ideer barnebursdag

HURRA: Bursdag er alltid stor stas! © Foto: Colourbox

Bursdager er viktige for barn. De er spekket med spilleregler og koder, og fungerer som sosialt lim i venneflokken.

Hvordan skal man feire?

Det er ikke alltid like lett å vite hva man skal velge, og ofte melder spørsmålene seg.

Hvor skal selskapet avholdes? Hva skal man servere, hvem skal inviteres og hva slags leker skal man arrangere?

En god tommelfingerregel er å holde det enkelt både med tanke på aktiviteter og servering, slik at alle barna kan delta og ha det gøy

Hvor mange man ønsker å be er individuelt, og varierer gjerne litt etter barnets alder.

Fanny Duckert, professor i psykologi og forfatter av boka «Velkommen hjem til oss», mener at det barna selv opplever som mest rettferdig er at man enten inviterer hele klassen, eller alle jentene/guttene.

- I det øyeblikket bursdagsbarnet håndplukker gjester, blir det kjempevanskelig. Den skumle biten er når barn ekskluderer dem som ikke er lik dem selv. Oftest er det også slik at det er de samme som sjelden inviteres, sier hun.

Bli enige på foreldremøtet

Psykologen mener bursdager er et opplagt tema for foreldremøter, slik at foreldre enes om noen regler.

Det kan derfor være lurt å forhøre seg blant de ansatte for å finne ut hva som er vanlig praksis.

Med barnehagebarn velger noen å invitere de som barnet leker mest med. Andre inviterer barna av samme kjønn eller samme alder på avdelingen.

Det enkle er ofte det beste

Når det kommer til hva slags type selskap man skal gå for, er det viktig å huske at man ikke trenger å overgå andre foreldre for å gi barna en vellykket bursdagsfeiring.

Man trenger ikke å ta av selv om andre gjør det. Det går fint an å lage en bursdag barna vil huske, uten å sprenge budsjettet.

Hent inspirasjon på nettet

Mange deler sine bursdagsopplevelser på nettet. På Barnimagen sitt forum for eksempel fant vi flere fine erfaringer fra brukerne.

En bruker på barnimagen-forumet foreslår å ta med hele selskapet til et lekeland eller på bowling.

- Jeg synes det er verdt hver eneste krone å kunne reise fra kaoset når bursdagen er ferdig.

Foretrekker du å ha bursdagen hjemme, er det gøy for barna med noen konkurranser og aktiviteter.

- Disco er gøy! Men om de kvier seg for å gå ut på dansegulvet, kan du lage en lek ut av det. For eksempel må de "fryse" når musikken stopper. De som beveger seg må ut, og til slutt står en igjen som får en premie, foreslår en av barnimagens forumbrukere.

Agent 007 ved samme forum foreslår den klassiske stolleken.

-Gode gamle stolleken er alltid suksess. Ballongleken er også populær. Da bindes oppblåste ballonger til ankelen, og så er det om og gjøre å sprekke de andre sin ballong. Den som har hel ballong igjen etter en viss tid, vinner.

ideer barnebursdag

PRINSESSE: Temabursdag en ekte prinsesse verdig! © Foto: Colourbox

ideer barnebursdag

KLOVN: Ansiktsmaling er gøy! © Foto: Colourbox

Bursdag hjemme

 • Temabursdag kan være populært: Disko, pysjamasparty, tiger, prinsessebursdag. Alternativene er mange, her er det nesten bare kreativiteten som fungerer som begrensning. Dere kan også bestille klovn eller ansiktsmaler hjem, eller leie hoppeslott eller klatrevegg for anledningen.
 • Quiz: Er dette sant eller usant? Lag kunnskapsspørsmål som barna kan svare på, enten i grupper eller alle sammen, der de må rekke opp hånda. Spørsmål finner dere på nettet, i spørrebøker eller spørrespill.
 • Oppgaver: Lag oppgaver som rullerer: Et ark hvor du har klippet og limt bruddstykker av bilder fra blader og aviser som de skal gjette hva er. En oppgave hvor du har klippet små ark med bokstaver, som de skal bruke for å stave seg fram til tre dyr for eksempel. Bruk fantasien og tilpass spørsmål etter alder. Sørg for at det er noen skrive- og lesekyndige på hver gruppe.
 • Memolek: Legg fram forskjellige småting på et bord og dekk til med duk. Del ut papir og blyant, ta bort duken og la barna se på gjenstandene i ett minutt. Gi dem noen minutter til å skrive ned det de husker. Den som husker flest ting, vinner.
 • Adjektivhistorie: Skriv ned en historie der du setter åpne felter med plass til adjektiv. Når barna sitter ved bordet, kan de foreslå morsomme adjektiver som du fyller inn i de ledige feltene. Når du leser opp den ferdige skrullete historien, er du garantert å høre latter. Er bursdagsbarnet stort nok, kan jo han/hun lage historien selv!

Og ikke glem alle klassikerne, som pakkeleken, ballongleken, fisking og stolleken. Gå tilbake til din egen barndom og tenk etter hva som var gøy.

ideer barnebursdag

UTEBURSDAG: Flytt bursdagsfeiringen ut og grill marshmallows på bålet! © Foto: Colourbox

ideer barnebursdag

BOWLING: Bowling er gøy, og passer godt for de litt eldre barna. © Foto: Colourbox

Bursdag borte

 • Utebursdag: Fotball, bål og grilling i skogen, aking, ski, natursti - her er det bare å ta i bruk fantasien. Den Norske Turistforening har natursti-oppgaver og andre spennende tips du kan laste ned fra nett.
 • Sjokoladefabrikk: Freia tar imot besøk, sjekk nettsiden.
 • Kino: De fleste kinoer har opplegg for bursdager.
 • Lekeland eller svømmehall: Sjekk nettet for å finne ut hva som rører seg der du bor.
 • Bowling: Her kan man dele gjestene inn i flere lag som spiller mot hverandre
 • Vitensenter: Norsk teknisk museum og Vitensenteret i Trondheim har bursdagsopplegg, sjekk dessuten mulighetene der du bor.
 • Ut å spise: Flere steder har bursdagsopplegg.
 • Klatrehall: Har man ikke så mange gjester med i bursdagen, kan klatrehall være en mulighet. Her kan imidlertid gjestene måtte innstille seg på litt venting.

Flerkulturell bursdag

Det er synd hvis et barn ikke dukker opp i bursdagen fordi foreldrene ikke forstår invitasjonen.

Det kan derfor være lurt å levere invitasjonene personlig til innvandrerforeldre som ikke kan godt norsk. Slik kan dere også fortelle litt om maten som serveres og opplegget for øvrig.

- Det kan senke terskelen. Da kan foreldrene være trygge på at barna deres ikke kan komme til å spise noe de ikke har lov til. Man kan gjerne også skrive detaljert hva man serverer, for eksempel kyllingpølser eller taco med kyllingkjøttdeig, sier psykolog Fanny Duckert.

Hun minner også om at gelatin er laget av dyreknokler og kan inneholde svin.

- Seigmenn, bamsemums, kokosboller og gelé (med mindre den er vegetabilsk) bør unngås hvis du har muslimske gjester i selskapet, sier Duckert.

GODTERI: Godteposer blir ofte delt ut til barna. Husk at de ikke trenger å inneholde så mye. © Foto: Colourbox

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!