Uregelmessig mens

Har du rotete mens?

Både stress og ferien kan ha skylda.

UREGELMESSIG MENS: Stress er av en faktorene som kan rote til menssyklusen din.
UREGELMESSIG MENS: Stress er av en faktorene som kan rote til menssyklusen din. Foto: Colourbox
Sist oppdatert

- Menssyklusen din styres av hormonene i kroppen, og det er en rekke faktorer som kan påvirke denne hormonbalansen, sier Marius Johansen.

Han er medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet.

Det kan for eksempel dreie seg om stress i forbindelse med eksamen eller et samlivsbrudd.

Uregelmessig mens

Av samme grunn kan du oppleve at mensen ikke kommer når den skal for eksempel når du er midt i flytting eller andre prosesser som påvirker deg.

Det er heller ikke noe ukjent fenomen at kvinner som er nervøse for å bli gravide, eller kanskje stresser for å bli det, blir lurt til å tro at de er gravide fordi mensen uteblir.

- I tillegg til dette kan kraftig vektnedgang, det å trene mye og det at man spiser uregelmessig påvirke menssyklusen, legger han til.

Et litt større mysterium er det at å reise kan få mensen til å komme for tidlig eller utsette den.

Riktig hvorfor det er slik, kan ikke Johansen svare på, men han gjetter at det har sin forklaring i at reisingen påvirker hormonene.

Forandring i kroppssyklus og søvn kan også å ha betydning.

Senk tempoet

Gynekolog ved Volvat Helena Enger bekrefter at årsakene til at menssyklusen er rotete, kan være flere.

Mulige årsaker til uregelmessig mens

  • Stress
  • Slanking
  • Lav vekt
  • Uregelmessige måltider
  • Reising
  • Intensiv trening
  • Lavt stoffskifte
  • Policystisk Ovarie Syndrom
  • Overgangsalder
  • Visse medisiner og urter
  • Polypp i livmorhalsen
  • Livmorkreft
  • Livmorhalskreft
  • Bivirkninger av prevensjonsmidler

Kilder: Gynekolog Helena Enger, lege Marius Johansen og NHI

 

- Intensiv trening, slanking, lav vekt, stress og reising over tidssoner er noen. Det å senke tempoet i livet, vil derfor kanskje kunne hjelpe noen, sier hun.

Videre finnes det sykdommer som kan føre til at menstruasjonen blir uregelmessig.

Lavt stoffskifte og Policystisk Ovarie Syndrom er to eksempler.

- Ved PCOS kan vektøkning bidra til sjeldne menstruasjoner. Da kan barneønske bli en motiverende faktor til vektreduksjon hos noen, og du trenger ikke nødvendigvis å gå så mye ned i vekt. Det viktigste er at du, dersom du er overvektig, går ned noe, sier Enger.

Gynekologen kan ta tester

Etter hvert som vekten reduseres, vil du da merke at menstruasjonen blir mer regelmessig.

- Og når dette skjer, øker sjansen for å bli gravid. Trening og sunt kosthold er ellers noe vi anbefaler, og ved lavt stoffskifte gir man Levaxin etter utredning, sier hun.

Enger legger til at gynekologen også kan hjelpe deg med å utrede tilstanden dersom mensen er svært uoversiktlig og sjelden.

- Vi tar da ultralyd, blodprøver, kontrollerer partnerens sæd, sjekker om kvinnens eggledere er åpne og legger ellers etter beste evne til rette for en graviditet. Trenger man mer hjelp etter dette, kan man henvises til IVF , sier hun.

Regn ut når eggløsningen kommer

Enger forstår at det kan være frustrerende når mensen ikke kommer når den skal.

- Når man ønsker seg barn, kan en uregelmessig menstruasjon helt klart være en utfordring. Da er det bra å vite at tidspunktet fra første menstruasjon til eggløsning kan variere, men at det alltid vil være 14 dager fra eggløsning til mensen kommer, sier hun.

Hun anbefaler derfor å holde øye med en varierende menssyklus og observere korteste og lengste tidspunkt fra første dag det kommer rødt blod til neste gang dette skjer.

- Om menssyklusen hos en kvinne er mellom 28 og 35 dager, vil eggløsningen være fra 14-21 dag etter mensstart, sier hun.

Det betyr at du trekker 14 fra de 28 til 35 dagene.

Samleie annenhver dag

- Sæden lever i tre døgn, og vi anbefaler generelt å ha samleie to dager før eggløsning samt ved antatt eggløsning. Det vil si at å ha samleie annenhver dag fra dag 12 til og med dag 19 vil sikre mulighet for graviditet om eggløsningen inntreffer innenfor disse dagene hos denne kvinnen, sier Enger.

Hva er vanlig?

Vanligvis kommer menstruasjonen hver fjerde uke og varer i tre til seks dager.

Kilde: NHI

 

Hun minner imidlertid om at sjansene for å bli gravid avtar med økende alder, og anbefaler ellers å være tålmodig.

- 85 prosent av alle som ønsker seg barn pleier å bli gravide innen ett år. Har dere forsøkt ett år, kan du imidlertid ta kontakt med gynekologen for utredning. Det kan da være andre problemer enn menssyklusen, sier hun.

P-piller kan hjelpe

Hvis den rotete menssyklusen blir et problem, og man ikke planlegger å bli gravid, kan man ifølge Johansen ofte få hjelp av p-piller.

Pillene vil som regel regulere blødningene raskt.

- Men ønsker man å bli gravid er naturligvis ikke dette et alternativ. Hvis den uregelmessige mensen vedvarer i seks måneder, bør man derfor ta turen til legen for en kontroll, sier han.

Er årsaken en sykdom?

- Hos legen tas det da hormonprøver og man kan forhåpentligvis få kartlagt om det er sykdom som er skyld i at man ikke får mensen når man skal. Ofte vil det da dreie seg om Policystisk Ovarie Syndrom (PCOS), sier han.

Det er vanlig å behandle denne tilstanden med bruk av P-piller for å regulere blødningene, men igjen er dette en mindre egnet behandlingsmetode når man ønsker å bli gravid.

- Prøver man å bli gravid, må man derfor komme frem til andre løsninger, sier Johansen.

Denne saken ble første gang publisert 26/07 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også