Hvordan takle bursdagsbonanzaen

- Noter tidspunkt for bursdagen i kalenderen med en gang du får invitasjonen.

- Ha et eget gavelager/kortlager hjemme. Kjøp inn når det er salg/opphørssalg i lekebutikkene/bokhandlerne.

- Ha en egen skuff med fargerike ark og klistremerker som ungene kan lage kort av.

- Planlegg bursdagsantrekk sammen med barnet i forkant. Legg det fram hjemme eller ta det med til barnehagen/SFO for skift før bursdag. Ha gjerne et par faste bursdagsantrekk. Det gjør planleggingen enklere.

- Ha med frukt eller annen enkel mat til barnet hvis bursdagen er rett etter barnehage og skole. Plutselig er ungen veldig sulten.

- Organiser kjøring sammen med andre foreldre. Gjerne 2-3 dager i forkant av bursdagen.

- Benytt de to timene barnet er i bursdag til ærend, ukeshandel av mat, trening og så videre hvis ungen er stor nok til å være alene.

- Unngå å tenke på bursdager som stress. Tenk heller at barna skal ha en god opplevelse og at bursdager skaper gode barndomsminner.

Kilde: Cecilie Thunem-Saanum og Nadia Susanne Bauer

Har du tre barn i alderen 5 til 12 år blir de fort invitert i 40-50 barnebursdager til sammen i løpet av ett år.

Alle disse festlighetene fører med seg mange gaver, bursdagskort, kjøring, henting – og stress.

Les også: Hedda (5) får ikke gå i bursdag

Planlegging og faste rutiner

Planlegging og faste rutiner er helt nødvendig for at bursdagene ikke bare skal bli stress, mener Cecilie Thunem-Saanum.

Hun jobber som foredragsholder med kommunikasjon og effektiv tidsbruk som spesialfelt. Hun er også mamma til to barn på åtte og seks år. I fjor var eldstejenta i cirka 25 barnebursdager mens yngstemann var i rundt ti.

Les også: Verdens beste og raskeste iskake

Husk å notere tidspunktet

– Man må ikke finne opp kruttet på nytt hver gang. Vi har for eksempel et par faste bursdagsantrekk til ungene. Det gjør planleggingen enklere, sier Thunem-Saanum.

Så fort et av barna blir invitert i en bursdag, noterer hun tidspunktet i kalenderen. Da vet hun med en gang om det krasjer med noe annet eller ikke.

Lag kortet selv

Hun er også kjapp med å spørre ungene om de vet hva bursdagsbarnet ønsker seg og om de vil lage kort selv. Har de tid til det, lager de alltid kortet selv. Det er penger spart og moro for barna.

– Vi har en egen skuff med ark i mange farger og ulike klistremerker. Dermed blir dette en fin aktivitet for ungene. Klistremerker er tidsbesparende, sier Thunem-Saanum.

Hvis de ikke har tid til å lage kort, kjøper de heller ett i farta. Tidsbrukeksperten er opptatt av at bursdager ikke skal forbindes med mas og kav for barna.

Et lager av gaver

Mange foreldre opererer med et eget gavelager for bursdager.

Det gjør ikke hun, men hun innrømmer at det er et godt tips så lenge man passer på at gavelageret har litt variasjon. For eksempel er modellkitt, tegnesaker, tusjer og aktivitetsbøker gaver som de fleste liker og som passer til begge kjønn.

Folk er tidsoptimister

2-3 dager før bursdagen planlegger hun og mannen kjøp av gave og kjøring/henting til bursdagen. Er bursdagen litt unna hjemstedet organiserer de kjøring med andre foreldre.

Thunem-Saanum poengterer at folk flest er tidsoptimister. Vi tror ting tar kortere tid enn det egentlig tar.

Det hjelper ikke at du har planlagt hva barnet skal ha på seg hvis ungen er uenig. Halve poenget er å planlegge sammen og så legge fram klær på forhånd. Å kave med pentøy først når ungene kommer skitne hjem fra barnehagen, fører bare til stress og mas.

Mens barnet er i bursdag benytter hun gjerne tiden til å handle mat eller utføre andre ærend.

Planla for mye

Planleggingen bør ikke skje i altfor god tid, mener Thunem-Saanum. Da er det fort gjort å planlegge så mye at det ender opp helt feil. Dette gjorde hun selv i en av de første bursdagene datteren skulle i.

– Jeg var så opptatt av å ikke glemme bursdagen og gjøre alt ”riktig”, at jeg endte opp med å banke på døra til bursdagsbarnet en uke for tidlig!

Gavetips

- Tegnesaker, tusjer og ulike aktivitetshefter.

- Puslespill eller spill som Stigespillet og Ludo.

- Såpebobler og ringspill nå som sommersesongen snart er over oss.

- Hoppetau og hoppestrikk.

- Ulike vannleker.

- Spider-Man og Ninja Turtles er alltid populært hos gutter.

- Sparkle-Girlz og My Little Pony er populært hos jenter.

- Frost-effekter til jenter. For eksempel armbånd de kan lage selv eller pakke med klokke og lommebok.

- Malekoffert.

Kilde: Irene Langfeldt, butikksjef hos Brio Lillemarkens i Kristiansand

Skape gode minner

Hun mener det er to ting som avgjør om bursdager oppleves som stress eller ikke. For det første: Forventer du at det skal bli stress, så blir det stress. For det andre: Å ta ting som de kommer og la være å planlegge. Da blir det lett kav og mas som går utover både ungene, jobben og hverdagen.

La være å se på alle disse bursdagene som stress. Tenk heller at barnet skal ha en god opplevelse og at bursdagen skal skape gode barndomsminner både for bursdagsbarnet og gjestene. Når man har vært i 10-15 barnebursdager, bør man ha litt rutine på det. Man vet at ungene må skifte, skal ha med gave, og at de gjerne blir sultne og trenger et eple eller en yoghurt på vei mellom skole og bursdagsfest.

Lettere på små steder

Hun holder foredrag i omtrent 25 norske byer årlig. Hun møter mange foreldre som har barn i den ”verste” bursdagsalderen.

Rett som det er opplever jeg at kursdeltakere må reise før fordi de må rekke en bursdag. Men min erfaring er at logistikken med bursdager er vanskeligere i store byer, enn på mindre steder som i Lillesand der vi bor. Der er det korte avstander og ingen rushtrafikk. I Oslo er det sjelden jeg hører at bursdager starter klokken 16.30. Det blir for tidlig.

Hastekjøper ikke gave

Nadia Susanne Bauer er mamma til tre gutter på 3, 5 og 7 år. Hun anslår at de to eldste guttene var i mellom åtte og ti bursdager hver i fjor. For henne handler det om å få dagen organisert mentalt så fort som mulig. Gjerne med én gang invitasjonen kommer.

Jeg putter bursdagen inn i kalenderen umiddelbart, og sørger for å kjøpe en gave kjapt, hvis vi ikke har noe hjemme. Å ha med meg tre gutter i lekebutikken rett før et selskap for å hastekjøpe gave, opplever jeg som veldig stressende. Det vil jeg helst unngå.

Hun prøver å være flink til å handle flere gaver om gangen hvis hun kommer over et godt tilbud.

Beløpsgrense

Vi har avtalt en grense på 100 kroner per gave, men det er ikke så mye å få til den prisklassen. Derfor kjøper jeg gjerne inn et lite lager hvis jeg ser noe bra på tilbud, sier Bauer.

Hun prøver også å få guttene til å lage kort selv, gjerne et par dager før selve bursdagen.

  Å gjøre det selv er hyggelig. Også koster det gjerne litt for et kort, så det synes jeg er unødvendig å kjøpe.

Kvelden før festlighetene legger hun fram tøy og tar med om morgenen. Så skifter de i barnehagen eller på SFO om de ikke rekker hjemom før bursdagen.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!