Som nybakte foreldre kan det være vanskelig å tolke hva babyen faktisk vil når den begynner å skrike.

Du prøver alt. Mating, skifting av bleie, prøver å få den til å sove og prøver å få den til å rape.

Ingen ting fungerer og skrikingen blir bare verre og verre, og du kan begynne å tenke «hvorfor får jeg en sutrete unge?»

Kjenner igjen babylydene

Australske Priscillia Dunstan hevder hun har knekt babyspråkkoden, og mener alle spedbarn har et eget språk som man kan lære seg å forstå.

I et intervju med talkshowdronningen Oprah, forteller den australske moren at siden hun var liten, har hun hatt en fotografisk minne når det kommer til lyd.

Etter at hun ble mor til lille Tom, forteller hun at hun kunne kjenne igjen noen av lydene hans.

- Takket være denne gaven jeg har blitt gitt, klarte jeg å kjenne igjen visse mønstre i gråtingen hans, og så huske hva disse forskjellige lydene betydde neste gang han gråt, sier hun.

Dunstans babyspråk

«Neh» - jeg er sulten

«Eair» - jeg har luft i magen

«Heh» - jeg er ukomfortabel

«Owh» - jeg er trøtt

«Eh» - jeg må rape

Dette gjelder til babyen er tre måneder - og uansett opprinnelse. Hun tilbyr kurs til foreldre som ønsker å bedre forstå babyene sine.

Flere av de som har prøvd dette er tydelig imponerte.

«... Som følge av dette har mannen min og jeg lært oss å reagere mer riktig i de tidlige stadiene av sønnen vår sine første måneder. På den måten kunne vi unngå å gjette, samt prøve og feile, hvis sønnen vår var ukomfortabel. Vi kunne høre tidlige tegn på at han var sulten, oppblåst, trøtt eller ukomfortabel...» skriver en dame på nettsiden til Dunstan.

- Høres rart ut

Helsesøster og førstelektor ved Høyskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Nina Misvær, tror ikke det går an å lære seg å forstå babygråt ved å gå på kurs.

Hun mener den eneste måten å lære seg hva barnet ønsker, er å være sammen med det.

- Vi vet at barn verden over har like språklyder fram til de er seks måneder gamle, men jeg synes det høres litt rart ut at det skal være så bevisst for barna hva de uttrykker. Det lille barnet kjenner et ubehag og uttrykker det, men kan det egentlig «vite» at det skyldes sult?, forteller hun til Foreldre.no

Hun mener det kan være slik at foreldre stort sett lærer seg ut fra erfaring hva sin baby uttrykker når den gråter, men at man samtidig vil oppleve at babyen gråter av grunner man mange ganger ikke forstår.

- Man må vurdere ulike ting som «er hun sulten?», «er hun trøtt?» og lignende. Det hele blir en eksklusjonsgreie, sier hun

Må prøve og feile

Misvær tror det er fint at mor og far diskuterer og er innstilt på at de første tre månedene av barnets liv blir utfordrende.

Samtidig må man tilbringe mye tid med barnet for å lære seg hva babyen vil når den gråter.

- Man må bruke tid til å bli kjent med barnet og ikke ha forventninger til at man forstår alt med en gang. Man prøver seg frem og ser om det man gjør hjelper, sier hun.

Hun oppfordrer foreldre til å legge vekk all elektronikk som pc, telefon og nettbrett når spedbarnet er våkent, men gjerne notere ned tider for søvn og måltider og eventuelle trøstemetoder etter hvert som man klarer å stilne gråten. Hva funket, hva funket ikke.

- Det som kan hjelpe på urolige barn er lyder som tørketrommel og støvsuger, noe som kanskje skyldes at barnet er blitt vant til tarmer og hjertelyder. Man må prøve seg frem, men noen ganger kan mye uro fra foreldrenes side bidra til at barnet blir mer urolig, forteller hun.

Slik får du babyen til å slutte å gråte

  • Hold babyen nært brystet ditt. Foreldres hjertelyd og lukt kan virke beroligende på babyen.
  • Lag det mørkere i rommet og senk volumet hvis det er høye lyder.
  • Spill rolig musikk som du ofte spilte da babyen fortsatt lå i magen.
  • Hold babyen og pust rolig selv. Babyen merker om du er rolig.
  • Syng eller prat rolig til barnet.
  • Gå ut i barnevognen eller kjør en runde med barn i bil.
  • Sett på en monoton lyd som f.eks. en støvsuger.
  • Bær barnet i en bæresele
  • Vugg barnet fram og tilbake. Slike bevegelser kan minne babyen om da den lå i magen.
  • Bad barnet hvis det liker det.

Kilde: Else Foss - førsteamenuesis v/Høgskolen i Vestfold

Gråt er babyens språk

- Jeg tenker at ved å være observant og følge med så vil man kjenne igjen tegn hos babyen. Man må lære seg å lytte til ulik type gråt. Gråt er jo babyens måte å prate på, forteller barnevernspedagog og blogger bak «Lykkelig barndom», Nina Stanghov Ulstein til Foreldre.no

Hun forteller at hvis man er åpen så kan man lære seg forskjellig type gråt og lære seg hva babyen gråter for, enten det er sult, noe i bleien, eller kos og nærhet.

Hun forteller også at det har blitt gjort undersøkelser på at barn som blir båret veldig mye får dekket nærhetsbehovet sitt - og gråter mindre enn andre.

- Det som ofte er med babyer er at de sier ifra på veldig mange måter før de gråter. For eksempel når de er sultne så smatter de, tungen går litt rundt og de vender seg mot kinnet ditt, sier Ulstein.

Videre forteller hun at babyer ikke kan bli bortskjemte.

- En treåring kan bli bortskjemt, men da er det i så fall snakk om materielle ting som barnet vil ha.

Er ikke universelt

Ulstein forteller at man helt klart vil høre forskjell på ulik type babygråt, men at det ikke finnes noe fasitsvar på hva de forskjellige betyr.

- Alle mennesker og babyer er så forskjellige. Det finnes ingen fasit. Vi har grunnleggende like behov, ja, men til ulik grad og ulik tid. Alle er individuelt forskjellige. Mitt barn gråter annerledes enn venninnen min sitt barn. Hun kan tro at «Leon» er lei seg, men jeg kjenner han og hører at han er trassig. Ingen kan vite dette 100 prosent, sier hun.

Hun forteller videre at hun er enig med Dunstan i at man gjennom å lytte til babyens gråt, til en viss grad kan forstå hvorfor babyen gråter, men at det ikke er universelt for alle.

Crying baby=

OMSORG: Nina Ulstein råder foreldre til å ta opp barnet og gi det masse kjærlighet når det gråter. © Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

- Det finnes ikke én løsning for alle barn. Alle babyer gråter forskjellig selv om de mener det samme. Det er så kompleks, det er en hel pakke som må tolkes. Det blir litt for enkelt å si at «Nei, nå hører jeg litt mye "ooh", så nå lar vi bare babyen være», og dermed gi babyen mindre omsorg og nærhet. Man kan bruke Dunstan babylanguage som hjelpemiddel, men med måte, forteller hun.

Hun forklarer at babyer også bare kan ha behov for å gråte ut når den kan ha opplevd veldig mye, eller har blitt veldig overstimulert.

Da kan man stryke babyen på ryggen og si at «mamma er her, bare gråt du vennen min».

Man skal være en trøstende, omsorgsfull og støttende person.

Lytt til magefølelsen

Som forelder er det lett å lese mye og tenke mer, og mange opplever at man ikke helt klarer å stole på sin egen magefølelse.

På bloggen, som også fungerer som en råd og veiledningstjeneste, får Ulstein mange henvendelser fra foreldre som er veldig usikre og som ikke helt tør å stole på foreldrefølelsen sin.

- Jeg opplever at ikke alle helt tør. Ingen kjenner babyen bedre enn foreldrene selv. Og hvis foreldrene har en følelse av at babyen har vondt i magen, så skal man lytte til det. Man skal respektere dette. Jeg vet at foreldre blir veldig forvirret fordi alle andre har en fasit på hva som passer deres baby, sier hun.

- Det finnes ingen fasit fordi alle babyer er forskjellige. Det er ingen «to streker under svaret» på dette.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!