Barn og solbriller

– Alle barn bør bruke solbriller fra det øyeblikket de blir eksponert for mye sol

Velg riktig når du skal kjøpe solbriller til barna.

Sist oppdatert

UV-stråling

• Ultrafiolett stråling (UV) kommer naturlig fra sola.

• UVA-strålene er de som gjør oss brune når vi soler oss.

• UVB-strålene gjør at vi blir solbrente hvis vi er uforsiktige. Ozonlaget hindrer 70–90 prosent av UVB-strålene i å nå jorden.

• Om sommeren utgjør UVB-strålene to prosent av UV-strålingen i Norge.

• UV-strålingen er høyere ved vannet og når det er snø.

• Kroppen vår trenger små doser UV-stråling for å produsere D-vitamin.

Snøblindhet

Den totale mengden UV-stråler som når øynene, kan bli for stor og gi skader. Øyelinsen kan etter hvert bli svekket. Snøblindhet skyldes irritasjon av hornhinnen på grunn av de ultrafiolette strålene. Snøblindhet er svært smertefullt, men ikke farlig. Det føles som om du har sand i øynene, de renner og du får problemer med å holde dem åpne. Som regel går det over etter noen dager, men du bør holde deg innendørs og unngå sterkt sollys i denne perioden. Et mørkt rom og en fuktig klut over øyelokkene lindrer.

Kilde: Statens strålevern

Barneøyne er spesielt utsatt for UV-stråler fra sola. I motsetning til hos voksne, klarer ikke barnas øyelinser å filtrere ut UV-strålene, og barn vil derfor lettere få skader på hornhinnene og øyelinsene.

Husk at sen påske betyr sterk UV-stråling.

Så tidlig som mulig

– Alle barn bør bruke solbriller fra det øyeblikket de blir eksponert for mye sol. Barn oppholder seg ofte lenger ute og gjerne nærmere snø, sand og vann, som reflekterer de skadelige strålene, forteller optiker Arvid Krogh hos Krogh Optikk.

Jo nærmere man er strålene og jo mer de reflekteres fra omgivelsene, desto fortere kan øynene bli skadet.

Les også: Test av solbriller for barn

Refleksjonen i snøen

Et barn i pulk, som ligger og ser rett opp mot sola, skal selvfølgelig ha på solbriller. Det må også et barn som er ute og leker i snøen. Refleksjonen fra snøen gjør strålene ekstra sterke, advarer optikeren.

Avstand til ekvator, høyde over havet, årstid, samt forhold i ozon-laget, er faktorer som er med på å påvirke mengden ultrafiolett stråling som treffer øynene våre.

– Det er viktigere å bruke solbriller på påskefjellet enn i nyttårshelgen. Skal påsken tilbringes på skiferie i de franske alper med nurket i bæremeis, ja, da MÅ solbrillene på, sier Krogh.

På barnas premisser

Han er en av landets fremste eksperter på solbriller. Optikeren påpeker at barn ikke skal eksponeres for mye sol, og at det gjelder å se an solforholdene.

– Valget av solbriller bør til en viss grad foregå på barnas premisser. Det finnes mange ulike fasonger og farger å velge imellom. Det aller viktigste er jo at barnet faktisk ønsker å ha dem på seg.

Lys fra sidene

Velg briller som filtrerer bort så å si all UVA- og UVB-stråling, og som ikke slipper inn for mye lys fra sidene.

Solbriller hindrer 99 prosent av UV-strålingen i å trenge gjennom glassene.

Heldekkende

Heldekkende solbriller og briller med sideklaffer beskytter best mot sola. Disse passer spesielt godt på steder med mye refleksjon, for eksempel på snødekte vidder eller ute ved vannet. At solbrillene dekker øynene godt, har mer å si enn hvilken type glass brillene har.

Det er også verdt å merke seg at det ikke nødvendigvis er fritt for UV-stråling selv om det er overskyet ute.

Trygg ce-merking?

Alle briller som selges her i landet, skal være CE-sertifisert. Det innebærer at produktet er testet, og at solbrillene beskytter mot UV-stråler.

– Du skal kunne stole på CE-merkingen. Den forteller først og fremst at solbrillene tilfredsstiller de krav EU har satt til en solbrille. Viktigst av disse kravene er brillenes evne til å stoppe ultrafiolett stråling, sier Arvid Krogh.

Følg disse rådene når du skal kjøpe barnesolbriller:

• Solbrillene må være CE-merket, det garanterer at de beskytter mot UV-stråler.

• Ta alltid med barnet i butikken. Brillene må sitte godt og være komfortable. De skal sitte godt på nesa og ikke klemme bak ørene. Be optikeren justere dem hvis mulig.

• Brillene skal ikke sitte så nær øynene at de berører øyevippene, men de skal dekke godt over øynene og hindre lys fra sidene og ovenfra.

• Polariserte linser er utformet slik at de beskytter ekstra godt mot sol som reflekteres i vann og snø.

• Ha brillebånd rundt hodet, men ikke stram for mye. Det skal være behagelig.

Denne saken ble første gang publisert 28/03 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også