Tips og råd til foreldre

*Si til barna at de ikke skal gå bort til fremmede menn og kvinner, eller fremmede biler selv om noen roper på dem.

*Be barna svare høflig hvis noen snakker til dem, før de går raskt vekk fra stedet.

*Be dem henvende seg til andre voksne som er i nærheten og fortelle hva som er skjedd.

*Be barna skrike høyt hvis de føler seg truet av voksne.

*Oppfordre barna til å si nei takk til gaver og godteri fra fremmede.

Kilde: Voksne for barn

Lommemannen-saken, Maddie-saken og andre tilfeller av kidnapping, vold og overgrep mot barn, det være seg i nabolaget eller i utlandet, skremmer oss.

Hvordan kan vi beskytte barna uten å gjøre dem unødig engstelige?

"Alle" foreldres skrekk

En tidligere undersøkelse utført av Foreldre & Barn viste at nesten 80 prosent av norske foreldre frykter at barna deres skal bli utsatt for seksuelle overgrep.

Frykten er like stor blant foreldre på bygda som i byene.

Leder av organisasjonen Voksne for Barn, Randi Talseth, oppfordrer til å lytte godt når barna snakker.

Vær oppmerksom på om det dukker opp ting som gir grunn til mistanke, hemmeligheter med ukjente voksne, for eksempel.

Fremmede menn

Foreldre & Barns undersøkelse viste at de fleste foreldre frykter fremmede mest, selv om de fleste overgrep mot barn blir utført av personer barna kjenner.

Talseth tror de mange foreldre må endre sin oppfatning om hvor de største farene befinner seg.

- Overgrep kan skje, de skjer hele tiden, men risikoen er svært lav.

- Når barna blir litt eldre, må foreldrene endre sin oppfatning av hvor farene lurer.

Det er ikke ute på gata, men på nettet risikoen er størst for å støte på fremmede voksne med onde hensikter, mener Talseth.

Bruk barnets eget språk

- Hva skal vi si til barna om de potensielle farene?

- Bruk barnas eget språk. Foreldrene kan for eksempel si at det er noen voksne som ikke er snille mot barn. Og disse voksne må du ikke snakke med eller bli venn med, sier Talseth.

- Vi må forsøke å lære barna våre hva som er naturlig voksenadferd. Det foreldrene er redde for, er jo voksne som søker mot barn.

Barna må lære hvor grensene går. Foreldrene kan snakke om ikke å bli med andre, ikke sette seg inn i fremmede bilder, ikke ta imot noe fra fremmede.

Når temaet kommer opp

- Når er det naturlig å ta denne praten med barnet?

- Lytt etter hva barnet har hørt, sett eller er redd for. Slike tema vil komme opp fra tid til annen, og kan man følge opp med informasjon, uavhengig av om barnet er 3 eller 5 år, sier Talseth.

- Nyheter er sjeldne

I forbindelse med Lommemannen-saken utarbeidet barnepsykolog Magne Raundalen og spesialpedagog Jon-Håkon Schultz en veileder som skulle hjelpe foreldre og lærere med å snakke med barna om slike problemstillinger.

Hovedpoenget deres er at det er viktig å berolige de små barna som i svært begrenset grad kan forstå nyhetene på egen hånd, samtidig som de større barna må få hjelp til å sette ord på og forstå at en person kan utføre overgrep mot barn.

Barna bør dessuten få vite at det som beskrives i nyhetene skjer så sjelden at det ikke er grunn til å frykte at det kan skje når som helst.

Raundalen og Schultz anbefaler at foreldre er lydhøre for hva barna får med seg fra nyhetene, spør dem om hva de lurer på, og gir dem svar på det de spør om.

Se også Barneombudets råd til foreldre og andre voksne som skal hjelpe barn med å forstå katastrofer de leser og hører om i media.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!