Det kan være lett å forsvinne helt i en rutinepreget og travel hverdag, men noen ganger kan timene føles mange og lange i både helger og i ferien. Da er det moro å finne på noe sammen som familie.

Men hva skal man finne på når budsjettet er stramt?

Vi spurte forumbrukerne på BIM/DIB hvilke aktiviteter de pleier å gjøre sammen med ungene som ikke koster penger.

Her er 50 tips du kan benytte når dere trenger noe å finne på, både i skogen, andre steder ute og hjemme hos dere selv. Noen av tipsene er forbeholdt en snørik vinter, mens andre fungerer overalt, året rundt.

Ting dere kan gjøre ute

1. Barn vil ha mye glede av en fisketur. Om vinteren kan dere jo prøve isfiske? Dere trenger ikke få fisk heller, bare late som. Turen kan kombineres med å gå i fjæra eller strandkanten for å plukke stein og skjell. De kan tas med hjem og males på.

2. En telttur er spennende, og du trenger ikke å gå langt. Ta med dere teltet og slå det opp på lekeplassen eller bare i hagen. Har dere ikke telt kan dere lage en hule på terrassen. Har dere mye snø kan dere kanskje sove i en snøhule med ekstra mye klær og varme soveposer?

3. Er været fint kan dere sove under åpen himmel? Ligg godt nede i soveposene og se på stjernene. Barna vil føle seg skikkelig tøffe.

4. Regner det eller er fullt av slaps, kan dere ta på vanntette klær alle sammen og hoppe i sølepyttene. Ingenting er mer moro enn at de voksne leker, og da blir det ekstra stas når dere selv hopper rundt i pyttene.

5. Bli med å lage krittkunst på gata på tørre dager. Ta store gatekritt eller vanlige tavlekritt og bli enige om et stort motiv, sett i gang med å tegne, og fyll ut alle tomrom og svarte felter på asfalten. Det kan være morsomt å titte ned på kunstverket fra et vindu etterpå.

6. Ta turen til en park og ta med noen enkle leker og spill, som for eksempel ringspill, kubbespill, crocket eller badminton.

7. Lekeplassen er alltid en vinner. Bli med ungene på leken, klatre i klatrestativet, sleng deg på huska og ha det gøy med ungene. Du kan dra til lekeplassen i nærområdet eller på ekspedisjon til en annen lekeplass. Ta med niste sånn at dere kan være borte ekstra lenge.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

8. Dra på sykkeltur eller skitur sammen. Er barna små trenger dere ikke å dra langt, og har dere med litt niste blir det en stor suksess uansett hvor lang turen er.

9. Dra på Geocaching. Da kan hele familien dra på skattejakt og oppdage nye flotte steder i området sammen. Dere blir bedre kjent med et område dere trodde dere kjente helt fra før.

10. Om høsten er det fint å lete etter mat i naturen. Plukk epler, pærer og plommer og ta med barna på å lage noe godt fra det dere har plukket. Sopptur kan også være moro, så lenge man er sikker på hva som skal plukkes. Soppen kan tørkes og brukes som julegave.

11. Ta i bruk leker fra egen barndom. «Slå på ring», «Boksen går», «Fisken i det røde hav, «Stiv heks», «Bro bro brille» eller strikkhopp og hoppetau er populært også i dag når barna lærer det.

12. Prøv å lage såpebobler ute. Er det vinter og kaldt kan du nemlig få såpebobler av is!

13. Vann og snø kan også brukes til å vaske utelekene med svamp og oppvaskbørste. Etterpå kan dere stille opp de rene lekene til en liten utstilling.

14. Plant noe spennende. Ta med barna i hagen og la dem plante frø. Om vinteren kan de plante inne i en blomsterkasse og følge med på når frøet gror. Har dere ikke fått tele ennå er det kanskje mulig å plante ute fremdeles, og oppdage noe som spirer når våren kommer.

15.  Lag natursti eller rebusløp. Finn en sti, en veisløyfe eller lignende og heng opp poster med spørsmål tilpasset alder. Vær forberedt på at alle barna i nabolaget har lyst å være med. La dem følge postene, og på den siste posten vanker det premie.

16. Det blir tidlig mørkt, og da kan det passe med refleksorientering. I stedet for poster i en natursti henger dere opp reflekser langs en løype. Når det blir mørkt går alle sammen ut med lommelykt og finner stien mellom refleksene. Det er spennende!

17. En tur til biblioteket på jakt etter noe dere kan lese sammen kan også være morsomt, eller til et museum på oppdagelsesferd.

18. Dra på ekspedisjon til steder som har gratis inngang og mye spennende å se, for eksempel åpen brann- eller politistasjon eller en gård med søte dyr.

19. Send en flaskepost, kanskje dere får svar!

20. Dra på "naturbingo". Samle masse bilder av det som finnes i naturen der du bor, lim alle bildene samlet på et ark. Så er det bare å gå ut og finne det igjen i naturen, og krysse av underveis som man har funnet det.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

femti ting du kan finne på med barna i skogen

GØY I SKOGEN: Mangel på snø er ingen hindring for å ha det moro i skogen om vinteren. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Ting dere kan gjøre inne

21. Hvis det regner kan du lage piknik på stuegulvet. Finn fram pledd, kjeks og saft. Eller bruk stuebordet som hytte med pledd over. Det er ekstra morsomt når de voksne er med på leken.

22. Hva med en telttur inne? Sett opp teltet innendørs, legg fram liggeunderlag og soveposer og sov sammen med barna i teltet. Det går også an å spise frokost og kvelds i teltet, slik at det blir en helt ekte telttur, selv om den er innendørs. Dere trenger ikke et ekte telt heller, et pledd eller to kan skape like god stemning.

23. Lag en egen hytte med pappesker. Mal dem og skjær hull til vinduet. Er pappeskene store kan barna leke hus inni dem, og er de små kan bamser og dukker få sitt eget hus.

24. Lag mat sammen. Hjemmelagde vafler, pannekaker eller kaker smaker alltid godt. Mindre barn kan være med på å helle oppi og røre rundt, mens de større kan følge med på at det blir riktig mengde.

25. Finn fram noen gamle syltetøyglass, hermetikkbokser og glassflasker. Barna kan pynte dem med maling og lignende, og bruke det som penneholdere og lyslykter.

26. Har dere mye klær barna har vokst fra? Lag loppemarked for ungene i nabolaget. Pengene kan gå til et veldedig formål eller rett og slett til noe barna har ønsket seg lenge.

27.  Litt store barn kan hjelpe til hjemme eller få seg minijobber hos eldre mennesker med å handle, klippe gress eller vaske vinduer. Etterpå vanker det en premie.

28. Boller og kasseroller inne kan bli instrumenter, og på kort tid har ungene sitt eget orkester som foreldrene kan være med å spille i.

29. Husker du hvordan du spilte inn deg selv som snakket eller sang på kassett som liten? Ungene kan gjøre det samme på dataen eller mobilen. Eller bring nytt liv til gamle, blanke opptakskassetter om du fortsatt har dem liggende.

30. Trolldeig går fort å lage. Hva med å trykke inn hånd- eller fotavtrykk, som barna kan male på etter at de er stekt i ovnen? Du kan faktisk bruke sement også, og pepperkakeformer er fine å lage figurer med.

31.  Barna kan lage smykker og armbånd av gamle plastperler og andre ting man har liggende, så lenge det er mulig å lage hull på dem.

32. Tegning og maling er alltid en vinner. Bildene kan henges opp eller gis bort til familie og venner.

33.  Fingermaling, ansiktsmaling og fotmaling er ekstra moro, bare husk på å dekke til med plast først hvis føtter og hender skal benyttes heftig.

34. Har dere stort tegnepapir på rull kan dere lage en egen duk, eller tegne rundt hverandre og fargelegge etterpå.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

moro for barna

INVITER NABOBARNA: Hva med å be naboungene over på film- og pizzakveld? © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

35. Sett på musikk og dans sammen. Hopping og dansing rundt i stua er kjempemoro. Sett gjerne på musikk dere ikke hører på til vanlig, for eksempel Bollywood-filmmusikk fra Youtube.

36. Oppfør dere som om dere ikke har strøm. Spill kort eller brettspill sammen i mørket og bruk stearinlys og kommelykter.

37. Inviter ungene i nabolaget på hjemmekino. Putt invitasjoner i postkassene der det står litt om filmen og hva de får servert. Gjør det enkelt og tilby saft og popcorn. Invitasjonen er billetten som må leveres når de kommer, og ungene dine kan lage plakat om filmen og henge den opp på inngangsdøra.

38. Å lage bøker med barna er alltid gøy, og blir kjempefine minner senere. Dere kan klippe og lime eller tegne. Dere kan skrive om livene deres eller bruke fantasien. Men la barnet få regien på hva som skal være i boken.

39. Barna kan lage lørdagsgodisen sin selv, som muffins, popcorn, pannekaker. Etterpå kan dere ha filmkveld hele familien.

40. Gjør hagearbeid eller snømåking til noe morsomt sammen. Og det er ekstra godt å komme inn igjen i varmen.

Ting dere kan gjøre i skogen

Hvis dere ikke har snø om vinteren fungerer mange av disse tingene hele året.

41. Sammen kan dere samle kongler, kvister, blader, granskjegg og steiner og ta dem med hjem. De kan brukes til å lage en landsby, bondegård eller teaterscene. Figurene kan få navn og dere kan lage små hus de bor i eller steder de skal. Bruk fyrstikker eller tannpirkere til å lage armer og bein, og suppler gjerne med dorullfigurer eller lego.

42. Kongler, kvister og røtter kan også bli til julepynt og julegaver til hele slekta.

43. De litt større barna kan være med på «kongletennis». Grip en pinne og forsøk å slå en kongle bort til et mål, for eksempel en stein i skogen.

44. Gå på titte-jakt i skogen, kanskje ser dere rådyr eller rev? Dere kan låne en bok om dyrespor eller dyrebæsj på biblioteket og gå på oppdagelsesferd. Det er ekstra spennende å følge dyretråkk i snøen.

45. I skogen kan dere gå på trolljakt. Ligger det en veltet trestamme i skogen, eller ser dere en mørk hule? Kanskje har trollet vært på ferde!

46. Lek med barna. Finner dere en liten bro kan dere leke Bukkene Bruse, er det mange trær kan det være perfekt for gjemsel.

47. Ta med småting på turen, som forstørrelsesglass og et par bokser. Da kan barna studere innsekter og følge lyden av elva eller fuglene. Slapp av sammen og pass på at du ikke har noe stress som venter senere på dagen.

48. Lim kvist, blader og andre ting dere finner i skogen på store ark, da har du raskt fine kunstverk.

49. Bygg hytte i et tre. Gamle plankebiter, spiker og skrot kan brukes. De voksne bør bygge gulvet slik at det holder godt når ungene går på det, og så kan de selv sette opp vegger og tak.

50. Om høsten må alle skogens ressurser utnyttes. Ta med ungene på å plukke blåbær eller andre gode bær. Når dere kommer hjem kan dere sammen lage blåbærsyltetøy, blåbærmuffins eller legge blåbærene rett på ferske pannekaker. De kan også brukes til å lage smoothie.

FINN PÅ NOE ALLE SAMMEN: Det er moro å holde på med noe alle sammen utendørs - særlig om det er snø ute. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!