Barn og ski

Få barna i bakken tidligst mulig

Statdig flere foreldre setter 3-åringene sine utfor slalåmbakken. Klikks lesere synes det er helt riktig.

SLALÅM: Når er riktig alder å begynne?

SLALÅM: Når er riktig alder å begynne? Foto: FOTO: Samfoto

Publisert Oppdatert
UTEN SKI: Det er lov å ta av seg skiene også.

UTEN SKI: Det er lov å ta av seg skiene også. Foto: FOTO: Istockphoto

- Barn ned til 3-årsalderen kan godt begynne å stå slalåm, sier Randy Nielsen, som driver Tomm Murstad skiskole i Oslo. Hun merker en stor økning i antall småtasser som blir meldt på alpinkurs hos dem. Hele 80 % av Klikks lesere som har svart på spørsmålet neders i saken, er enig med henne.

- Vi har kurs for 3-4 -åringer, og i fjor måtte vi si nei til mange fordi vi ikke hadde plass, sier hun.

- Jeg vet ikke hvorfor det er slik, men slalåm er blitt populært igjen, og mange vil vel ha med barna så fort som mulig ut i bakken.

Ikke langrenn først

Hun tror heller ikke det er nødvendig at barn først begynner med langrenn.

- Før var jo "langrenn først" en vedtatt regel, men det er det ikke lenger. Dette er veldig individuelt, fra familie til familie og fra barn til barn. Hvis barna synes det er gøy med slalåm, kan de lære mye balanse og skifølelse som de kan bruke i langrenn senere. Likevel er det ikke nødvendigvis slik at barn som begynner med slalåm først, blir bedre til å stå på ski. Personlig er jeg tilhenger av å drive med begge deler fra starten av.

Les også: Her er vinterens slalåmski

Ploging først

Det første de minste barna bør begynne med er å lære å ploge.

- Når vi har kurs har vi nesten flate bakker og det er mye lek. Men det er ploging som står i fokus, og før de har lært seg det, er det heller ikke aktuelt å for dem å kjøre heis. Vanligvis tar det ikke lang tid før de lærer det. Barn er jo utrolig flinke til å lære seg nye ting i denne perioden. Det viktigste er at ski blir gøy, og ikke skummelt.

Suser av gårde

Har du små barn du har lyst til å sette ski på, er det mye du kan gjøre for at de ikke bare skal suse nedover bakken uten kontroll.

- Det er foreldres valg om de velger å sende så små barn på kurs eller ikke. Mye kan man lære dem selv også. Det er viktig å bruke bakken på tvers, slik at de lærer seg teknikken av deg, og ikke blir redde for fart. Start med veldig slake bakker, og ikke vær utålmodig. Foreldre og barn er ikke alltid en god match når det gjelder skiopplæring, sier hun

- Hva med sele?

- Mage foreldre bruker sele for å kunne kjøre i større bakker sammen med de små barna sine. Men det er viktig å huske på at hvis barna går på kurs, er det dumt å begynne med sele mens kurset står på. Da blir det lett en sovepute, og de glemmer teknikken de har lært.

Dette trenger du:

Det er ikke gratis å kjøpe alpinutstyr til så små barn. Du må regne ca. kr 2500 for ski, bindinger, støvler og hjelm.

-Kjøp ski som ikke rekker lenger enn til pannen på barnet. Små barn kan gjerne kjøre med litt for korte ski når de lærer å stå.

- Kjøp gode og varme støvler som er lette å ta av og på. De kan være litt store, så de holder i to sesonger, men ikke altfor store.

- Kjøp en ordentlig slalåmhjelm.

- En sele koster rundt kr 300 . Det kan være lurt å ha hvis du vil at barnet skal kjøre sammen med deg i store bakker.

(Informasjon og ski og priser en hentet fra Torshov Sport i Oslo).

Les også: Velg riktig akebrett

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning