Å rose barn

Ny studie: For mye skryt skaper selvopptatte barn

Forteller du barna dine stadig vekk hvor spesielle de er? I så fall er sjansen stor for at barna blir selvopptatte og narsissistiske.

KJÆRLIGHET: Klart vi skal vise og si at vi er glade i barna våre, men vi skal ikke overvurdere dem, anbefaler forskere.
KJÆRLIGHET: Klart vi skal vise og si at vi er glade i barna våre, men vi skal ikke overvurdere dem, anbefaler forskere. Foto: Foto: Colourbox.com
Sist oppdatert
HELT SPESIELL: Joda, alle barn er unike, men det er ikke så lurt å fortelle barna at de er mer spesielle og eksepsjonelle enn andre, ifølge en ny studie.
HELT SPESIELL: Joda, alle barn er unike, men det er ikke så lurt å fortelle barna at de er mer spesielle og eksepsjonelle enn andre, ifølge en ny studie. Foto: Foto: Colourbox.com

Det er jammen ikke lett å være foreldre. Vi blir stadig fortalt hvor viktig det er å rose barna for bygge opp et godt selvbilde. Og når vi gjør akkurat det, dukker det opp eksperter som mener at for mye skryt, ros og hyllest resulterer i selvopptatte og narsissistiske barn.

Men nå har kritikerne fått det bekreftet, at for mye skryt ikke er bra. I hvert fall ifølge en studie av 565 barn i Nederland, skriver The Guardian.

God selvfølelse eller narsissist?

Men hva er egentlig problemet? Jo, forskjellen mellom narsissister og de som har et godt selvbilde, er at sistnevnte føler de er like gode som andre. De er fornøyde med seg selv, men mener ikke at de er mer spesielle enn andre. Narsissistene derimot, de er rett og slett sikre på at de er bedre enn andre, forklarer forskerne.

Vi skal selvsagt hjelpe barna med å utvikle en god selvfølelse, men da gjelder det å holde tunga rett i munnen. Vi vil jo ikke ha selvopptatte barn. Vil vi vel?

De fleste av oss synes nok at egne barn er helt eksepsjonelle, men akkurat det kan det være en fordel å ikke si så høyt.

Les også: Slik blir du kvitt barnas uvaner

– Ikke bra for samfunnet

Barn med foreldre som beskrev dem som "mer spesielle enn andre barn", og som "barn som fortjener noe ekstra i livet", hadde en tendens til å skåre høyt på narsissismeskalaen, ifølge studien.

Forskerne målte også i hvilken grad foreldrene overvurderte barna sine. Det gjorde de ved å spørre om de var enige i utsagn av typen: "Barnet mitt går foran som et godt eksempel for andre barn."

– Barna tror foreldrene når foreldrene forteller dem at de er mer spesielle enn andre barn. Det er verken bra for barna eller for samfunnet, sier en av forskerne bak studien, professor Brad Bushman ved Ohio State University, til The Guardian.

Varm og oppmuntrende

Du skal ikke blåse opp barnas ego, men heller være varm, kjærlig og oppmuntrende. Barn som ofte ble fortalt at foreldrene var glade i dem, hadde god selvfølelse, men var ikke selvopptatte.

– Det er viktig å uttrykke kjærlighet og varme overfor barna, for det det fører til et bedre selvbilde, men å overvurdere dem resulterer bare i narsissisme, sier Bushman.

Også genetisk

Forskerne understreker at det ikke alltid er foreldrenes feil om barna er selvopptatte. Alle personlighetstrekk er også delvis genetiske, så noen foreldre på jobbe mer enn andre for å unngå å få selvopptatte, egoistiske og narsissistiske barn.

Denne saken ble første gang publisert 11/03 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også