Test av stellebord

Billig stellebord best i test

Det dårligste bordet i testen koster 20 ganger mer enn testvinneren.

TEST AV STELLEBORD: Åtte ulike stellebord er testet, og alle får anmerkning for at bruks- og monteringsanvisningen er mangelfull eller mangler.

TEST AV STELLEBORD: Åtte ulike stellebord er testet, og alle får anmerkning for at bruks- og monteringsanvisningen er mangelfull eller mangler. Foto: FOTO: Getty Images

Publisert Oppdatert

Slik testet vi

Sveriges Tekniske Forskningsinstitut (SP) har i regi av Testfakta og på oppdrag fra magasinet Gravid testet åtte frittstående gulvstellebord.

Slik er testen utført.

Stabilitet: En 15 kilo tung sylinder er belastet bordene i ulike posisjoner.

Åpninger og hull: Et stellebord skal ikke ha åpninger og hull som kan være farlige, det vil si være for store eller små slik at barnet kan bli klemt eller sette seg fast.

Skarpe kanter og deler: Et stellebord skal ikke ha skarpe kanter eller deler som barnet kan skjære seg på-

Hjul: Hjul på et stellebord må kunne låses slik at bordet står stille.

Bruksanvisning: Språk, sikekrhetsinformasjon og monteringsinstruks er vurdert.

Om testen

Testen er utført i henhold til den nye sikkerhetsstandarden for stellebord, EN 1221:2008, som inneholder anbefalte krav for stellebord til bruk i boliger.

Ingen av stellebordene oppfyller denne standarden, som kom etter at produktene omtalt kom på markedet. Standarden er ikke juridisk bindende, men gjør det enkelt å kontrollere sikkerhetsnivået.

Skarpe kanter, klemfare og bord som ruller når hjulene er låst.

Årets store test av stellebord avslører flere feil og mangler. Den gode nyheten er at ingen av bordene velter.

Når du skal ut og kjøpe stellebord, er det viktig å tenke på at det skal brukes i flere år. De aller fleste bruker bordet helt til barnet slutter med bleie.

Derfor er det viktig å tenke på at bordet faktisk skal tåle barnets vekt, også når barnet er blitt større .

Ingen av bordene i denne testen angir maks antall kilo som anbefales.

Bedre, men mangelfullt

Det er testet åtte ulike stellebord. Alle får anmerkning for at bruks- og monteringsanvisningen er mangelfull eller mangler.

I testen får fire bord anmerkninger på sikkerhet, men alle klarer den viktige stabilitetstesten. De som ikke karer sikkerhetskravene er Primi Sogni, Babycare, Rollabout Victoria og Troll Sofie.

Prisforskjellene mellom de åtte testede bordene er enorme. Det rimeligste, fra Ikea, koster 198 kroner og det dyreste i underkant av 4000 kroner.

Det er de dyreste bordene som får alvorlige sikkerhetsanmerkninger.

Stellebordet Troll Sofie får anmerkning for at låseanordningen på hjulene ikke fungerer som den skal, og ikke tåler belastningen.

Under testing begynte bordet å rulle, til tross for at hjulene var fastlåst.

Dessuten er det ingen advarselstekster verken på selve bordet eller i bruksanvisningen om at hjulene skal låses under bruk.

Stellebord med klemfare

To av stellebordene er konstruert slik at åpninger kan utgjøre en klemfare for barnet.

Bordet fra Babycare har en åpning i trådbunnen på stelleflaten. Denne åpningen hadde ikke vært noe problem hvis selve stellemadrassen som følger med hadde vært i riktig størrelse.

Madrassen passer nemlig ikke til bordet fordi den er for kort, noe som gjør at det blir en glipe lengst fremme, og barnet kan risikere å sitte fast med bein eller føtter.

Madrassen er dessuten litt for bred, noe som gjør at kantene bretter seg innover slik at barnet kan komme til å rulle over kanten.

På bordet fra Rollabout er det en åpning mellom stelleflaten og bakstykket. Denne åpningen er for stor, og barnet kan risikere å sitte fast med fingrene.

- Testen er utført i henhold til den nye sikkerhetsstandarden for stellebord. Denne standarden angir hvor stor eller liten en åpning skal være. Bordet fra Rollabout oppfyller ikke kravene i standarden fordi åpningen er så stor at barnet kan sitte fast, sier testleder Bengt-Åke Andersson fra Testfakta.

Skarpe pigger

Et stellebord skal ikke ha skarpe kanter eller deler som barnet kan skjære seg på.

Det italienske bordet Primi Sogni har badebalje under stelleplaten. På håndtaket som hjelper deg å løfte opp stelleunderlaget, sitter det to skarpe pigger som kan være farlige for barnet.

- Piggene er der trolig for å gi et bedre grep hvis man er våt på hendene. Men de er så skarpe at man får et ubehagelig risp ved å dra hånden forsiktig over dem.

Piggene er lett tilgjengelig for barnet. Det kan fort skje at barnet risper seg, forklarer Andersson.

Bordet fra Primi Sogni mangler også en låseanordning som holder det oppe. Hjulene gjør det enkelt å trille fra et sted til et annet, men hvis man løfter bordet over en terskel, klapper det sammen.

Kjøpsråd

Dette bør du passe på når du kjøper stellebord:

  • Sjekk at bordet har riktig arbeidshøyde
  • Sjekk at stelleflaten er stor nok, så det blir sikkert og behagelig både for barnet og den som steller
  • Kantene rundt stellebordet skal være solide og høye nok til at de forhindrer barnet i å rulle ned fra bordflaten
  • Stabiliteten er viktig
  • Sjekk at eventuelle hjul kan låses
  • Rengjøring bør være enkelt
  • Sjekk bruktmarkedet, som finn.no og qxl.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning