14 kule eksperimenter barna vil elske

14 morsomme og enkle kjemiforsøk for barn

Kule eksperimenter for barna! Eksperimentet kan gjøres både i barnehagen og hjemme.

EKSPERIMENTER FOR BARN: Det finnes mange kule eksperimenter å gjøre for barn. Forsøk med vann, lag en vulkan eller lag samarbeidsoppgaver for barna.

EKSPERIMENTER FOR BARN: Det finnes mange kule eksperimenter å gjøre for barn. Forsøk med vann, lag en vulkan eller lag samarbeidsoppgaver for barna. Foto: FOTO: Getty Images

Publisert Oppdatert

Spidd en potet med sugerør, brett et egg - og andre morsomme fysikkeksperimenter du kan prøve hjemme sammen med barna. Du trenger ikke annet enn ting og tang du vanligvis har i kjøkkenskapene for å gjennomføre kule eksperimenter for barn.

Eksperimentene er anbefalt for barn fra ca fem år av fysiker Andreas Wahl, kjent fra blant annet tv-programmet Lyngbø og Hærlands Big Bang på NRK.

Alle naturfaglige eksperimenter er beskrevet nærmere i boka "Nært, sært og spekakulært - 63 naturfaglige triks og eksperimenter".

NB! Husk at du ikke lar barna prøve dette alene.

1. Appelsinflammekaster

Skrell en appelsin, finn en passe stor bit av skallet, hold det nær et stearinlys og brett det i to slik at spruten fra skallet treffer flammen. Væsken som spruter ut av appelsinskallet heter limonen og gjør at appelsinen lukter appelsin.

Limonen er et hydrokarbon, akkurat som oljen vi henter opp fra Nordsjøen. Hydrokarboner brenner godt om de får tilførsel av oksygen. Når du lager en spray av bitte små limonendråper, får de rikelig med oksygen og brenner effektfullt.

Les også: Slik lager dere hjemmelaget fuglemat

2. Spidd en potet

Er det mulig å spidde en rå potet med et vanlig sugerør uten å knekke det? Jepp!

Hold poteten i din venstre hånd med et godt grep, men sørg for at minst halve poteten stikker ut på høyre side. Grip sugerøret med høyre hånd slik du ville grepet hanken på en bærepose.

Og så: Legg tommelen over toppen av sugerøret slik at det blir helt tett. Løft høyre hånd med sugerøret og spidd poteten i en rask og jevn bevegelse nedover, som om du ville sette en kniv i bordet. Prøv å treffe i kanten, der poteten ikke er så tykk. Hvis du har gjort det riktig, skal du nå ha spiddet poteten. Hemmeligheten ligger i at du forsegler sugerøret med tommelen. Når lufta er fanget inne i sugerøret, vil trykket øke når du spidder poteten.