Ideer til barnebursdag

FARGEFEST: La barna kle seg i ulike farger. © FOTO: Bursdagsjentene.no

- Det som er mest populært for tiden er Pokémon, Trolls, Star Wars, Minions og Emoijs. Frozen er fremdeles populært for de minste – og Spiderman er tilbake. Ellers det ”klassiske” som er mest populært hos de minste, som prinsesse, sjørøver- og fotballbursdag, sier Camilla Reimers, en av to damer bak bloggen bursdagsjentene.

Trebarnsmoren, som har bakgrunn fra næringslivet, er genuint opptatt av barnebursdager. Hun startet bloggen fordi hun merket at foreldre gruet seg for å arrangere barnebursdag.

Ifølge Reimers er forberedelser nøkkelen til suksess.

Andre tips til morsomme bursdagsfeiringer er temafester som fargefest, karneval, hattefest, bartefest, halloweenfest, nissefest til jul og haiwaiifest om sommeren.

- For større barn er det morsomt å bytte om så jentene er gutter og guttene er jenter, tipser Reimers.

Populært med temabursdag

Temabursdag er populært både fordi det er enkelt for foreldre fordi mye kan kjøpes ferdig. Men husk at det skal være overkommelig. Det viktigste er å være til stede for barna. Camilla anbefaler å gjøre det enkelt på kakefronten, for eksempel med kreative muffins. Hennes tips er å fokusere på bordpynten – gjerne med ballonger og krepp. Hvit duk og kunstgressteppe fra en rimelig teppebutikk blir veldig dekorativt. Er barnet opptatt av dinosaurer har dere kanskje dette liggende i en skuff, bruk det som bordpynt. Pøs på med det du har.

Mitt viktigste råd er alltid å være til stede for barna, ikke slit deg ut med å lage den vakreste kaka, det husker ikke barna. Likevel er det viktig å gjøre dagen til en helt spesiell dag, barn er opptatt av bursdag fra de er helt små. De skjønner raskt at dette er deres dag.

Ballonger, sugerør, krepp og såpebobler innbyr til barnefest

Kjøp flere ballonger enn du hadde tenkt. Kanskje kan barna lage sine egne ballongsverd? Pynt i inngangspartiet og i huset. Velg gjerne farger som sammenfaller med det temaet du har. Er det sjørøverfest- er ballongene svarte. Prinsesser får rosa ballonger.

Rådene for en vellykket fest

  • Ta med jubilanten på planlegging
  • Lag kjøreplan
  • Vær tydelig på hvor og når festen er
  • Send påminnelse på e-post
  • Spør om allergier
  • Ikke ekskluder noen
  • Bli enig med de andre foreldrene om pris på gaver
  • Møt barna i døren, og ha klart et sted barna kan henge yttertøy.
  • Hjelp barna i gang med festen

Kilde: Camilla Reimers/ bursdagsjentene.no

Bruk vinduene til å dekorere med ballonger og krepp.

Et tips er å lage en bursdagskasse, på samme måte som man har julepynten i en kasse, kan man spare på restene etter bursdagsfesten til neste bursdag. Der legger du også ballongpumpen.

Reimers forteller at markedet for bursdager blir større og større og at du får tak i effektene for eksempel på Nille og lekebutikker, disse butikkene er tilgjengelig de fleste steder for og har rimelige effekter til bursdag. Hobbybutikker og festbutikker på nett har også godt utvalg.

Les også: Denne isen lager du enkelt selv

- Bak boller i bokstavform

Erika Ravne Scott er førstekonservator ved Norsk Folkemuseum. Hun har hovedfag i etnologi og har skrevet hovedfagsoppgave om fødselsdagsselskap for barn og i 2007 skrev hun doktoravhandlingen ”Bursdag! En samtidsstudie av fødselsdagsselskapet som rituell handling”.

I doktorgradavhandlingen skriver hun om at bursdagsbordet er en gjenganger som fotomotiv i barnas fotoalbumalbum og motivet som oftest går igjen er når kaken med tente lys holdes frem, slik at fødselsdagsbarnet kan blåse ut lysene.

Hun forteller bordpynten er det som er viktigst i barnebursdag, i tillegg til ballonger og konfetti.

Finn ut hva barnet ønsker

Erika Ravne Scott råder foreldre til å snakke ordentlig om bursdagen på forhånd. Det er viktig å være lydhør for hva barnet vil. I Norge har vi en litt rigid måte å feire bursdag på;  Det skal være hjemmelaget, enkelt og solidarisk. Enten alle jentene eller alle guttene.

I sin jobb med doktorgraden fant hun ut at det slett ikke alle som gleder seg til bursdag. Blir man for eksempel mobbet på skolen, er det ubehagelig om de samme mobberne skal komme hjem til deg. Dette skal en hyggelig dag, både for gjestene og bursdagsbarnet.

Av servering er pølse, pizza, brus, kake, boller, is og godteri gjengangere.

-  Cupcakes og andre festlige kaker er populært og for jenter er Frost fremdeles et populært tema. Et tips til bordpynt er å kjøpe inn en hvit papirduk som barna kan tegne på.

En annen idé er å bake boller utformet som den første bokstaven i barnas navn. Dette kan ligge på tallerkenen som en liten velkomst og et slags ”bordkort”.  

- Husk bare å bruke folie i før bollene stekes så ikke bokstavens form blir ødelagt.

Hva med å be ungene på frokostbursdag i stedet for kakebursdag? Da får du hele ettermiddagen og kvelden fri.

- Selv om det vanligste er å feire bursdagen med leker og mat i stua, er det noen som feirer på lekeland eller har ulike aktivitetsbursdager utenfor hjemmet som skøyer, fotball og strandtur med grilling, forteller Eivor Evenrud. Hun er forfatter av boken ”Kjære Karoline - jeg er barnehagelæreren din”, utdannet barnehagelærer med ti års erfaring som pedagogisk leder i barnehage.

Idéer til temafesten

Legobursdag

Mange barn elsker lego, pynt bordet med hauger av legoklosser. Lag små stasjoner med lego, så barna kan bygge i små grupper.

Fotballbursdag

Be gjestene ha på fotballdrakt, lag en fin invitasjon med bilder fra nettet. Det finnes fotball papptallerkener og servietter i lekebutikker og på Nille. Bruk grønne sugerør og grønne ballonger. Sjokoladekaken kan få grønn kokos eller grønnglasur. To fotballmål lages av hvit melis og seigmenn er spillere. Muffins kan pyntes som mønsteret på en fotball eller enklere grønne de også. Marsmallows kan pyntes enkelt med glasur og strøssel.

Prinsessefest

Perfekt for 3 årsdagen. Rosa eller lyseblått er fargen.

Sjørøver

En sikker vinner for aldersgruppen 3 -5 år.

Fargefest

La barna kle seg i ulike farger.

Les også: Slik lager du pinata til barnebursdag

Bamsebursdag

Inviter gjestene til å ta med favorittbamsen sin.

Black and White

La alle gjestene kle seg i en bestemt farge.

Utebursdag

Må tilpasses årstid. Aking på vinteren og piknik på sommeren.

Hawaiifest

Ekstra gøy om vinteren! Dere kan invitere alle til å komme i sommertøy. Det blir god stemning av at gjestene kommer barbeint i sandaler i februar.

Superheltbursdag

Kom som din favorittsuperhelt!

Cowboyfest

Dette er en slager for de minste barna.

Discobursdag

Populært også for de litt eldre barna.

Pysjfest

Hva er vel morsommere enn å gå på fest i pysj?

Kilde: Camilla Reimers, bursdagsjentene.no

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!