Mange barn

- Det har bare ikke blitt til at vi har tatt den samtalen om prevensjon ennå

Det blir det barn av...!

STORFAMILIE: Ja, alle de åtte barna har de samme foreldrene. Bak fra venstre: Ferdinand (14), Abelone (18), Nelly (16), Leander (11), mamma Helena (38), pappa Frode (38), Dorotea (18 mnd) og Konstantin (7). Foran: Fiorella (10) og Sokrates (6).
STORFAMILIE: Ja, alle de åtte barna har de samme foreldrene. Bak fra venstre: Ferdinand (14), Abelone (18), Nelly (16), Leander (11), mamma Helena (38), pappa Frode (38), Dorotea (18 mnd) og Konstantin (7). Foran: Fiorella (10) og Sokrates (6). Foto: Foto: Werner Juvik
Sist oppdatert
SYSTEM: En viss grad av system og orden er helt nødvendig når familien består av ti personer.
SYSTEM: En viss grad av system og orden er helt nødvendig når familien består av ti personer. Foto: Foto: Werner Juvik

- Det har bare ikke blitt til at vi har tatt den samtalen om prevensjon ennå, forklarer Frode Smedsrud (38).

I gangen står det sju skolesekker og et ukjent antall sko, og knaggene er stappfulle av jakker og luer. Det ser nærmest ut som en liten klesbutikk der inne.

De fleste av oss satser på å få ett, to eller tre barn, og mellomrommet mellom barna planlegges gjerne nøye.

Sju tette

Helena og Frode startet tidlig, men de kan ikke akkurat si at det ligger så mye planlegging bak barneflokken.

De hadde så vidt fylt 20 år da de fikk førstemann. I dag, 18 år senere, har de åtte barn i alderen 1 til 18. Minstesøster Dorotea (18 mnd.) kom fem år etter det forrige barnet, noe som er den største avstanden mellom to av søsknene.

Nummer sju var planlagt

Et knapt år etter at de to møttes for første gang i slutten av tenårene, fikk de barn. Fra å være to unge ski- og snowboardentusiaster som likte seg ute på byen, ble de småbarnsforeldre. Frode var i militæret da Helena oppdaget at hun var gravid.

Det første barnet var ikke helt planlagt, for å si det sånn.

Kun nummer sju i rekka, Sokrates på 6 år, var planlagt, ifølge foreldrene.

Er dere Smiths venner?

Men Helena og Frode har ennå ikke foretatt seg noe for å forhindre at familien kommer enda nærmere et fullt fotballag i eneboligen på Krokstadelva utenfor Drammen.

- De andre barna kom bare ... Enda, ja, vi vet hvordan barn blir til, altså, smiler de.

Og spørsmålet om de tilhører Smiths venner eller en annen sekt, får de jevnlig. Nei, er svaret. De er bare ekstra glade i barn, og de planlegger ikke så mye.

Nei betyr nei

I stua sitter de tre yngste og spiller X-box. De er gode venner, hopper opp og ned på gulvet og deler villig på konsollen etter tur. De større hjelper de mindre.

Helena og Frode undrer seg over alle forventningene i samfunnet. Tobarnsfamilier som ikke har tid til middagsgjester, ettbarnsfamilier der verken far eller mor har tid til å være fotballtrener.

- Jeg humrer litt når jeg hører at familier har det kaotisk hjemme med to barn. Da tror jeg det er barna som styrer foreldrene. I mange familier får barna bestemme for mye. Vi er ikke så veldig strenge, men vi forsøker å lære barna at et nei er et nei.

Kontroll på det meste

Foreldrene tror bare at det har lært barna å glede seg ekstra mye over det de faktisk får.

- Vi hører om barn som blir kjørt til og fra alle mulige aktiviteter og nærmest er blitt statussymboler for foreldrene. Da er det ikke rart at alle blir utslitt, mener Helena.

Det hender at åttebarnsfamilien glemmer et foreldremøte, eller går glipp av en og annen bursdag. Ikke alle lapper blir tatt opp av sekken, men det meste har familien kontroll over. Og det som må huskes, henges opp på et av familiens to kjøleskap.

Flere sko enn bekymringer

Hemmeligheten bak et harmonisk familieliv med en stor barneflokk, er at du ikke kan la deg stresse av småting. Et barn som har vært ute og lekt alene en time, en sokk som er forsvunnet, en fancy ferie det sikkert hadde vært stas å ha vært med på.

HELDIG LILLESØSTER: Dorotea har mange som kan hjelpe. Her med mamma og storesøster Nelly.
HELDIG LILLESØSTER: Dorotea har mange som kan hjelpe. Her med mamma og storesøster Nelly. Foto: Foto: Werner Juvik
I GANGEN: En haug av skolesekker og jakker på rekke og rad.
I GANGEN: En haug av skolesekker og jakker på rekke og rad. Foto: Foto: Werner Juvik

- Vi har flere sko enn bekymringer, fastslår Helena nøkternt.

Ikke egentid, bare familietid

Familien tror at mange flere kunne ha hatt flere barn. Undersøkelser viser at mange familier ønsker seg ett barn til, men vet ikke om de orker eller har tid.

- Det handler om prioritering. De voksne må være villige til å gi avkall på flere alenekvelder, helgeturer og egentid. Vår tid er familietid. Og det er vi veldig fornøyde med. 

Helena og Frode humrer litt og sier at de i alle fall har sikret seg en god alderdom med så mange barn.

Samme mann?

Det meste i huset er fullt nå. Inne på soverommet har mamma Helena rigget seg til med en egen krok til symaskinen. Ellers er alle soverommene opptatt, og tre av guttene deler den tidligere tv-stua.

Ingen har planer om å flytte hjemmefra ennå. Før, da de kjørte rundt i en minibuss og det, bokstavelig talt, tøt barn ut av bilen, hendte det ofte at folk talte barna og spurte: Er alle dine? Med samme mann?

- Det er nesten ingen som tror at jeg har så mange barn med kun én mann, sier Helena og ler.

Hun har aldri tenkt på om det passer bra eller dårlig å få barn. Og å ta abort har aldri vært et tema.

Ikke synd på dem!

- Noen sier stakkars barn – til meg, eller bak ryggen min, fordi barna har så mange søsken og ofte må dele, vente eller spare til ting de ønsker seg. Da blir jeg irritert.

- Er det virkelig synd å vokse opp i en stor familie? Er det synd fordi barna ikke har muligheten til å få alt de peker på? Eller er det fordi vi ikke på alle måter har samme levestandard som alle andre? Så lenge vi har det bra og trives, bryr jeg meg ikke. Det er ikke synd på barna mine!

Roligere morgener

I dag har Helena bare ett barn under 2 år.

- Dette er jo ingenting sammenlignet med den gangen vi hadde tre små med ett års mellomrom.

Nå er det roligere morgener med Dorotea i senga før de står opp og starter dagen med å smøre matpakker.

Har gått ned 30 kilo

Når alle skolebarna er ute av huset, kjører hun minstejenta i barnehagen, og kanskje tar hun seg en joggetur.

I løpet av de siste åtte månedene har hun gått ned 30 kilo. Familien har kuttet ut småspisingen av godteri på kvelden, satt vekk brusflaskene og begynt å trene. Kosten ellers er den samme.

Alenetid på badet

Stillheten senker seg sjelden før klokka ti om kvelden. Da har Frode og Helena en times tid for seg selv. I løpet av dagen er det ikke alle samtaler som blir fullført, alle tanker som blir ferdigtenkt eller alle som kommer til orde.

HARMONISK: Pappa, Sokrates og Fiorella spiller X-box, og Konstantin følger nøye med. Alle søsknene er stort sett gode venner.
HARMONISK: Pappa, Sokrates og Fiorella spiller X-box, og Konstantin følger nøye med. Alle søsknene er stort sett gode venner. Foto: Foto: Werner Juvik
PLASS TIL FLERE? Navnelista ved døra er med årene blitt veldig lang!
PLASS TIL FLERE? Navnelista ved døra er med årene blitt veldig lang! Foto: Foto: Werner Juvik

- Dette er bare vår tid, sier de. Det er egentlig alt vi ønsker oss. Og kanskje litt tid på badet alene innimellom, da, sier Helena.

Det mange tar for gitt

Noen egen dag på spa eller helgetur med venner, står ikke på programmet.

- Jeg henter overskudd og glede i det veldig mange tar for gitt, friske barn og et harmonisk familieliv, mat i kjøleskapet og en bil som starter!

Stort sett full jobb

De får til det meste. Barna lider ingen nød. De får ikke alt de vil ha, men alt de trenger og noen ganger litt til.

For tiden er det pappa Frode som er hovedforsørgeren i familien. Men helt fram til de hadde sju barn, jobbet Helena stort sett fulltid.

I butikken var arbeidstiden 10–18, noe som lot seg dårlig kombinere med at Frode jobber skift. Helena er nå arbeidssøker og syr for salg på hobbybasis.

bloggen sin skriver hun om alt fra hjemmelagde produkter til familielivets gleder. Og at hun kanskje skal utdanne seg til sykepleier en gang.

Det blir mye First Price

- Vi er ikke flaue over alt det billige vi handler. Hos oss går det mye i First price-produkter. Vi håper vi har lært barna at det viktigste er å være gode mennesker, ikke å ha mange ting å vise fram, sier Frode.

Verken han eller Helena er opptatt av merker, og du finner ingen Mulberry-vesker hjemme hos dem. Barna arver mye, men får også noe nytt når det trengs.

Reiser aldri

- Er det noen ulemper med så mange barn?

- Ja, selvsagt er det det. Vi drar aldri på ferie, for eksempel. Eller, forresten, i fjor sommer leide vi et hus i Danmark i to uker. Det er den eneste reisen vi har hatt siden vi fikk barna.

En storbyhelg for mor og far alene er også uaktuelt.

Få invitasjoner til middag

- Det er jo ingen som vil være barnevakt for åtte barn! Å bli invitert bort på middag tilhører også sjeldenhetene. Utenom nærmeste familie er det ingen som orker å ha oss ti på middagsbesøk. Og det kan jeg skjønne, medgir Helena.

Selv har familien ofte noen ekstra barn på middag, det er bare hyggelig! Vi har alltid nok mat, sier hun.

Hun tror at noen av barnas venner liker å være hos dem nettopp fordi de er så mange.

Mamma Helena er hjernen bak de flotte navnene til barna: Abelone, Nelly, Ferdinand, Leander, Konstantin, Fiorella, Sokrates og Dorotea.

Mange bursdager

Men det koster å ha barn. Flere beregninger viser at å oppdra ett barn beløper seg til over en million kroner de 18 første årene. Så ille tror ikke Helena og Frode det er i deres tilfelle.

FULLT HUS: Men familien Smedsrud har det meste på stell.
FULLT HUS: Men familien Smedsrud har det meste på stell. Foto: Foto: Werner Juvik

Men de må selvsagt tenke på hva pengene går til. I helgene deltar for eksempel barna deres ofte på tre–fire bursdager til sammen.

- Jeg har egentlig satt en grense på 100 kroner per gave, men det blir jo mange penger, det også.

Over 10 000 kroner på mat

Å få mye ut av lite er blitt Helenas spesialitet. Hun kjøper brukt, fikser det som er ødelagt og innreder med gammelt og nytt om hverandre.

Familiens største utgift er utvilsomt mat. Hver dag går det mange liter melk og flere brød. To kjøleskap fylles til randen hver uke. Rundt 10 000–12 000 kroner går med til mat hver måned.

- Vi klarer oss fint på 100–120 kroner per middag. 

Fornøyde barn

Ingen av barna går på skolefritidsordning, og 15 år gamle Nelly sier at fordelen med å ha så mange søsken, er at hun aldri er alene. Det er alltid noen hjemme etter skolen.

- Jeg tror vi får omtrent det samme som andre på vår alder. Jeg tenker i alle fall ikke på at det er mye vi ikke kan få eller gjøre, sier Nelly, som bærer rundt på en iMac og en iPhone. Begge er kjøpt for konfirmasjonspengene hennes.

Få aktiviteter

Å ha åtte barn er nesten som å drive en liten bedrift. Oppvaskmaskinen går to ganger om dagen, vaskemaskinen opptil fem ganger.

- Gulvene vasker vi etter behov, og vi forsøker å få barna til å hjelpe til. Her i huset nytter det ikke å ha støv på hjernen, altså! sier Helena.

Tiden er inne for at pappa Frode skal hente Dorotea i barnehagen. Både niåringen Fiorella og 15-åringen Nelly vil være med. De synes det er koselig.

I dag er det ingen aktiviteter i familien. I alt er det bare tre av barna som går på noe fast, det vil si karate et par ganger i uka. De andre har nok med lekser og venner.

Mor forsvinner ut for å hente noen kakebokser som skal selges på skolen. Og så skal hun melde seg som foreldrekontakt for neste års 17. mai-feiring.

Ønsker leksefri

Men først skal sju barn gjøre lekser.

- Akkurat det skulle jeg gjerne ha vært foruten. Det ville vært mye bedre å ha en time lengre skoledag og slippe dette hjemme. Det skaper forskjellsbehandling i ulike familier og mye mas for foreldrene hvis barna ikke er motiverte.

Foreldrene virker usedvanlig rolige og lar seg ikke stresse av utallige spørsmål og barn som løper fram og tilbake. Familietid er deres prioritet nå. Men hva drømmer de om, den gang de blir tosomme igjen?

- Campingferie frister veldig. Leie campingbil og kjøre Norge på kryss og tvers, sier Helena og Frode.

Denne saken ble første gang publisert 05/05 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også