Råd til gode søvnvaner

Innarbeid gode søvnrutiner fra begynnelsen av

Ikke la 2-3-åringer sove etter kl. to på dagen.

Gjør legging til noe hyggelig, og ikke en maktkamp

Ha en fast leggetid, som du prøver å følge ganske " slavisk"

Ha det rolig før leggetid. Ikke voldsom lek eller mye tv og dataspill

Ikke prøv å legge barn senere for å få dem til å sove lengre om morgen. Det virker gjerne mot sin hensikt.

(Kilde: Karin Naphaug)

- Jeg tror det er en tendens til at mange foreldre legger barna sine for sent. Det kan være at de synes de ser dem såpass lite i hverdagen at de gjerne vil være sammen med dem på kvelden. Det er forståelig, men da er det egentlig foreldres behov som blir tatt hensyn til, og ikke barnas, sier søvnekspert Karin Naphaug.

Les også: Sover barnet ditt nok?

Slitsom ettermiddag

Mange foreldre opplever tiden etter jobb og barnehage som krevende. Alle er slitne. Man skal spise, gjøre fritidsaktiviteter og prøve å ha det litt hyggelig sammen. Sutrete barn hører også gjerne med på lasset. Men etter en time med gråt, våkner de gjerne opp igjen.

- Skal man begynne å legge dem da?

- Mange foreldre kjenner seg nok igjen i dette. Det kan føles feil å skulle legge barn kl. sju hvis de er godt humør og virker våkne. Men sannheten er at mange barn da kanskje allerede er bikket over, og blir vanskelige å legge etterpå. Barn liker rutiner og forutsigbarhet så lag et fast leggertiuale, og husk at det er du som vet hva klokken er.

Les også: Fraråder sovemiddel til barn

- Barn er vel A og B mennesker som voksne?

- Ja. Men man kan faktisk gjøre mye for å justere søvnmønstre. Venner man barn til å legge seg sent, kan det være veldig vanskelig å snu det etterpå. Mange foreldre tror også at barnet trenger mindre søvn enn det egentlig gjør. Dette kan være fordi de selv er kveldsmennesker, og dermed forventer at barna også skal være det. Men når de begynner å legge barna tidligere, ser de kanskje at de trenger den søvnen likevel. Klarer man å innarbeide gode søvnrutiner fra de er små, er mye gjort.

barn og søvn

SØTE: Ja, de er utrolige søte når de sover. © FOTO: Istockphoto

Ukonsentrerte barn

- Men hvorfor er det så viktig å få barna tidlig i seng?

- Forskning viser at mangel på søvn over tid kan gjøre barn ukonsentrerte, gi dem dårlig appetitt, dårlig humør og dårlig samspill med andre barn, sier Karin Naphaug.

Les mer om barn og søvnproblemer i Pasienthåndboka

Tenåringer sover minst

I 2001 gjorde søvnforsker Eli Sørensen ved Universitetet i Bergen en spørreundersøkelse blant 7- og 17-åringer om sengetid, innsovningstid og søvnbehov. Undersøkelser viser at tenåringene sover minst, til tross for at de fysisk har større behov for søvn enn yngre barn:

7-åringene tilbrakte i snitt 11,3 timer i senga alle dager.

17-åringene sov i gjennomsnitt 7,3 timer hverdager. I helgene forsøkte de å «ta igjen» søvnmangelen, og sov i snitt 10,1 timer.

Ingen av ungdommene mente at de fikk tilstrekkelig med søvn.

Jo lenger de sov i helgene, og jo mer de snudde døgnrytmen, jo mer misfornøyde ble de med søvnen.

Les også: La barna være oppe

Les også: Dette gjør vi helst nakne

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!