barnebæsj

BÆSJ: Små babyer bæsjer bruker mange bleier i løpet av livet. © FOTO: Istockphoto

Det amerikanske nettstedet Parneting.com gir deg den ultimate guiden til ulik babybæsj. Så hvis du er i tvil om hva som kommer ut at den lille søte babyen, bør du lese dette.

Les også: Gode råd for bleieslutt

Barnebek

I bleia: En mørk nesten grønnsvart tjæreliknende og seig avføring. Det lukter ikke så mye, men kan ha litt lakrisodør.

Når: Dette inntreffer vanligvis 24 til 48 timer etter fødsel.

Hvorfor: Denne nyfødtes første avføringen kalles barnebek eller mekonuim. Det består av det som har samlet seg i tarmen i siste halvdel av graviditete. Barnebeket inneholder blant annet sekret fra tarmene, fostervann og gamle celler.

Hva skal du gjøre: Hvis du ammer fungerer den første brystmelken lakserende. For barn som får flaskemelk, kan det ta litt lengre tid før det første barnebeket kommer. Si ifra på fødeavdelingen , hvis barnet ditt ikke har bæsjet før dere drar hjem.

Les også: Avliver myter om morsmelk

Morsmelkbæsj

I bleia: En gul nesten kremet væske som kan ligne på sennepp mikset med cottage cheese. Den kan være "frø-aktig" og ha en søt-sur lukt.

Når: Dette er typisk morsmelkavføring.

Hvorfor: Brystmelk gir avføringen dens konsistens , farge og lukt. Barn som bli ammet har som regel bleier som lukter litt bedre enn flaskebarns bleier.

Hva skal du gjøre: Ikke skynd deg og skifte bleie med en gang du hører en eksplosjon, for babyer bæsjer gjerne litt om gangen.

Flaskebæsj

I bleia: Avføring som minner om peanøttsmør i konsistens og farge. Kan ha en litt jernlignende lukt.

Når: Når barnet mates med morsmelkerstatning.

Hvorfor: Morsmelkerstatning gir mer illeluktende . Du behøver ikke uroe deg for at barnet ditt bæsjer ofte hvis du gir flaskemelk , så lenge det er mykt.

Hva skal du gjøre: Det er helt normalt at barn som ammes og så får morsmelkerstatning får en slik avføring og at de sliter litt mer med å gå på do!

Les også: Barn som tisser på seg om natten

Ordentlig bæsj

I bleia: Mørkebrun bæsj som er fastere og mer illeluktende.

Når: Når barnet begynner med fast føde.

Hvorfor: Det begynner å bli mer utfordrende for foreldres luktedans når barnet begynner å spise fast føde. Farge og konsistens er veldig avhengig av barnet har spist, og de har fortsatt problemer med å fordøye endel mat.

Hva kan du gjøre: Når du introduserer nye frukter for babyen din, kan i mange tilfeller gi løs avføring. Begynn med ny mat i små porsjoner så magen kan venne seg til det.

barn og avføringen

BABYER: Avføringen deres er svært avhengig av hva mor spiser hvis de blir ammet. © FOTO: Istockphoto

barenbæsj

BLEIER: Skal vel fortest mulig i søppelkasse uanvhengig av avføringstype. © FOTO: Istockphoto

Elgebæsj

I bleia: Brun, tørr og hard avføring som kan minne som elgebæsj.

Når: Ved treg mage eller forstoppelse.

Hvorfor: De fleste babyer får en eller gang i problemer med hard mage eller uregelmessig avføring. Smerten gjør at de vegrer seg for å bæsje

Hva kan du gjøre: Hvis babyen får morsmelkerstatning kan det hjelpe hvis du bytter merke. Hvis barnet ditt får fast føde kan du gi mat med mye fiber, som påre, fersken, svisker. Enten som frukt eller i juice-form.

Syk bæsj

I bleia: Løs vandig avføring

Når: Ved diaré

Hvorfor: Diaré utløses ofte av virus og barnet ka kan også bli utilpass og få feber.

Hva skal du gjøre: Diaré kan føre til at barnet blir uttrørret fordi det får i seg for lite væske. Sørg for at babyens får i seg nok væske, og ikke nøl med å ta kontakt med lege hvis du er urolig.

Les også: Barn som er dehydrerte

Les også: Slik kler pappa opp babyen

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!