Line Fredheim Storvik

Slik takler du barnegråt

Barn som ikke får trøst, kan få store psykiske plager. Se hvordan du trøster riktig.

De fleste nybakte foreldre forventer ikke å få en god natts søvn på lang tid. Det trenger ikke være tilfelle, ifølge overlege og søvnforsker ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer, Eli Sørensen.

- Undersøkelser viser at selv 6-8 ukers gamle babyer kan sove fra midnatt til 06.00, sier søvnforskeren til klikk.no.

Merk: Denne artikkelen er fra 2009 og ikke oppdatert på de nyeste søvnrådene til babyer og barn.

Se gjerne denne artikkelen om mulige årsaker til at babyen ikke får sove, eller denne artikkelen om barns ulike temperament, søvnbehov og personlighetstyper.

Vi har også laget et helt program av Foreldre-tv kun viet til temaet søvn.

Rutiner fra dag én

Trikset er å innføre gode søvnvaner helt fra starten av. Sørensen viser til forskning gjort av amerikanske forskere innen feltet barn og søvn.

- Amerikanske foreldre som fikk være med på et fire timers fødselsforebyggende kurs, der de fikk informasjon om søvn innføring i gode søvnrutiner for spedbarn (se søvnrådene i faktaboksen til høyre), opplevde at babyene sov godt om natten.

Les også: Slik takler du trass

Alt handler om å innføre gode søvnrutiner, så tidlig som mulig. Spedbarnet er nemlig ikke født med gode søvnvaner, og skiller ikke mellom dag og natt i starten. Det er foreldrenes ansvar å lære dem dette.

Søvnhygiene for spedbarn og småbarn

  • Lag og gjennomfør en regelmessig plan for dagens aktiviteter
  • Vær konsistent i gjennomføringen av positive rutiner rundt sengetid
  • Legg spedbarnet når det er døsig, men før det sovner
  • La barnet lære seg å sovne på egen hånd i egen seng
  • Gi måltid og kos litt tidligere på kvelden. Ikke gi barnet mat for at det skal sovne
  • Sett, formidle og gjennomfør tydelige grenser
  • Oppmuntre til bruk av kosedyr
  • Ha det lyst på soverommet under høneblunder, mørkt om natten
  • 18-20 °C er passe soveromstemperatur
  • Alminnelige lyder i huset er bra, men det bør ikke være for mye støy

Kilde: Tidsskrift for Den norske legeforening, «Søvnforstyrrelser hos barn og ungdom»

- Når babyen tar høneblunder på dagtid, så la det være lyst på soverommet. Om natten trekker foreldrene gardinene for og slukker lyset, så det blir mørkt. Ikke la spedbarn ha lange soveperioder på dagen, sier Sørensen.

Sovne av seg selv

Nyfødte babyer har ikke kapasitet til å sove lenge sammenhengende og mangler en metode for å sovne igjen på egen hånd, når de våkner om natta. Men også vi voksne våkner flere ganger i løpet av en natt - forskjellen er at vi har lært oss å snu oss rundt og sove videre, ofte husker vi ikke en gang at vi har vært våkne.

Derfor er det viktig at ikke foreldrene legger opp til et utmattende innsovningsmønster. For eksempel legger seg ned sammen med babyen, lar barnet sovne andre steder enn i sin egen seng, tar opp og vugger babyen, gir den mat eller kjører med barnet i bil for at han eller hun skal sovne.

Denne fellen kan det virke som om «Stine» har gått i med sitt barn. I diskusjonsforumet til klikk.no, Klikk Snakk, skriver hun:

«Vår lille snuppe på 1 1/2 sovner i voksensenga hver kveld - rundt 1900, men mamma eller paps ved siden av. Så lirker vi henne over i egen seng, men på vårt rom, når hun har sovnet godt. Hun våkner midt på natta og må oppi til oss igjen».

Vanen med å sovne i foreldresengen har blitt hennes søvnassosiasjon, og hun «forventer» derfor denne behandlingen når hun våkner om natta.

Dette kan føre til at babyen får det overlegen kaller «atferdsbetinget søvnløshet», ifølge overlegen, som kan være en blanding av grensesettingsproblemer og innsovningsvansker.

Oppskriften på god søvn

For å forebygge dårlige søvnrutiner, og lære babyen til å sovne igjen av seg selv når det våkner om natta, så anbefaler Sørensen følgende oppskrift:

- Legg spedbarnet når det er døsig, men før det sovner. Ikke la det sovne på armen, eller i mor og fars seng. Når spedbarnet våkner om natten, så forsøk å roe barnet uten å ta det opp eller gi mat. Vær ved sengen og snakk rolig, anbefaler søvnforskeren.

- Ikke gjør babyen avhengig av mat for å sove. Det er heller ikke nødvendig å stå opp og lage grøt og varme flasker om natten. Mange foreldre er bekymret for at spedbarnet ikke skal få nok mat, men det viser seg at spedbarn som ikke får nattmåltid vil drikke desto mer melk om morgenen. Den totale mengden mat babyene får i seg, vil være likt, sier Sørensen.

La barnet skrike

I Klikk Snakk, forumet til klikk.no, er det flere småbarnsforeldre som diskuterer småbarn og søvn. Her er det delte meninger om hva som fungerer best.

«Ikke la barna ligge og gråte alene på rommet sitt. Det skaper bare utrygghet. Vær tålmodig og ta tilvenningen til å sovne inn alene med bittesmå museskritt. Det er egentlig ikke naturlig at små barn skal sove alene, men det går hvis man gjør dette på barnas premisser og ikke de voksnes», mener «Sala».

Det er ikke søvnforskeren enig i.

- Når det er natt skal man sove. Ferdig med det. Spedbarnet skal sove i sin egen seng, men jeg oppmuntrer til bruk av kosedyr, sier Sørensen.

- Skriker barnet for at han eller hun er syk, skal man selvsagt gå inn til barnet. Men skriker barnet fordi det er vant til å bli kjørt rundt i bil for å sovne, da er det bedre å la det skrike en to-tre kvelder inntil det har lært seg å sovne i senga, mener Sørensen.

Det er ikke den såkalt Ferber-metoden søvnforskeren snakker om, men hennes oppskrift går ut på litt av det samme: at det er foreldrene som har kontrollen.

- Hvis foreldrene går inn til barnet for det minste lille knyst, vil det forsterke den uønskede atferden, mener Sørensen.

- Det kan være en tøff metode for de voksne, det er de som har det verst, sier søvnforskeren.

Les også: Her har vi samlet alle artiklene om barn og søvn

Les også:

Derfor går vi i søvne

Elementære søvntips

Slik blir du kvitt søvnproblemer

Når kan man gi barnet sovemedisin?

Trøtte barn blir tjukke

Les mer på Klikk Foreldre

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!