, sier hun.

Foreldre er forbilder

Mange barn liker ting når de er små, men så blir de større, mer bevisst og lærer f.eks. at " fisk er vondt" av eldre søsken.

Men også dine holdninger som mor eller far har mye å si.

- Det er viktig at foreldre som oftest spiser det samme som barna. Å være gode forbilder som også smaker på nye ting er positivt. Besteforeldre, eldre barn i barnehagen eller på skolen og søsken kan alle være forbilder og påvirke hva barnet vil spise. At fisk er vondt, vil nok mange oppleve at barnet sier, men du må sette de grensene du synes er viktig, og fortsette å la barnet smake på fisken som er til middag, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2011, og sist oppdatert 08/10 2018.

Les også