SIKRING AV BARN I BIL

Viktigst med riktig stilling

Forovervendte bilstoler tar flere barneliv enn feil beltebruk.

SIKRING AV BARN I BIL: Barn som sitter bakovervendt frem til de er 4 år, har langt mindre risiko for alvorlige skader i ulykker enn barn som sitter forovervendt.

SIKRING AV BARN I BIL: Barn som sitter bakovervendt frem til de er 4 år, har langt mindre risiko for alvorlige skader i ulykker enn barn som sitter forovervendt. Foto: FOTO: Istockphoto

Publisert Oppdatert
LANG ERFARING: Laboratoriesjef Tommy Pettersson i det svenske Statens vei- og transportforskningsinstitutt (VTI).

LANG ERFARING: Laboratoriesjef Tommy Pettersson i det svenske Statens vei- og transportforskningsinstitutt (VTI). Foto: FOTO: VTI

Hadde alle barn i Norge sittet i bakovervendte stoler til langt høyere alder enn i dag, er jeg overbevist om at Norge hadde sett mange færre barn med alvorlige skader

Det mener en svensk ekspert på barnebilstoler.

- Jeg vil påstå at det er mer sannsynlig at årsaken til at barn får alvorlige skader i trafikkulykker, er mer fordi de sitter i forovervendte bilstoler, enn feil beltebruk, sier laboratoriesjef Tommy Petterson i det svenske Statens vei- og transportforskningsinstitutt (VTI).

Les også: Feil beltebruk gir livstruende skader.

Mindre alvorlige skader i Norge

Tommy Petterson har ikke selv forsket på temaet, men har lang erfaring fra å ha jobbet med tester av barnebilstoler i over 20 år. Han har utført flere tusen tester av barnebilstoler og deltar i internasjonale grupper som jobber med regelverket rundt barnebilstoler. VTI har testet barnebilstoler siden 1965.

- Hadde alle barn i Norge sittet i bakovervendte stoler til langt høyere alder enn i dag, er jeg overbevist om at Norge hadde sett mange færre barn med alvorlige skader, sier Tommy Petterson. I Sverige anbefaler VTI, Vägverket (Sveriges svar på Statens vegvesen) og NTF (Sveriges svar på Trygg Trafikk) at barn sitter i bakovervendt bilstol til de er fire til fem år.

Færre døde barn

Antallet barn som dør i trafikkulykker i Sverige har gått kraftig ned de siste ti årene. I 1999 omkom 27 barn mellom 0 og 14 år, mot 6 barn i 2006 og 2 i 2007. I 1972 omkom 35 barn i den svenske trafikken.

- Jeg vil påstå at det at barn sitter i bakovervendte bilstoler i Sverige har stor del av æren for denne gode utviklingen, sier Tommy Pettersson. Samtidig fantes det 1 million biler i Sverige i 1972 mot 4 millioner i dag.

Feil beltebruk hovedårsak

Sitter du i slakke belter, eller ikke har beltet over skuldrene, blir du kritisk skadet eller drept. Det er også fare for å bli skadde selv om du sitter bakovervendt

Trafikkforsker Trond Boye Hansen ved Ullevål universitetssykehus mener også barn som sitter bakovervendt i bilen utvilsomt sitter tryggest. Men hans forskning viser at feil beltebruk, og løse gjenstander likevel er hovedårsaken til at barn dør eller blir alvorlig skadet i trafikkulykker. Han har analysert 300 trafikkulykker over fire år.

- Sitter du i slakke belter, eller ikke har beltet over skuldrene, blir du kritisk skadet eller drept. Det er også fare for å bli skadde selv om du sitter bakovervendt, hvis beltet ikke er skikkelig strammet eller sitter slik det skal, understreker Trond Boye Hansen.

Barn mellom 2,5 og 3 år som er riktig sikret i forovervendte barnestoler, har ikke blitt drept eller kritisk skadet, ifølge hans forskning. Barn i forovervente stoler er blitt drept fordi har hatt slakke belter, eller belter som er vippet av skuldrene.

Er barnet ditt vant til å sitte bakovervendt, så mener trafikkforskeren foreldre bør bestrebe at barnet gjør det til det er rundt 3 år.

Umulig med store barn

- Hvis barnet har det bekvemt med å sitte bakovervendt, så la de sitte der til det er 4 år. De barna som lett blir bilsyk, eller er så store at de har beina opp under haken, må man snu, påpeker trafikkforskeren.

Han mener et internasjonalt påbud om at barn skal sitte bakovervendt til de er 4 år vil bli dramatisk.

- Har du et stort barn, går det ikke an å sitte bakovervendt når det er 4 år med mindre du har en 7-seter, sier Hansen.

Bedre å brekke beina

IKKE SLIK: Barn anbefales å sitte i bakoverlent bilstol til de er 4 år.

IKKE SLIK: Barn anbefales å sitte i bakoverlent bilstol til de er 4 år. Foto: FOTO: Istockphoto

Trygg Trafikk i Norge jobbet også aktivt for at norske barn skal sitte i bakovervendt bilstol i alle fall til de er fire år gamle. Tellinger Trygg Trafikk har gjort på store familiearrangement, som Dyreparken i Kristiansand og messen Foreldre & Barn på Hellerudsletta, viser at kun et fåtall barn sitter i bakovervendt bilstol når de er 4 år i Norge. Bare 45 prosent av barna under 3 år på Hellerudsletta var sikret bakovervendt. Bare seks av ti barn var sikret på best måte. 13 av barna var helt usikret og 14 manglet barnesikringsutstyr, viser undersøkelsen blant 520 barn.

GIR RÅD: Distriktsleder Vibeke Rørholt i Trygg Trafikk Oslo.

GIR RÅD: Distriktsleder Vibeke Rørholt i Trygg Trafikk Oslo. Foto: FOTO: Trygg Trafikk

Det er bedre at barna brekker beina i en kollisjon fordi de sitter trangt i en bakoverlent bilstol, enn at de skader hodet fordi de sitter foroverlent

- Det er bedre at barna brekker beina i en kollisjon fordi de sitter trangt i en bakoverlent bilstol, enn at de skader hodet fordi de sitter foroverlent, sier distriktssjef Vibeke Rørholt i Trygg Trafikk Oslo. Hun har snakket med barneleger og fysioterapeuter som sier at barn er fleksible, og ikke blir stive av å sitte med beina krøllete i baksetet.

Greit med krøllete bein

- Barna har ikke vondt av i sitte med knærne oppunder haken, på samme måten som de kan sitte timevis på huk og leke med lego. Det er bare vi foreldre som synes synd på barna som sitter litt krøllete, sier Vibeke Rørholt i Trygg Trafikk. Hun påpeker at et par knekte bein alltid kan repareres, men at det er vanskelig med en skadet hjerne.

- Det er ingen unnskyldning at barna sitter krøkkete og at det er uhensiktsmessig at de sitter bakoverlent, mener Rørholt.

Hun sier dagens biler er laget for voksne, og ikke for barn, fordi bilprodusentene ikke har fokus på det.

Gode råd

Men hvordan skal du få et barn til å sitte bakovervendt fram til det er 4 år? Her er noen gode råd.

  • Har barnet ditt alltid sittet bakovervendt, fortsett med det til det er 4 år.
  • Er det trangt i baksetet, sett det bakovervendte setet i midten. Da får barnet en 4-5 cm større plass, fordi setet kommer litt lengre fem mellom setene til foreldrene.
  • Fest et speil på nakkeputen bak, slik at du har øyekontakt med barnet.
  • Motiver barna: Be dem fortelle hva de ser i det store bakvinduet og i sidevinduene. De ser faktisk mer enn om de ville sittet forovervendt.
  • Heng opp noen myke leker som de kan se på.
  • La barnet se på DVD. Pass på at DVD-spilleren har godt feste og sitter godt ved en eventuell kollisjon
  • Blir barnet ditt bilsyk, vil bli det uansett om det sitter forovervent, eller bakovervendt, så det er ingen unnskyldning til å sette barnet forovervendt.

Les også: Hvilken bilstol skal jeg velge?

SIKRING AV BARN I BIL: Tommelfingerregelen sier at det er på tide å skifte stol når barnet er så stort at ørene kommer over barnestolens rygg.

SIKRING AV BARN I BIL: Tommelfingerregelen sier at det er på tide å skifte stol når barnet er så stort at ørene kommer over barnestolens rygg. Foto: FOTO: Istockphoto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning