glutenfri barnebursdag

Slik lager du glutenfri barnebursdag

Tre gode oppskrifter som passer for alle.

LAG LIKT TIL ALLE: Det er ikke vanskelig å bake sånn at alle barna i bursdagsselskapet kan spise det samme. FOTO: Mona Gundersen
LAG LIKT TIL ALLE: Det er ikke vanskelig å bake sånn at alle barna i bursdagsselskapet kan spise det samme. FOTO: Mona Gundersen
Sist oppdatert

- Det er fullt mulig å lage velsmakende måltider til alle i barnebursdagen, ikke bare de med allergier, sier Ann Eli Mavrakis.

Hun er forfatter av boka Allergikokebok for hele familien. Mavrakis har kokkefagbrev ved Høgskolen i Akershus, har ti års erfaring som kokk og kjøkkensjef på Voksentoppen senter for Astma og allergi, fra Barneklinikken og Rikshospitalet.

7-8 prosent av alle barn har matallergi eller matoverfølsomhet, ifølge Norges Astma- og allergiforbund. Vanligst er allergi mot melk, egg, nøtter eller gluten, eller overfølsomhet mot laktose. For mange kan det få alvorlige konsekvenser å bli utsatt for allergener de ikke tåler. De kan få reaksjoner som kløe, eksem eller astmaanfall, i verste fall med behov for sykehusbehandling.

- Det er ikke vanskelig å lage mat uten disse produktene, og det finnes gode erstatningsprodukter, lover Mavrakis.

Glutenfri barnebursdag

Du kan selvsagt helt fint servere denne maten til ikke-allergikere også. Til en barnebursdag er det greit å lage lik mat, så slipper allergibarna å spise noe eget hele tiden. Det beste er når hele barneselskapet får det samme, så langt det er mulig.

Med disse tre oppskriftene, hentet fra boka, er du sikret en allergivennlig og vellykket bursdagsfeiring.

Les også: Skattejakt som bursdagsaktivitet i selskap

Hamburgermuffins

Kan lages uten melk og gluten.

Disse er morsomme og lette å lage. Her kan også barna være med å lage sin muffins og pynte med forskjellig melisglassur.

Når du ikke har egg i muffins og kaker, vil de naturligvis bli litt tyngre, men de smaker like godt.

10-12 muffins

Steketemperatur: 175 grader

Steketid: 10-15 minutter

Ingredienser

3,5 glutenfritt, fint mel

1 ts bakepulver

1 dl brunt sukker

1 ts No egg replacer

0,5 dl Poifiber

50 g smeltet, melkefri margarin

Sesamfrø

Artikkelen fortsetter under bildet

HAMBURGERMUFFINS:Disse er morsomme og lette å lage til barnebursdager. FOTO: Mona Gundersen
HAMBURGERMUFFINS:Disse er morsomme og lette å lage til barnebursdager. FOTO: Mona Gundersen

Fremgangsmåte

Bland alt godt sammen i en bolle. Fordel i muffinsformer. Strø litt sesamfrø på toppen før steking. Stekes midt i ovnen på 175-200 grader i cirka 10-15 minutter. Lag en porsjon til, tilsett 2 spiseskjeer kakao. Denne porsjonen stekes i en rund kakeform 24/26 cm i diameter. Del så muffinsen i to, trykk ut "hamburgere" med et glass i den mørke ferdigstekte kaken. Lag melis med kakao og legg i en liten dråpe med melisglasur på nederste muffinsdelen. Legg en " hamburger" på hver muffins. Før du legger på toppen, pynter du hamburgermuffinsen.

Ta 2-3 spiseskjeer kokosmasse i en liten skål, hell over et par dråper grønn konditorfarge, rør sammen slik at du får grønn farge på kokosen. Dette blir "salat". Legges på hamburgermuffinsen.

Ta litt melis i en skål, bland sammen med litt vann, og noen dråper gul konditorfarge og sprøyt på som "dressing". Legg delen med sesamfrø på toppen.

Les også: Slik lager du hjemmelaget is til barnebursdagen

Glutenfrie lomper

Pølser og lomper hører med i barnebursdager, og det er ikke så lett alltid å finne glutenfrie og melkefrie lomper i butikken. Disse er lette og lage og smaker godt, de er fri for melk, egg og gluten.

6 lomper

Stekemetode: Lompene stekes på takke eller i tørr stekepanne, eventuelt rett på kokeplaten.

Pølser: Grill eller wiener fra Leiv Vidar A/S, de er nemlig allergivennlige.

Artikkelen fortsetter under bildet

GLUTENFRIE LOMPER: Pølser og lomper hører med i barnebursdag. Disse kan alle spise. FOTO: Mona Gundersen
GLUTENFRIE LOMPER: Pølser og lomper hører med i barnebursdag. Disse kan alle spise. FOTO: Mona Gundersen

Ingredienser

2 1/2 dl vann

1 pose melkefritt potetmospulver

Tips til glutenfri barnebursdag

- Lag mest mulig likt basis.

- Bruk rene produkter som kjøtt, fisk, melk og egg dersom noe av dette tåles.

- Ikke utelat mer i kosten enn det som er reelt, ikke ta bort matvarer "i tilfelle" man skulle begynne å reagere.

- Ha rene basisvarer i kjøleskapet.

- Dersom man ikke skal ha melk, finnes mange gode melkefrie melkeprodukter på markedet, også i fløteform.

1/2 ts salt

1-1 1/2 dl glutenfritt mel

Fremgangsmåte

Bland potetmospulver og salt. Tilsett vann og hell blandingen på et bakebord. Glutenfritt mel eltes inn til deigen kan kjevles. Kjevl ut og stikk ut lomper. Bruk for eksempel en asjett som du skjærer rundt. Prikk litt i lompeleivene før steking, da unngår du luftbobler.

Tips

Lompene egner seg godt for frysing. Frys dem inn, eventuelt med bakepapir mellom hver lompe. Da vil de bli lettere å ta fra hverandre når du tar dem opp fra fryseren.

Vær oppmerksom på at deigen er litt smuldrete når den eltes. Dette blir bedre når deigen kjevles. Eventuelt kan du tilsette 1 spiseskje vann helt til slutt for å få deigen smidigere.

Glutenfrie skolebrød med vaniljekrem

Bollene er saftige og gode på smak og disse kan alle spise. Oppskriften er uten egg, melk og gluten.

Både boller og vaniljefyll kan lages med vanlig melk, dersom alle tåler det.

Skolebollene er best helt ferske, felles for all søt gjærbakst.

Denne glutenfrie bolledeigen er løs, så du må lage dem i et muffinsbrett. Da blir de dessuten små og passer fint til barnemunner!

Artikkelen fortsetter under bildet

GLUTENFRIE SKOLEBRØD: Bollene er saftige og gode på smak og disse kan alle spise. FOTO: Mona Gundersen
GLUTENFRIE SKOLEBRØD: Bollene er saftige og gode på smak og disse kan alle spise. FOTO: Mona Gundersen

12 skolebrød

Steketemperatur: 200 grader

Steketid: 10-12 minutter midt i ovnen

Ingredienser

4 dl vann

50 g smeltet melkefri margarin

1/2 pk gjær

300 g fint glutenfritt mel

1/2 dl Poifiber (tørket potetfiber som gir saftig of glutenfritt bakverk, fås kjøpt i store dagligvarebutikker)

1 dl sukker

1/2 ts kardemomme

Ved bruk av tørrgjær: Bland gjæren i melet og tilsett væske som holder cirka 40 grader.

Ved bruk av fersk gjær: Rør gjæren ut i væske som holder cirka 37 grader.

Fremgangsmåte

Bland alt det tørre i en bakebolle eller kjøkkenmaskin. Tilsett smeltet margarin og vann. Bland godt. Hell røren i muffinsformer. Heves i cirka 20 minutter. Stek som angitt. Avkjøl på rist.

Når du legger bolledeigrøren i muffinsformene, må du dra deigen litt ut mot kantene ved hjelp av små skjeer. Det er litt klissete, men du kan bruke formfett på skjeene for at deigen ikke skal sette seg fast. Du lager en grop i midten hvor vaniljekremen fylles i.

Jevn ut kantene rundt bollene bak baksiden av en skje. Hev skolebollene og stek dem på vanlig måte. Det er naturlig at kremen faller litt sammen etter at de tas ut av ovnen. Pynt med melisglasur og strø over kokosmasse.

Tips

Vaniljekrem uten melk kan fås kjøpt i dagligvarehandelen og i helsekostbutikker. Eller du kan lage denne:

1 pk. Freia vaniljesaus uten koking

1 dl rismelk

1 dl Oatly iMat havrefløte

Følg fremgangsmåten som står anvist på pakken.

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2014, og sist oppdatert 03/04 2018.

Les også