Nyttårsfeiring med familien

10 tips for en festlig nyttårsaften med barna

Skap nye nyttårstradisjoner sammen med barna.

FAMILIEFEIRING: Det er mange måter å skape gode tradisjoner med barna på nyttårsaften.
FAMILIEFEIRING: Det er mange måter å skape gode tradisjoner med barna på nyttårsaften. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix
Sist oppdatert

- Nyttårsaften kan med enkelhet gjøres til en stor fest for hele familien. Bare dropp alkoholen og ikke be om barnevakt, så er dere i boks!

Peter Kihlman som skriver bloggen Pappahjerte er ikke i tvil - han trenger ikke alkohol for at nyttårsaften skal bli festlig.

- De første par årene med småbarn ser jeg ikke poenget med på død og liv å skulle dra på fest uansett. Da er det bedre å stelle i stand noe artig hjemme for barna, sier bloggeren til Foreldre.no.

Han mener nyttårsaften uansett er årets mest oppskrytte dag.

- Om jeg slipper å dra på fest for å stå i smoking og fryse nøttene av meg mens folk drikker billig prosecco og vifter stjerneskudd i ansiktet på meg, så er det helt greit.

Lek på hytta med familie og venner

Sylvia Gravdal, familieterapeut ved Askele, har sammen med familie og venner skapt en egen tradisjon på nyttårsaften.

- Vi i min vennegjeng som har barn på samme alder, samler oss enten hjemme hos noen eller på en hytte. Det blir laget fest for barna, hvor de får pynte seg, spise, leke, gå nyttårsbukk og ha stjerneskuddd, og alle voksne er med, forteller Gravdal til Foreldre.no.

Hvis gjengen er på en hytte, er det lek i snøen i tillegg.

- Etter at barna er lagt, lager foreldrene middag og har sin nyttårsfeiring, som selvfølgelig avsluttes tidlig siden vi skal opp neste morgen, sier hun videre.

Familieterapeuten syns det er viktig å være opptatt av at familien sammen lager gode, nye ritualer og tradisjoner for alle.

- Det handler om hvilken mat vi skal ha, hvilke aktiviteter som hører med til denne kvelden, og hvem vi ønsker å feire kvelden sammen med, sier hun.

Fra party til barnesang

For unge foreldre er det gjerne ikke så lenge siden nyttårsaften handlet om høy partyfaktor med champagne, sigarer og dansing hele natten. Peter Kihlman tror denne omstillingen fra det bekymringsløse festlivet til det voksne småbarnslivet kan være utfordrende for mange.

- Jepp, det tror jeg kan være kjempevanskelig, for den første tiden som nybakte foreldre kan jo være tøff og ta en stund å venne seg til.

Bloggeren tror at nye foreldre kan takle utfordringen ved å tenke at det er en tid og et sted for alt.

- Det blir noen år der man kanskje gjør best i å ta det litt piano, så kan man heller komme sterkere tilbake senere, sier han.

Kihlman tror heller ikke at det nødvendigvis er noen god idé å insistere på å holde på det gamle livet sitt.

- Her snakker jeg av erfaring. For to år siden våknet jeg første nyttårsdag med to timers søvn og tømmermenn av en annen verden. Da var det ikke spesielt artig å skulle være fattern, sier han.

- Det avgjørende er hvor mye som drikkes

Det er slett ikke slik at foreldre ikke kan kose seg med et lite glass vin med barna til stede.

Det mener Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan.

- Det avgjørende for om det er negativt for barn er ikke om alkoholen er der eller ikke, men hvor mye som drikkes. Mange barn kan oppleve det som utrygt hvis mamma eller pappa plutselig oppfører seg annerledes enn vanlig.  Da snakker vi ikke nødvendigvis om ravende fulle foreldre, men voksne som får et litt slappere smil og en litt høyere stemme. Barn merker endringen fortere enn vi selv merker det, sier Gerhardsen til Foreldre.no.

Hun mener at det er to hensyn som er viktig for at voksnes alkoholbruk ikke skal gå utover barna:

- Det ene er å begrense inntaket når barna er der, slik at barna ikke opplever voksne som endrer seg. Det andre er å passe på at alkoholinntaket ikke ødelegger dagen derpå. Slitne foreldre som ikke orker å være med ut og ake fordi de festet så hardt i går, ødelegger også juleferien for de små, sier hun.

Barn merker endringen før vi gjør det

Kari Randen, daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL, tror alle foreldre ønsker at barna sine skal ha det best mulig, og at alle foreldre selvsagt må velge selv.

Familiekos på nyttårsaften

Tips fra Sylvia Gravdal, familieterapeut:

  • Sett i gang med hyggelige aktiviteter sammen med andre venner som har barn. Barna er ofte lette å få med på ting!
  • Dette kan handle både om mat, leker, julebukkrunder, musikk og et spesielt sted dere kan se på fyrverkeri sammen, og tenne på stjerneskudd.

Tips fra Peter Kihlman, blogger av Pappahjerte.blogg.no:

  • Man kan gjøre ting man bare gjør på nyttårsaften, litt på samme måte som juleaften.Egne tradisjoner man bare kjører på nytt årsaften.
  • Er det én ting som er sikkert, så er det at det blir pinnekjøtt hos oss! Det er en tradisjon jeg har startet selv, da jeg synes kalkun er det aller kjedeligste, mest smakløse og kjipe man kan spise. Pinnekjøtt derimot: Gudenes mat!

Tips fra Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan:

  • Et godt tips kan være å feire nyttår sammen med andre barnefamilier i samme livssituasjon som dere, så blir det hyggelig både for små og store.

Tips fra Kari Randen, daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL:

  • Det går fint an å pynte seg, lage god mat og feire uten at alkoholen står i sentrum. Så lenge man er sammen med dem man er glad i så er det nok det viktigste for de fleste.
  • Mange barn syntes det er kjekt når de voksne er med på leker eller, man tar en runde rundt bordet for å høre nyttårsforsetter til både små og store.
  • Eller man kan adoptere den amerikanske Thanksgiving- tradisjonen og si hva man er takknemlig for i året som gikk.

- Men det kan være lurt å bruke alkovett og tenke gjennom hvor du synes dine egne grenser går. Barn trives best med foreldre som oppfører seg som de pleier. Det kan være vanskelig for en treåring å forstå hva som skjer hvis mamma eller pappa forandrer seg fordi de har drukket, sier Randen.

Hun tror ikke det finnes noe fasitsvar på hvor mye som er greit å drikke i og med at alle foreldre og unger er forskjellige.

- Men barn merker ofte en endring i oss foreldre når vi drikker før vi merker det selv, og etter noen glass kan det være vanskelig å bedømme egen beruselse. Når vi føler at vi har den såkalte «lykkepromillen», kan situasjonen oppleves ganske annerledes for de som er små, sier Randen videre.

Det er særlig desember måned at vi drikker aller mest.

- Våre tall viser blant annet at av de som feirer nyttår med barn, drikker om lag syv av ti alkohol. Bak disse tallene skjuler det seg mange barn som kanskje ikke fikk den feiringen de håpet på, påpeker Randen.

- Barnas trygghet bør komme først

Peter Kihlman mener at en god ordning, dersom man har lyst å nyte et par glass rødvin til maten, er at bare én av foreldrene drikker på nyttårsaften.

- Slik har man alltid har én som kan kjøre bil hvis det skulle bli nødvendig, eller trøste gråtende barn, sier bloggeren.

Han mener det handler om trygghet.

- Det høres kanskje hysterisk ut, men jeg synes barnas sikkerhet og trygghet bør trumfe rødvinskosen i sofaen. Å ha én kjørbar forelder til stede synes jeg burde være et slags minimum, sier han.

- Fest ikke synonymt med fyll

Ina Larsen, blogger av Barnetoppen.blogg.no, eier av nettbutikken Barnetoppen.no og hobbysiden Fantasifull.no, har tre barn på 5 år, 19 måneder og 7 måneder.

Hun forteller at de voksne i huset så og si aldri drikker alkohol, selv ikke til maten.

- Nyttårsaften er for oss en festdag for barna, gjerne sammen med familie eller venner med barn, sier Larsen til Foreldre.no.

Bettina Sunde, psykolog ved Psykologteamet, tror at mange voksne har vokst fra den typiske "fyllefesten" før de har fått barn.

- Det er viktig at ikke fest blir synonymt med fyll. Mange velger å ha fester hvor barn og voksne koser seg sammen, det er uansett en vanskelig dag å skaffe barnevakt, sier hun.

Mina Gerhardsen mener at vennskap og samhold bør være det nyttårsaften handler mest om.

- Det viktigste med nyttårsaften er kanskje å møte det nye året sammen med folk du har lyst til å være sammen med videre i det nye året.

10 tips for en familievennlig nyttårsfeiring

Her er tipsene fra Ina Larsen, Mina Gerhardsen, Kari Randen, Peter Kihlman og Bettina Sunde:

1. Spør barna hva som er viktig for dem. Raketter kan være skremmende for små barn. Kanskje dere kan ha en egen «avdeling» med mat og stjerneskudd tidligere på kvelden, og så legge barna sammen på et soverom. Så kan de voksne spise en god middag i fred og ro etterpå.

2. Lag pynt til nyttårsbordet sammen med barna.

3. La barna hjelpe til med mat og dessert. Å skape en tradisjon med å lage en fast dessert sammen hvert år, kan være morsomt for barna.

4. Ta en tur i skogen tidligere på dagen for å jakte på stjerneskudd som har falt ned fra himmelen! Så tenner man de etter middag, og alle synes det er kjempestas.

5. Fyr av noen stjerneskudd før dere serverer en ekstra innbydende dessert eller lignende.

6. Start en ny tradisjon ved å ta på festklær og ta et morsomt familiebilde som dere samler i en bok over flere år. Kanskje med samme oppstilling på bildet hvert år for å se utviklingen?

7. Lag til en pakkelek! Pakk inn flere småpakker, samle den på et bord, trill terning om dem. Hver gang noen får seks, får de en pakke. Når pakke-potten er tom, trill terninger for seksere igjen, så kan man stjele pakker fra hverandre med nedtelling på 10-15 minutter.

8. Feire nyttårsaften med naboer som har barn. La høydepunktet være at alle i nabolaget samles på et tak eller en høyde for å se på fyrverkeriene som skytes opp over hele byen.

9. Glade barn i fintøy som har får spise store mengder godteri, være oppe altfor lenge og får leke seg med stjerneskudd, pleier å gjøre dette til en flott dag og kveld.

10. En flott tradisjon er å la alle barna hoppe inn i det nye året fra en sofa klokken 24.00!

Denne saken ble første gang publisert 28/12 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også