Ferietur med barn

Tips for reise med barn

Her er rådene som gjør ferieturen med barn til en lek.

LYKKELIG FAMILIEFERIE: Her er enkle tips og råd som gjør ferien med barn til en drøm.

LYKKELIG FAMILIEFERIE: Her er enkle tips og råd som gjør ferien med barn til en drøm. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Publisert Oppdatert

Å dra på ferie med barn er ikke like lett, og det er alltid masse ting man må huske på før man reiser.

Her kommer tips til hva dere bør tenke på før dere reiser, på flyplassen og flyturen og på selve feriestedet.

Les også: Slik overlever du flyturen med barna

Før turen:

 • Ha reiseforsikringen i orden, og ha alltid med deg forsikringsbevis og det europeiske helsekortet (fås på ditt lokale NAV-kontor). Skaff deg oversikt over legehjelp (fastlegenhjemme i Norge) og telefonnummer på feriestedet, i tilfelle nødssituasjon.
 • Finn ut hvordan kvaliteten er på drikke, mat og helsevesen. Går reisen til et sted utenfor Vesten, så ta kontakt med din lokale helsestasjon for vaksiner i god tid. Enkelte vaksiner kan ikke gis før barnet er opp mot 1 år. Vaksinasjon mot difteri, HiB, polio, stivkrampe og kikhoste kan fremskyndes til barnet er 6 uker gammelt. Vaksinasjon mot røde hunder, kusma og meslinger kan tas når barnet er 9 måneder.
 • Mange av babygrøtene i andre land er ekstremt søte. Ta med grøt hjemmefra.
 • Ta med en barnestol som kan flatpakkes i kofferten.
 • Reis med så liten og lett vogn som mulig. Ta vare på vognposen du får på flyplassen i Norge til hjemreisen. Ikke alle flyplasser i andre land har slike poser. Vær oppmerksom på eventuelle skader på barnevogna, og sørg for å få laget en rapport på flyplassen dersom den er ødelagt.
 • Det blir tidlig mørkt i Syden. Sørg for reflekser på barnevogna.
 • Hvis barnet bruker bleier, er det lurt å ta med fra Norge hvis du skal til Hellas eller Spania. Bleier er ofte dobbelt så dyre der, og de største størrelsene kan være vanskelig å få tak i.
 • Ha alltid antibakterielle vaskeservietter tilgjengelig. Husk en liten reisemedisinveske med febernedsettende og smertestillende, sårrens, plaster og termometer. Myggnetting til seng og insektnett til vogn er nødvendig. Husk solkrem med høy faktor.
 • Klær med UV-beskyttelse er også praktisk for de minste. Ta med flere solhatter, og helst med knytting. Badesko til minsten er praktisk fordi de beskytter mot varm sand, steiner og spisse gjenstander.

Les også: Alt om barn og solkrem

På flyplassen og på flyet:

 • Barn opp til 4-5 år får plass oppi handlevognen på for eksempel Gardermoen. Da vet du hvor barnet er.
 • Det finnes også noen få barnevogner til utlån på flyplassen.
 • I Syden kan du ofte ta med paraplytrille (men ikke større vogner) gjennom sikkerhetskontrollen og levere den ved flytrappen.
 • Bruk handikaptoalettet hvis ingen handikappede venter på tur. Der får du med deg både barn og vogn inn.
 • La barnet sitte på fanget når flyet lander. Da er det lettere å utligne trykket. Amming eller annen drikke hjelper også.
 • Ta med i håndbagasjen: Våtservietter, eventuelt bleier, ekstra skift klær, lette klær hvis dere reiser godt påkledd fra Vinter-Norge til et sted hvor det er varmt. Et par plastposer. Kjekt å ha til søppel, bleier, oppkast, skittentøy. Musikk og/eller eventyr på mp3-spiller, bøker og tegnesaker.
SYKE: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at antall barn som blir smittet av alvorlige sykdommer i utlandet har steget jevnt de siste 20 årene.

SYKE: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at antall barn som blir smittet av alvorlige sykdommer i utlandet har steget jevnt de siste 20 årene. Foto: Foto: Crestock.com

Les også: Tips til vellykket Sydentur med baby

Reiser mer enn før

I 2006 reiste nordmenn på i alt 6 millioner ferieturer. Det var en økning på nesten 2 prosent fra året før. Om lag 3,2 millioner av disse turene gikk til utlandet, mens 2,8 millioner var ferier i Norge. 80 prosent av oss var på minst én ferietur. 53 prosent av turene var til utlandet. De mest populære feriemålene i utlandet er Spania, Danmark og Sverige.

Sommeren er helt klart den mest populære feriesesongen. To tredjedeler av befolkningen reiste på minst en lang ferietur sommeren 2006. Høsten er en stadig mer populær ferieperiode. 28 prosent av befolkningen foretok en lang ferietur i høstmånedene i 2006. Til sammenligning var tilsvarende andel 16 prosent i 1992.

Kilde: SSB

På feriestedet:

 • Babycall kan være praktisk hvis dere vil sitte ute etter at barnet har sovnet.
 • Til de aller minste: Bæresele er praktisk.
 • Sørg for at barnet hele tiden har mobiltelefonnummeret ditt/deres på seg (inkludert retningsnummer til Norge). Det finnes spesielle armbånd til dette. Et rimeligere alternativ er å skrive nummeret på armen med penn eller sprittusj.

Spise ute:

 • Barn blir ofte utålmodige på restaurant. Tegnesaker er gull verdt når du venter på maten eller på regningen.

Flere barn syke i utlandet

UV-STRÅLER: Husk solkrem med høy faktor.

UV-STRÅLER: Husk solkrem med høy faktor. Foto: Foto: Crestock.com

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at antall barn som blir smittet av alvorlige sykdommer i utlandet har steget jevnt de siste 20 årene: I 1986 ble 248 barn i alderen 0-9 år smittet, mens i 2006 ble totalt 399 barn i samme alder smittet. Salmonella og diaré er blant de hyppigste sykdomsårsakene.

- Vi finner samme økningen i alle aldersgrupper. Dette henger sammen med at folk reiser mer enn tidligere, sier overlege Hans Blystad.

Han sier at små barn som reiser med sine foreldre til populære turistmål i utlandet, kan være utsatt for luftveisinfeksjoner og mageinfeksjoner som igjen kan føre til sykehusinnleggelse.

- Dette er sykdommer som vanligvis ikke meldes til Folkehelseinstituttet, og vi vet derfor lite om omfanget av disse mindre alvorlige sykdomstilfellene hos barn. Vi vet heller ikke om det forekommer mer av disse sykdommene hos små barn som reiser for eksempel til Thailand enn hos barna som blir hjemme i Norge.

Tilbake til Klikk Foreldre

MAGETRØBBEL: Små barn som reiser med sine foreldre til populære turistmål i utlandet, kan være utsatt for luftveisinfeksjoner og mageinfeksjoner

MAGETRØBBEL: Små barn som reiser med sine foreldre til populære turistmål i utlandet, kan være utsatt for luftveisinfeksjoner og mageinfeksjoner Foto: Foto: Crestock.com

Tilbake til Klikk Reise

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning