- I alderen 7 til 9 år er skoleklassen i fokus. Det er viktig å inkludere og invitere alle, opplyser Erika Ravne Scott, førstekonservator ved Norsk Folkemuseum. Hun har hovedfag i etnologi og har skrevet hovedfagsoppgave om fødselsdagsselskap for barn og i 2007 skrev hun doktoravhandlingen ”Bursdag! En samtidsstudie av fødselsdagsselskapet som rituell handling”.

Hun legger til at hvis man ikke kan invitere hele klassen, er det vanlig å invitere en "naturlig gruppe", som alle jentene eller alle guttene. Hva med å lage hjemmelagde, kreative ballonginvitasjoner?

- Det er foreldrene som har ansvaret for invitasjonene og det er fint å følge opp dette på mail eller facebook, i tilfelle invitasjonene skulle bli borte fra sekken.

De fleste inviterer enten alle jentene eller alle guttene.

-Hvis det bare skal inviteres noen få, er det viktig at innbydelsen leveres utenom skolen. Vi voksne sørge for at ingen blir holdt utenfor, sier Camilla Reimers, trebarnsmor og damen bak bloggen bursdagsjentene.

Ravne Scott forteller at det de 4-5 første årene på barneskolen er mest vanlig å feire bursdag hjemme, men at noen også velger å feire bursdag utenfor hjemmet som på bowling, kino eller lekelandbursdag.

Reimers har full forståelse for at mange velger å feire utenfor hjemmet.

- Det er det mange grunner til, blant annet liten plass og familiesituasjon. Jeg har hatt bursdag ute selv, men det er innmari dyrt og litt upersonlig. Man skal heller ikke undervurdere det å komme hjem til noen, understreker hun.

Tips til barnebursdag 7, 8 og 9 år

GODTERI: Bruk grillpinner til å feste seigmenn og marsmallows. Garantert suksess! © FOTO: bursdagsjentene.no

Tips til barnebursdag 7, 8 og 9 år

Det er ikke uvanlig å ha flere feiringer av et barn. Én familiefeiring og én med venner. Barn med skilte foreldre får da ofte dobbelt opp.

- I slike tilfeller er det lurt å snakke sammen, så barnet ikke får dobbelt opp av ønskelista, sier Reimers.

Hun mener at planlegging er enda viktigere når barna er i denne alderen. Ikke bare det å planlegge sammen med barnet, men også å ha alt klart til barna kommer.

- Sørg for mannskap så du ikke blir stående på kjøkkenet når gjestene kommer, tipser Reimers.

I denne alderen er det fint at selskapet er så nært opptil "den ordentlige" bursdagen som mulig. Det kan være både hverdag og helg, et fint tidspunkt er klokken 17 - 19.30.

Les også: Slik lager du bursdagskroner på 1-2-3

Servering

Taco

Hamburger

Pizza

Gavetips

Bøker

Kinogavekort

Spill

Gjør det selv-aktiviteter

Spør om ønskeliste, for i denne alderen varierer det veldig. I skolealder blir man gjerne enig om verdien av gavene på foreldremøter.

Les også: 20 kreative muffins av samme oppskrift

Aktiviteter

Fiskeleken

Rebus

Stolleken

Stoppdans

Skattejakt

Adjektivleken

Quiz

Blindebukk

Tips til barnebursdag 7, 8 og 9 år

FRUKTFEST: Både sunt og godt. © FOTO: Bursdagsjentene.no

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!