TILVENNING I BARNEHAGE

Derfor skal du bare gå din vei

Tilvenning i barnehage kan være tøft, både for store og små. Har du først sagt "ha det", må du for all del unngå å se deg tilbake!

BARE EN TILVENNINGSSAK: For noen tar det 3 dager. For andre 3 uker.
BARE EN TILVENNINGSSAK: For noen tar det 3 dager. For andre 3 uker. Foto: GEIR DOKKEN PHOTOGRAPHY
Sist oppdatert

Det kan gjøre vondt å overlate et skjørt, lite barn til ukjente.

For noen går det helt problemfritt. For andre kan tilvenningen være traumatisk, ikke minst når tiden er kommet for at foreldrene må gå.

Tilvenning på 3 dager:

Dag 1:

  • Bør ikke vare mer en 2-3 timer.
  • Viktig at foreldrene oppholder seg i nærheten av barna, og at det er de som steller barna.
  • Sitt ved bordet når barnet spiser. Og delta i aktivitetene, så barnehagen får se hvordan barnet fungerer sammen med de voksne.

Dag 2:

  • Personalet overtar gradvis, for å komme mer inn på barnet. De trekker seg tilbake hvis barnet protesterer.
  • Foreldrene kan være i et annet rom, men aldri langt unna.

Dag 3:

  • Skjønner man at tilvenningen vil ta tid, skal heller ikke denne dagen være så lang. Men hvis de to første dagene har gått greit, kan foreldrene forlate barnehagen.
  • Når du går, er det viktig å være konkret. Ikke si at du kommer tilbake om en stund.
  • Sørg for at personalet kan ringe deg ved behov. Og avtal tidspunkt for når du vil returnere.

Kilde: Stein Erik Ulvund

Regn med protester

- Dette er en spennende prosess. Og som regel går det utrolig bra, sier Hanne Erikson, pedagogisk leder i Hannes Lekestue, som i fjor ble kåret til Norges beste barnehage av Foreldre & Barn.

- Regn med at barnet kommer til å protestere, sier Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo.

- Alt fra tre dager til tre uker er normalt for tilvenningsperioden. Barna kan gråte, være aggressive eller trekke seg tilbake, forklarer Ulvund.

Tiltro til barnehagen

Ifølge professoren er det ingen sorgreaksjon hvis barnet gråter, bare et tegn på at det er knyttet til foreldrene.

- Det er viktig å ha tiltro til barnehagen og stole på at de takler situasjonen. De ansatte er proffe i å avlede de minste, påpeker Ulvund.

Les også: Slik blir barnehagelunsjen en fest

Hold tårene tilbake

Den store, store utfordringen kan være å få til å vinke farvel.

Tips for begynnere

  • Ikke trekk ut avskjeden.
  • Ta en telefon til barnehagen og spør hvordan det går.
  • Slå av mobilen eller ha den på lydløs. Det gjelder i alle bringe- og hentesituasjoner.
  • Ikke kom med formaninger som «Nå må du være snill gutt». Dette blir for vagt, betyr det at jeg ikke skal gråte eller at jeg ikke skal bite?

Kilde: Stein Erik Ulvund

Her finnes det én nådeløs hovedregel: Forsvinn ut porten med én gang du har sagt ha det.

- Og for all del: ikke lek og lag ablegøyer utenfor vinduet. Det er også viktig å holde tårene tilbake, det er uheldig hvis barnet ser deg gråte, sier Stein Erik Ulvund.

Les også: Dette irriterer de ansatte i barnehagen

Går raskt over

- Det vanlige er at barnet hylgråter idet du stikker, men som regel går det raskt over når du er ute av syne, forteller Ulvund.

- Og hvis du er usikker, ta en telefon og hør hvordan det går. Ha en klar avtale om når du kommer tilbake.

Bli kjent med personalet

TODELT TILVENNING: Foreldre og barn blir kjent med barnehagen, mens personalet får se barna i kontakt med foreldrene sine.
TODELT TILVENNING: Foreldre og barn blir kjent med barnehagen, mens personalet får se barna i kontakt med foreldrene sine. Foto: GEIR DOKKEN PHOTOGRAPHY

Hanne Erikson poengterer hvor viktig det er å bruke god tid. Bli kjent med personalet, og ha tillit til at de er flinke til å gjøre hverdagen spennende, leke med barna, og gi glede og nærhet.

Erikson er enig i at man bør unngå å gråte foran barnet. Men skulle det skje, er det ingen krise:

- Noen foreldre er mer følsomme enn andre. Og for noen barn er det helt naturlig å se foreldrene gråte, mens det ikke er det for andre.

Åpningsdagen

De fleste arbeidstagere i Norge har krav på en betalt tilvenningsperiode på tre dager. Men innkjøringen kan ta lengre tid enn dette.

De første dagene er det viktig at barnet ikke er i barnehagen for lenge. Åpningsdagen bør begrenses til 2-3 timer, og foreldrene bør være i nærheten hele tiden og delta i aktivitetene.

De neste dagene kan personalet ta over mer og mer, og oppholdet kan være litt lenger. Det er hele tiden viktig å se an hvordan barnet takler situasjonen. Og gjøre individuelle tilpasninger.

Forsinket reaksjon

- Noen ganger tror man det har gått problemfritt, inntil det kommer en reaksjon etter en stund, forteller Hanne Erikson.

Meningen med tilvenningsdagene er todelt: Foreldre og barn blir kjent med barnehagen, mens personalet får se barna i kontakt med foreldrene sine.

Slik forbereder du barnet

Snakk mye med barna på forhånd om hva som venter dem i barnehagen. Hva man bør si, kommer selvfølgelig an på barnets alder.

- Det sier seg selv at man ikke får forberedt en 1-åring. Men til de større barna er det viktig å si sannheten, mener Stein Erik Ulvund.

- Si at «etter hvert skal du være i barnehagen alene». Her må det ikke være noe lureri.

- Barn er så forskjellige. Noen er sjenerte, mens andre er frempå. For barnehagen kan det skape trygghet å kjenne litt til familien på forhånd, sier Stein Erik Ulvund.

Primærkontakt

Professoren mener at foreldre ikke må være redde for å stille krav til barnehagen. Det aller viktigste er at alle barn som begynner i barnehage, får en primærkontakt. Små barn skal ikke måtte forholde seg til forskjellige personer i innkjøringsperioden.

- Med de aller minste barna jobber vi én-til-én, helt fram til vi ser at barnet er klar for kontakt med flere voksne. Det er veldig individuelt når dette skjer, sier Hanne Erikson,

- Men når barnet retter seg mot andre enn primærkontakten - og smiler - skjønner vi at barnet er modent for flere voksne.

Opprykk til stor avdeling

Også overgangen fra liten til stor avdeling kan være en utfordring.

Men normalt er ikke tilvenningsperioden lang for et barn som bytter avdeling i samme barnehage. Særlig ikke der de har et godt samarbeid mellom avdelingene.

- Det blir noe annet hvis barnet starter i en helt annen barnehage, med nye lokaler og nye mennesker. Fordelen er at barnet da er vant til å være i barnehage og til å omgås andre barn, sier Stein Erik Ulvund.

- Men også her er det lurt å snakke med barnehagen på forhånd.

Føl deg velkommen

Hannes Lekestue har en helt klar visjon for tilvenningsprosessen:

- Vi er opptatt av at både barn og foreldre skal føle seg velkomne når de kommer inn porten. Det første de møter, er en velkomstplakat som førskolebarna har laget. Vi har også en fadderordning, forteller Erikson.

- Det er viktig for oss å få vist foreldrene hvordan vi jobber, og bli godt kjent med hele familien, sier pedagogen.

- Trygghet er det viktigste av alt.

Les også:

Hvis barnet ikke slutter å gråte

Hva gjør du hvis barnet ditt ikke finner roen i barnehagen, men gråter i dager og uker?

- Det kan virke dramatisk, men de aller fleste barn tilpasser seg etter en stund, sier Stein Erik Ulvund.

Skulle det likevel gå en måned uten at barnet har falt til ro, kan det være lurt å ta en pause og prøve noe annet i en periode. Barnet kan for eksempel være hos familiemedlemmer eller dagmamma. Men dette er i de ekstreme tilfellene. At barnet er sjenert eller tilbaketrukket, er ikke noen grunn til å ta det ut av barnehagen.

- Da vil det bare trenge enda lengre tid når det begynner igjen. Det er solid dokumentert at sjenerte barn har godt av å gå i barnehage. Sats heller på kortere dager dersom barnet ditt mistrives, råder Ulvund.

Også blant de små kan kjærligheten blomstre

Er barnet ditt en "støtdemper", "hjelpefrøken" eller "gruppeblander"?

Sjekk dette før du søker barnehage

Sier nei til språktesting i barnehagen

DATASPILL FOR BARN: Foreldre & Barn 3til7 - trygg moro for de minste

Denne saken ble første gang publisert 07/08 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også