tråbil

TRÅBIL: Den har du lenge, © FOTO. Produktfoto

byggeklossser

BYGGEKLOSSER. En sikker vinner © FOTO: Produktfoto

kjøkken

EN KLASSIKER: Kjøkken © FOTO: Produktfoto

Etter hvert som julegavelistene begynner å svirre rundt i foreldres hoder, kan det være lurt å få med seg resultatene fra denne undersøkelsen.

Mister intersessen

En britisk spørreundersøkelse på nettstedet RaisingKids viser nemlig at en tredjedel av lekene barn får til jul, glemmer de ganske fort og gidder ikke å leke med lenge.

Les også: Møt Julen i Danmark

Formel for gaveverdi

Patrice Fuller fra London Economics mener foreldre faktisk kan regne seg fram til hvilke leker som holder helt fram til neste jul.

Gavens verdi =

uker den blir lekt med X lekens holdbarhet X antall år barnet kommer til å leke med den X pris.

- Denne formelen vil kunne vise den egentlige verdien av en leke. I disse finanskrisetider kan det være lurt å velge leker som kanskje koster litt ekstra, men som det er sannsynlig at barnet vil leke med i lang tid fremover sier han til nettstedet.

Les også: Derfor river barn opp julegavene

Noen stayere

Lars Wardenær i butikken Riktige Leker i Oslo er enig i at det finnes julegaver som garantert holder til neste jul. Men er mer skeptisk til om det går an å regne det ut på forhånd.

- Barn er jo mennesker som ikke er så veldig annerledes nå enn i steinalderen. De vil sortere, bygge og kopiere det de voksne driver med. Derfor er byggeklosser i alle mulige utgaver alltid en slager. Det samme er gyngehester, tråbiler, puslespill, bøker, dukker og bamser, komfyrer og koppestell.

Lars forteller også at foreldre gjerne kjøper retroleker i nye versjoner.

- Det er en grunn til at Barbapappa selger så godt. Det er foreldre som selv har gode minner om dette, som igjen kjøper det til barna sine.

Les også: 24 tips til julekalenderen

Slektninger bommer

- Foreldre er nok flikene til å vite hva barnet vil ha og dermed kjøpe gaver barn vil leke med eller bruke i en lang periode, sier Anita Borch, forsker ved Sifo (Statens institutt for forbruksforskning).

Hun tror årsaken til at barn får så mange gaver de raskt mister interessen for, er at de får julegaver fra folk langt ut i slektsrekka.

- Til jul er det tradisjon for at gamle "tanter" som ikke egentlig kjenner barnet også kjøper julegaver. Da er det lett å bomme. Dessuten har de jo et prisnivå å forholde seg til.

julegaver

JULEGAVER: Hvilke bør du kjøpe? © FOTO: Istockphoto

Ingen ny trend

- Hver jul skriver aviser om at det er en ny pedagogisk trend blant foreldre som vil kjøpe dyre utviklende, stimulerende og holdbare leker til barna sine. Jeg tror egentlig mange foreldre har vært opptatt av dette lenge, og at det ikke er noe nytt i det, sier Lars Wardenær.

- Veldig mange er bevisst på at lekene skal gi noe tilbake til barnet, ikke form av kroner og øre, men at de skal være spennende og morsomme.

Leker som holder

Fram til barn er fire fem år, kan foreldre til en viss grad bestemme hva barnet skal ønske seg til jul, mener han.

- Etter det ønsker de seg ofte trendleker de har sett på tv eller de snakke om på skolen. Det kan gi mye glede for barnet å få noe slikt. Men vi ser at julebestselgeren av trendleker sjelden er aktuelle året etter, sier han.

- Hva med finanskrisa?

- Til jul tror jeg mange norske foreldre setter ungene først, men det kan jo hende at de vil være litt mer prisbevisste i år enn i fjor.

Ifølge en undersøkelse InFact har gjort for VG, sier 67 prosent at de kommer til å legge seg på samme julegavenivå som i fjor. Prognosene til HSH viser at vi vil handle like mye som i fjor, når inflasjonen er korrigert.

Les også: Lettvint julerengjøring

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!