Forskjellen på allergi og intoleranse

Å ha intoleranse for en matvare, betyr ikke at man er allergisk - bortsett fra når det er snakk om glutenintoleranse, altså cøliaki.

Hvis du har intoleranse for en matvare, tåler du vanligvis noe av denne maten. Når du er allergisk, tåler du ikke slik mat i det hele tatt.

Generelt kan man si at intoleranse er mindre alvorlig enn allergi, men cøliaki må holdes utenom. Cøliaki innebærer at man må holde seg helt borte fra gluten (hvete, rug og bygg).

Kilde: Dr.med. Ragnhild Halvorsen

Barn som er allergiske synes ofte det er urettferdig at de alltid blir avspist med fruktsalat eller is mens de andre barna koser seg med muffins toppet med prinsesserosa og himmelblå glasur og saftige brownies.

Slik trenger det ikke være, foreldre kan enkelt vise hensyn til barn med allergi.

Scroll deg ned til oppskriftene nedenfor og se selv!

Alle kjenner en med allergi

Blant barn under 3 år regner man med at tre til åtte prosent har matallergi.

Det betyr at de fleste har en venn, eller noen de går sammen med i barnehagen, som er allergisk mot en matvare.

Vanlige ingredienser

Anne Spurkland har skrevet kokeboken "Frie Kaker", en kakebok for allergikere og vennene deres. Hun fikk ideen til boka da mannen hennes fikk påvist glutenintoleranse. Alle oppskriftene her er hentet fra Spurklands bok. Hun har komponert de fleste oppskriftene selv.

- Jeg har vært opptatt av at man ikke skal være nødt til å gå i spesialforretninger for å få tak i ingredienser til kakene. Flesteparten av ingrediensene finner du i de vanlige butikkjedene, sier Anne Spurkland.

Mange vokser av seg matallergi

Barn fra 0 til 3 år som er allergiske mot mat, reagerer som oftest på egg eller melk. Mange vokser av seg dette. Blant barn over 3 år er allergiandelen nede i to-tre prosent.

- Over 90 prosent av barn med melkeallergi, vokser dette av seg, mens 70-80 prosent av barna som er allergiske mot egg, blir kvitt dette innen de er 6-7 år, forklarer dr.med. Ragnhild Halvorsen.

Immunsystemet overreagerer

Når barna er litt større, kan imidlertid kryssreaksjoner forekomme - det betyr at de kan reagere på pollen, frukt og grønnsaker i rå form samt nøtter. Noen få reagerer også på skjellmat og fisk.

Hudsymptomer, som hevelse, eksem, rødhet og kløe samt mageplager, diaré og oppkast er de vanligste symptomene på matvareallergi blant barn.

Antistoffer gir allergiske reaksjoner

Anne Spurkland, som er professor i medisin ved Universitetet i Oslo, forklarer at det er immunsystemet som reagerer når man har matallergi.

- Den ene reaksjonsmåten er knyttet til antistoffene. Normalt reagerer ikke kroppen på det vi spiser. Det har skjedd en toleranseutvikling, som innebærer at kroppen har lært seg hva som er mat. Når immunsystemet likevel reagerer, er ikke toleransen blitt ordentlig utviklet - og matvaren oppfattes som en bakterie eller en parasitt. Det dannes antistoffer mot matvaren, som kan gi ulike allergiske reaksjoner, forklarer Spurkland.

Glutenallergi og cøliaki

- Den andre måten er knyttet til de hvite blodlegemene - noe som er typisk for glutenallergi og cøliaki. De hvite blodlegemene sitter i tarmveggen og registrerer at det kommer gluten forbi. De tror dette er et farlig virus og lager betennelse i tynntarmen, slik at tarmtottene blir borte.

Cøliaki medfører magesmerte og diaré og kan føre til at barnet ikke legger på seg.

Matallergi er arvelig

- Dersom den ene av to eneggede tvillinger har matallergi, er det 70 prosent risiko for at den andre også har det. Hvis den ene i et toegget tvillingpar har matallergi, er sannsynligheten for at den andre har det, nede i fem prosent, forteller professoren.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!