Oppskrift på cakepops

Slik lager du kakekuler på pinne

Kakekuler på pinne - eller cake pops - er mer trendy enn muffins.

KULE KULER: Cake pops er enkelt å lage, særlig hvis du ikke har planer om å gjøre dem så fine som dette.
KULE KULER: Cake pops er enkelt å lage, særlig hvis du ikke har planer om å gjøre dem så fine som dette. Foto: FOTO: Geir Dokken
Sist oppdatert
SPISELIGE LYS: "Lysene" på denne kaka er laget etter samme prinsippet som cake pops.
SPISELIGE LYS: "Lysene" på denne kaka er laget etter samme prinsippet som cake pops.
VELKOMMEN: Disse blir garantert populære blant gjestene.
VELKOMMEN: Disse blir garantert populære blant gjestene. Foto: FOTO: Geir Dokken
HJERTER: Eller starten på det som skal bli cake pops formet som Hello Kitty.
HJERTER: Eller starten på det som skal bli cake pops formet som Hello Kitty. Foto: FOTO: Anne Brith Davidsen
HELLO KITTY: Slår trolig an i jentebursdager...
HELLO KITTY: Slår trolig an i jentebursdager... Foto: FOTO: Anne Brith Davidsen

Nå som vi andre endelig har lært oss forskjellen på muffins og cupcakes, begynner de som virkelig har peiling på slikt å se seg om etter nye trender.

For øyeblikket er det cake pops, eller kakekuler på pinne, som er det kuleste du kan servere i barnebursdag.

Bare for å advare: Spisse pinner kan være farlige. Sørg for at barna ikke løper rundt med dem.

Forsidekake i Foreldre & Barn

Anne Brith Davidsen fra Sørumsand driver nettstedet Villaperlesukker og er kakekunstneren bak alle kakene i den siste utgaven av Foreldre & Barn. Hun laget blant annet cake pops formet som små fisker - eller fiskepinner som vi kalte dem....

Det er også hun som har laget forsidekaken. Det som ser ut som lys, er egentlig kaker laget etter samme prinsippet som cake pops.

Fra økonomi til kaker

Davidsen er ingen konditor. Hun er utdannet ved Handelshøyskolen, men har alltid vært opptatt av interiør og estetikk.

Egentlig skulle hun ta et friår, blant annet for å pusse opp huset. Planen var å blogge litt om kaker innimellom oppussingen. Bloggen ble raskt populær og tar nå mye mer tid enn Anne Brith i utgangspunktet hadde planlagt.

Kaker med detaljer

Kakene hennes bærer tydelig preg av at hun er en perfeksjonist med sans for detaljer.

- En tredimensjonal traktorkake er den største utfordringen jeg har hatt. Den tok over et døgn å lage, forteller hun.

Del

Kakekuler

Og nå har kakedamen altså lagt sin elsk på kakekuler stukket på pinner.

Cake balls, eller kakekuler, har vært en populær greie i kakemiljøene en stund.

Kulene kan lages av mislykkede muffins eller av det som blir til overs når man skjærer av toppen på en kake før man pynter den. Kakebitene smuldres opp, blandes med smørkrem og formes til kuler som legges i kjøleskapet en stund. Deretter dyppes de i sjokolade og pyntes etter eget ønske.

Ideen om pinner

Det skal ha vært gründeren bak den superpopulære amerikanske bakebloggen Bakerella som kom på ideen om å stikke disse kakekulene på pinner. Dermed var en ny trend født.

SLIK LAGER DU CAKE POPS:

FISKEPINNER: Eller kakekuler dyppet i sjokolade.
FISKEPINNER: Eller kakekuler dyppet i sjokolade. Foto: FOTO: Anne Brith Davidsen

Første del: Smuldre og trille

UNDERVEIS: Slik ser kulene ut før de pyntes.
UNDERVEIS: Slik ser kulene ut før de pyntes. Foto: FOTO: Anne Brith Davidsen
SNART FERDIGE: Disse kan spises som de er, eller de kan pyntes litt til.
SNART FERDIGE: Disse kan spises som de er, eller de kan pyntes litt til. Foto: FOTO: Anne Brith Davidsen
NESTEN FISK: Finner kan du lage ved hjelp av sukkerpasta.
NESTEN FISK: Finner kan du lage ved hjelp av sukkerpasta. Foto: FOTO: Anne Brith Davidsen
FLINK MED KAKER: Anne Brith Davidsen står bak kakebloggen Villaperlesukker.
FLINK MED KAKER: Anne Brith Davidsen står bak kakebloggen Villaperlesukker. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen

1. Smuldre kaken, for eksempel sjokoladekake eller sukkerbrød.

2. Ha i litt smurning, enten smeltet sjokolade eller smørkrem.

3. Trill runde kuler av deigen og la dem stå kjølig i ca. ti minutter til de får "satt" seg litt. (Om du synes det blir for mektig med smørkrem kan du stikke ut små biter av kaken og legge dem i fryseren før du dypper dem i sjokolade.)

Andre del: Smelte og dyppe

4. Smelt hvit sjokolade i vannbad eller mikrobølgeovn. Gjør det trinnvis, sjokoladen tåler ikke så høy temperatur, så bruk lav effekt og varm på intervaller i 20 sekunder av gangen.

5. Bland litt matfett, for eksempel delfiafett i sjokoladen, slik at den blir flytende nok.

6. Tilsett farge etter eget ønske. Vanlig konditorfarge egner seg ikke til farging av sjokolade. Bruk det som heter candycolor eller pulverfarge, som du får kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker, i hobbybutikker eller hos nettbutikker som selger bakeutstyr. Hvis du ikke er så nøye på fargen, er det selvsagt enklere og helt i orden å dyppe kulene i vanlig mørk sjokolade.

7. Sett kulene på pinner. De på bildet er kjøpt på Bakeshop.no, men du kan også kjøpe trepinner i vanlige dagligvarebutikker. Dypp dem i den smeltede sjokoladen.

Tredje del: Pynte

8. Så er det tid for pynting. Du kan for eksempel dyppe kulene i kakestrø.

9. Eller du kan gjøre det hakket mer avansert: Når sjokoladen har stivnet kan du gjøre kulene om til morsomme figurer ved hjelp av sukkerpasta (se oppskrift under). Se bildene for tips til hvordan lage en fisk. Bitene av sukkerpasta festes med eggedosissmørkrem (se oppskrift under) eller Royal icing (stivpisket eggehvite, sitronsaft og melis).

Les mer:

Les også