Pris på bursdagsgave

Hva skal en bursdagsgave koste?

Foreldre synes det er greit at barna gir hverandre bursdagsgaver til ulik pris.

BARE BEGYNNELSEN: 1-årsdagen er bare den spede begynnelsen på en lang rekke med barnebursdager, både egne og andres.

BARE BEGYNNELSEN: 1-årsdagen er bare den spede begynnelsen på en lang rekke med barnebursdager, både egne og andres. Foto: FOTO: Istockphoto

Publisert Oppdatert

Statistisk sett blir det født flere barn om våren og sommeren. Det betyr at småbarnsforeldre nå går inn i en høytid for barnebursdager. Og det er ikke gratis for småbarnsforeldre. Men skal alle foreldre bli enige om en fast pris på bursdagsgaver? Eller skal det være fritt fram å gi så dyre eller billige gaver man vil? Og hva er en akseptabel pris på en bursdagsgave for barn i ulike aldre?

Foreldre må bestemme

- Jeg synes ikke vi som barnehageansatte skal ha myndighet til å bestemme pris på bursdagsgaver. Vi pleier heller ikke å ta det opp som egen sak på foreldremøter hvis ingen foreldre har bedt spesielt om det, sier Elisabeth Alnes, styrer i Klosteret barnehage i Bergen.

Hun synes det er en fin ting at foreldre selv blir enige om en demokratisk cirkapris som de aller fleste foreldrene har råd til. For det blir mange bursdager.

- Jeg er også veldig positiv til at foreldre bruker barnehagen som felles møteplass for å bli enige om slike temaer. Men mener at det er foreldreråd eller foreldreutvalg som burde ta opp og ta stilling i slike temaer, mener hun.

Kommer an på barnet

Det er tydelig at mange foreldre støtter barnehagestyreren. I en nettundersøkelse gjort av Foreldre & Barn av drøye 1000 respondenter, svarer 44 prosent at foreldre selv bør bestemme pris på bursdagsgaver. (Du kan fortsatt stemme nederst i saken). Kun tre prosent mener barnehagen bør bestemme pris, mens seks prosent mener skolen bør sette en makspris. 48 prosent synes at pris bør avhenge av hvor godt man kjenner bursdagsbarnet.

Rundt hundrelappen

I tidligere undersøkelser Foreldre & Barn har gjort, har det vist seg at mange mener 50-100 kr er en grei rettesnor for hvor mye en bursdagsgave skal koste.

- Vi har blitt enige om å ikke gå over 100-lappen, og mange gir mye mindre. Det er flott at det ikke tar av, sier en bruker i forumet vårt, DinBaby.com

Tenk kreativt

- Det kan bli veldig dyrt med bursdagsgaver, og det vil alltid være noen i en skoleklasse eller barnehagegruppe som har dårlig råd og sliter å holde følge med gaverushet, sier Loveleen Rihel Brenna, leder for Foreldreutvalget for grunnskolen.

Hun synes heller ikke skole og barnehage skal fastsette en pris, men at det er foreldrenes oppgave å sette i gang diskusjoner rundt dette temaet på foreldremøter.

- Det betyr ikke at man alltid skal bli enige om en makspris. Men man kan ha gode diskusjoner om å tenke kreativt i forhold til gaver. Kan man f.eks. gi opplevelser? Kan man spleise på gaver så det ikke blir så mye på hver? Dette gjelder i større grad når barna blir eldre og mer bevisst på hva de får og hvem som gir hva. Det er også vår jobb som foreldre å lære barna våre å sette pris på gaver uavhengig av pris, sier hun.

Hva mener du? Si din mening i avstemningene under!

PRØV NÅ: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning